Kui seda ikka saab nimetada uueks riigiks. Enne seda, kui šotlased Inglismaaga kolm sajandit tagasi ühinesid - tulemust nimetatakse Ühendkuningriigiks -, elasid nad täiesti iseseisvas ja sõltumatus kuningriigis. Muidugi pole keegi sealmaal seda kunagi unustanud. Ometigi ei võetud viimasel ajal üha enam pead tõstvat šoti rahvuslust kuigi tõsiselt. Sõltumatu Šotimaa? Võimatu, ärge tehke nalja!

Kuid näib nii, et võimatuid asju enam pole, ei Ida- ega Lääne-Euroopas. Ukrainas toimub kurat teab mis ning Šoti iseseisvusreferendumini on jäänud kaheksa päeva. Mitte miski pole Londonile praegu põletavama tähtsusega kui Ühendkuningriigi võimaliku lagunemise ärahoidmine. Kõik muu taandub tagaplaanile.

Sel pühapäeval avalikustatud uurin-gu kohaselt on Šotimaa iseseisvuse poolt 51 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Ja kuigi kohe selle järel avaldatud konkureeriva uuringu kohaselt on neid "vaid" 48 protsenti, tähendab see ikkagi, et referendumi päeval on Ühendkuningriigi saatus noateral. Lõpptulemuses ei saa keegi kindel olla.