Tänases Eesti Ekspressis kajastatud uuring toob välja võimalikud rändeteemat puudutavad ohud. Vähem on artiklis kajastatud aga uuringus välja toodud meetmeid, mida soovitatakse kasutusele võtta, et nende ohtude realiseerumist vältida. Meie jaoks on võimalikud lahendused uuringu kõige olulisem osa, sest need annavad olulisi soovitusi edasisteks tegevusteks.

Näiteks on lahendustena välja toodud vastuvõetavate inimeste taustakontroll, kohanemisprogrammide ja vajalike sotsiaalteenuste pakkumine, riigi kutuuriruumi sobivate inimeste eelistamine ja pagulaste hajutamine erinevate kohalike omavalitsuste vahel. Kõik need meetmed on Eestil pagulastega tegeledes ka täna töös.

Samas ei ole uuringus toodu lõpuni kohaldatav Eesti oludele. Näiteks kirjeldab uuring sisserände ohte, tuginedes rahvusvahelisele teaduskirjandusele ja teiste riikide kogemusele. See aga Eesti oludesse ei sobi, kuna analüüsitud riikide – Austria, Taani, Ühendkuningriigid, Holland, Saksamaa, Tšehhi, Norra ja Soome – sisseränne pole kaugeltki võrreldav Eesti sarnaste numbritega.

Näiteks jõudis Saksamaale eelmisel aastal üle 200 000, Rootsi 81 000 ja Soome üle 3500 asüülitaotleja. Uuringu üks peamisi järeldusi on, et riskide realiseerumise vältimiseks on kõige olulisem aspekt sisserände massiivsuse vältimine.

Eesti jõudis Brüsselis peetud läbirääkimistel kokkuleppele, mille kohaselt võtame vabatahtlikult vastu alla kahesaja pagulase. Sellise inimeste arvu puhul on meil võimalik läbi viia põhjalik taustakontroll, kusjuures meil on õigus pagulase vastuvõtmisest keelduda, kui ta on ohuks riigi julgeolekule. Samuti kehtivad kõigile siinolijatele meie riigi seadused ja kui pagulane oma uuel kodumaal raske seaduserikkumisega hakkama saab, on meil õigus ta riigist välja saata.

Kõikvõimalike ohtude kaardistamise eesmärk ongi olla valmis juhuks, kui selline vajadus peaks kunagi tekkima. Meie oleme valmis selleks, et uuringus välja toodud ohte kunagi ei tekiks ja et suudaksime vältida teiste riikide möödalaskmisi pagulasküsimustes.

Janek Mägi,
Kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja
Siseministeerium

Uuringuga “Rahvusvahelise kaitse saajate ümberasustamise ja -paigutamise programmides osalemise võimalikud riskid Eesti sisejulgeolekule” saab tutvuda siseministeeriumi veebilehel www.siseministeerium.ee/uuringud.
Lisainfo pagulasküsimuse kohta: www.valitsus.ee/pagulased.