Palgatõus

Tallinna linnapea Edgar Savisaar tunnistas tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil ajakirjanikele, et maamaksu tõus mõjutab otseselt ka tema ja abilinnapea Kaia Jäppineni majanduslikku olukorda, sest neil on mõlemal Nõmmel suured krundid.

Ilmselt sellepärast tõuseb Savisaare palk tõuseb järgmisel aastal ligi 17 protsenti ehk 49 000 kroonini kuus. Samas proportsioonis tõusevad ka teiste linnaametnike palgad.

 

Maamaks

Linnavalitsuse tänase ettepaneku (mille peab kinnitama Keskerakonna domineeritud volikogu) kohaselt oleks tõuseb maamaksu määr Tallinnas 0,6 protsendilt 1,5 protsendile. Ehk 2,5 korda. Savisaar põhjendas tõuse sellega, et Tallinnas on maamaksu määr Eesti ning Harjumaa keskmisest ebavõrdselt madal.

Isamaa ja Res Publica Liit teatas seepeale, et kaks aastat Keskerakonna ainuvõimu on viinud pealinna pankroti veerele. „IRL peab lubamatuks, et Tallinna maja- ning korteriomanikud peavad taluma hüppeliselt kasvavat maksukoormust, hoidmaks vee peal K-korteriäri ja muude sahkerdamiste tulemusena eelarvekriisi tekitanud keskerakondlikku linnavalitsust," teatas erakond.

 

Parkimine

Parkimistasu tõuseb sõltuvalt piirkonnast erinevalt:

  • Kesklinnas  - vana hind 12, uus 16 krooni tund
  • Südalinnas - vana hind 24, uus 36 krooni tund
  • Vanalinnas - vana hind 48, uus 72 krooni tund

Reformierakonna hinnangul üritab keskerakondlik linnavalitsus auto-, korteri- ja majaomanike arvelt lappida eelarveauke k-kinnisvaratehingute ja Tallinna kesktelevisiooni käivitamise rahastamiseks. Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Remo Holsmeri sõnul on see ainus võimalus seletada linnavalitsuse plaani tõsta üllatuslikult nii kesklinna parkimistasusid kui maamaksu üle kahe korra.

 

Bussipiletid

Linnavalitsuse ettepaneku kohaselt oleks sõidupiletite hinnakasv põhipiletite osas järgmine:

  • sõidutalong - kasv 2 krooni, uus hind 12 krooni
  • soodustalong, kasv 1 kroon, uus hind 6 krooni
  • täiskaart (ID), kasv 25 krooni, uus hind 275 krooni
  • õpilaskaart (ID), kasv 10 krooni, uus hind 100 krooni
  • üliõpilaskaart (ID), kasv 20 krooni, uus hind 110 krooni
  • seenior- ja sooduskaart (ID), kasv 10 krooni, uus hind 110 krooni.

Tallinna sotsiaaldemokraatide esimehe Jaak Juske sõnul on keskerakondlik linnavõim tõstnud ühistranspordi piletihinda igal aastal, samas kui Keskerakond lubas oma valimisprogrammis toetada ühistranspordiga liiklejaid.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli põhjendas hinnatõusu kütusehindade tõusuga, riigi otsusele tõsta aktsiise, ning bussi-, trammi- ja trollibussijuhtide palgatõusuga.

 

Meeleavaldus

Linnavalitsus tegi eelmainitud otsused täna. Täna saatis Keskerakond laiali ka pressiteate, mille kohaselt tulevad eakad inimesed Toompeale meelt avaldama. Nimelt korraldab Keskerakonna Seeniorite kogu koostöös MTÜ-ga Keskpäev 5. detsembril kell 12 Toompea lossi platsil meeleavalduse, et „väljendada rahulolematust valitsuse kavandatud maksutõusude üle, mis halvendavad oluliselt eakate inimeste elujärge."

Meeleavaldajad nõuavad erakorralist pensionitõusu tuleva aasta 1. jaanuarist. „Tahame, et  pensioni baasosa tõuseks 300  ja rahvapensioni 200 krooni võrra," ütles seeniorite kogu aseesimees Elmar-Johannes Truu. „Reformierakonna juhitava koalitsiooni otsuse tulemusena tõusevad jaanuarist mitmed aktsiisid, mis toovad kaasa hinnatõusude rekordilise kasvu ja eakate inimeste elujärje halvenemise."

Veel soovivad meeleavaldajad toidukaupade käibemaksu alandamine 18%-lt 5-le %-le, pensioni kindlustusosaku õiglasemat arvutamist madalapalgalistele ning riigieelarve ülejäägi suunamist pensionikassasse.