Kõrgelt haritud vanavanemad
„Kõigest 11% kõigist kuni 15aastastest lastest elab leibkonnas, millesse kuulus vähemalt üks vanavanem, näitasid rahvaloenduse andmed. Selliseid kuni 15aastasi lapsi, kelle peres polnud isa ega ema ja keda kasvatas vaid vanavanem või vanavanemad, oli 15oo, s.o o,7% selleealistest lastest.
Õnneks on välismaale rännanud vanavanemaid üsna vähe. Põhiline üle riigipiiri suhtlemine on tänapäeval pigem selline, et lapselapsed on välismaal ja vanavanemad ankruna kodus," kirjeldab Tiit.
Mida veel tänapäeva vanavanemate kohta öelda? „Kindlasti seda, et nad on oma ea kohta väga kõrgelt haritud - enam kui pooltel vähemalt 65aastastest on keskharidus ja veerandil kõrgharidus, kusjuures selle põlvkonna puhul on meeste ja naiste haridustase võrdlemisi sarnane," kirjutab Tiit. „Enamik vanavanemate põlvkonnast oskab ka vähemalt üht võõrkeelt, kusjuures see on kõige sagedamini vene keel, ent peale inglise keele kõneldakse ka saksa ja soome keelt."

VANAVANEMA ROLL ERINEB VANEMA ROLLIST
Vanavanemate ja vanemate suhe on paljuski määratud sellega, milline on olnud nende vanema-lapse suhe, kirjutab pereterapeut Merle Ameljušenko oma külalispostituses aadressil www.teadlikvanem.ee.
„Vanem, kes on suutnud olla toetav ja suunav vanem oma lastele, suudab olla toetav ja suunav vanavanem lapselapsele ning piire arvestav tugi oma emaks-isaks saanud lapsele. Vanem, kes on olnud kontrolliv ja lapse piire mittearvestav, jääb kontrollivaks ja piire mittearvestavaks ka siis, kui lapsed ise vanemateks saanud. Laps, kes on kogenud, et ei saa emaisa usaldada, ei usalda neid ka siis, kui neist on saanud vanavanemad.
Teadlik vanavanem mõistab, et vanaema-vanaisa roll on hoopiski midagi muud kui ema-isa roll. Ta tajub enda piire ning usaldab vanemaid, olles vajadusel neile toeks nii nõu kui ka jõuga. Ema-isa vajavad vanavanemate tuge lapse hoidmisel ja temaga tegelemisel, et aegajalt võtta aega iseenda ja paarisuhte jaoks. Nad vajavad vanavanema elutervet nõuannet ja kogemust, mida populaarsetest perefoorumitest ja sõbrannadelt ei ole võimalik saada."