Maksu- ja tolliameti peadirektori Enriko Aava sõnul oli rutiinse kontrolli käigus mitme omavalitsuse puhul tekkinud kahtlus andmete väärkasutuses. Novembris viis Maksu- ja tolliameti sisekontrolli osakond läbi kontrolli, mille tulemusena tuvastati viie kohaliku omavalitsuse osas isikuandmete väärkasutamine.

"Kuna kolm omavalitsust - Maardu linnavalitsus, Vändra vallavalitsus ja Ruhnu vallavalitsus - ei ole maksuhalduriga sõlmitud lepingust kinni pidanud, oleme sunnitud internetipõhise ligipääsu Maksukohustuslaste registrile nendele omavalitsustele sulgema," nentis Aav.

"Maksu- ja tolliameti jaoks on äärmiselt oluline, et meie klientide isikuandmed oleksid kaitstud, seepärast suhtume võimalikesse maksusaladuse rikkumistesse ülima tõsidusega," toonitas Aav ja lisas, et pisteliste kontrollidega jätkab amet ka edaspidi.

KOV-ide ja MTA lepingud sisaldavad punkti, mille kohaselt on maksuhalduril õigus saada omavalitsustelt igakülgset informatsiooni kokkulepet puudutavates küsimustes ning punkti, mis annab ametile õiguse katkestada koheselt juurdepääs maksukohustuslaste registrile, kui juurdepääsu kasutaja ehk omavalitsus kuritarvitab kokkuleppega antud õigusi. "Eelpool mainitud omavalitsused ei ole kahtluste tekkimisel maksuhalduri märgukirjadele reageerinud või ei ole rakendanud piisavaid meetmeid andmete õiguspärase kasutamise tagamiseks," täpsustas Aav.