MiMi otsustas teha ülevaate Eesti parimatest ilumeikaritest, kelle meikidega me ilmselt täiesti teadmatult iga päev kokku puutume. Valiku üle otsustasid moeinimesed, kes oma igapäevases töös ilma nende samade meikijateta läbi ei saa. Need ilutegijad maalivad moefotode imeilusate olendite näokesi, reklaamide tegelaskujusid, kõikvõimalikke kuulsusi, lauljaid ja telestaare. Lisaks seitsmele meikijale, kes vastasid MiMi põhjalikule küsitlusankeedile, on Eestis võrdselt nõutud veel paljud teised ilumeikijad. Näiteks Kaire Hendrikson, kes alustas produktsioonistuudios assistendina ning läks sealt edasi grimmikooli. Ja Helen Ehandi, kes moodustab koos Maarja Silla ja Kaire Hendriksoniga grupeeringu Grimm Sisters. Garanteeritud kvaliteet on ka näiteks Mammu, Meelis Kriki, Anu Konze (tegeleb rohkem teatri ja juustega) jpt.


Küsimused tegijatele

Ly Ranne

Millised töid sa teed?
Teen jumestusi reklaamidele, ajakirjadele, moeshowdele, klientidele. Ei ole teinud teatrigrimmi ega liiga teatraalseid stiilimeike. Mulle meeldib rõhutada naise loomulikku ilu.

Kus sa meikimist õppisid?
Esimesed oskused omandasin u 14 aastat tagasi soomlaste käe all, kes Eestis koolitust tegid. Olen käinud Lancome’i ja Chaneli meigikoolitustel Pariisis ja erinevatel väiksematel koolitustel Eestis. Kõige rohkem olen õppinud töö tegemise käigus.
Tallinnas on häid meigikunstnikke koolitanud Make Up Store IMC meigikool. Ise olen teinud koolitusi neile, kes soovivad ennast meikima õppida.

Mis on meigikunstniku kõige vajalikumad iseloomuomadused?
Loomingulisus, hea värvi- ja stiilitunnetus, kindel käsi, suhtlemisoskus ning oskus meeskonnatööd teha.

Kõige kuulsamad inimesed, keda meikinud oled?
Olen meikinud paljusid lauljaid, näitlejaid, poliitikuid, modelle (näiteks ka Carmen Kassi).

Millise firma tooteid sa tööd tehes kasutad? Sinu isiklikud lemmiktooted?
Aastate jooksul olen saanud töötada enamike meil müügil olevate meigisarjadega ja igast sarjast on välja kujunenud lemmikud. Kümme aastat olen teinud meikija tööd Chanelile (umbes aasta Chaneli ametliku meigikunstnikuna Eestis), sellepärast on ka meigikohvris põhiliselt Chaneli testrid.
Minu lemmikuteks on kõik Chaneli jumestuskreemid ning huulepulgad ja -läiked. Meigikohvris on täiesti asendamatu Shiseido Fine Eyeliner lainer.

Kes on su lemmik­meigikunstnikud?
Eestis jälgin huviga Katrin Sangla töid. Hindan tema loomingulisust ja meikide perfektset teostust. Iluajakirjanikuna saan head infot meigikunstnike kohta, kes kosmeetikasarjadele trendimeike loovad. Nende loomingut on huvitav jälgida. Paljud neist töötavad ka Pariisi, Milano ja Londoni moenädalatel meigikunstnike tiimides ning teevad tõid suurematele ilu- ja moeajakirjadele.

Suurim unistus seoses sinu tööga?
Paljud unistused on täitunud. Meigikunstnikuna võid saada ka selliseid põnevaid tööpak kumisi, millest ei oskagi unistada.

Sinu unistuste tiim?
Unistuste tiimi moodustavad oma ala profid ja Eestis olen saanud teha koostööd parimatega (fotograafid, stilistid, juuksurid, modellid). Lemmikfotograafideks on Herkki-Erich Merila, Olga Makina ja Laura Kallasvee.

Kaia Triisa

Millised töid sa teed?
Teen koostööd erinevate ajakirjadega (FHM, Anne, Stiina, Just, Kroonika, Stiil, Pere ja Kodu, Muusa, Cosmopolitan, Lada, Tervis+), moe- ja iluüritustega, telesaadetega. Samuti olen teinud meike muusikavideote ja reklaamide jaoks.
Viimasel ajal on eraklientide jaoks vähem aega jäänud. Püsikliendid üritan ikka ära teha – kas salongis või otse kuskil võttel.

Kus sa meikimist õppisid?
Ma pole spetsiaalselt koolis käinud. Oma algteadmised sain Make Up Store’i poes tööle asudes Nastja käest, kes hetkel töötab Moskvas. Meikimist peab praktiseerima ja palju katsetama.

Mis on meigikunstniku kõige vajalikumad iseloomuomadused?
Kannatlikkus, loovus, oskus inimestega suhelda.

Kõige kuulsamad inimesed, keda meikinud oled?
Oeh … keeruline nimetada. Presidendiproua Ilves, Anu Saagim, Liis Lass, Mikk Saar, Kristjan Kasearu, Koit Toome, Katarina Padar, Katrin Siska, Heti Tulve, Maret Soom, Liisi Koikson, Gerli Padar, Margit Hakomaa, Kristiina Savva, Elektra, Merle Palmiste, Laura Kõrgemäe jne.
Bändidest Traffic, Nexus, Terminaator, Toe Tag, Winny Puhh, Aides, Slide Fifty, Def Räädu, HND.

Millise firma tooteid sa tööd tehes kasutad? Sinu isiklikud lemmiktooted?
Enamjaolt kasutan Make Up Store’i asju, sest tunnen selle brändi meeletult laia ja head tootevalikut. Samas meeldivad ka MAC, Dior ja YSL, mida ma ise palju kasutan. Hiljuti Moskvas käies avastasin uue laheda firma Nouba, mida paraku meil Eestis veel ei müüda.

Kes on su lemmik­meigikunstnikud?
Katrin Sangla on lihtsalt klass omaette. Meie Meigi Ema. Mammu tegi mulle esimese nn profimeigi, tema stiil on selline natuke hullumeelne, lahe, originaalne. Grimmsisters oskab ühendada grimmikunsti klassikalise ilumeigiga.

Suurim unistus seoses sinu tööga?
Minna Ameerikasse Joe Blasco kooli grimmi õppima. Paarist Grammy’st ja Oscarist ka ära ei ütleks!

Sinu unistuste tiim?
Tiimi võiksid kuuluda stilist, fotograaf ja mõni abikäsi. Näiteks stilist Karolin Kuusik, fotograaf Kalle Veesaar ja meigikunstnikest sujuks meil koostöö näiteks Grimm Sistersi Maarja Sillaga!

Loore Härmat

Millised töid sa teed?
Olen teinud koostööd pea kõigi Eestis tegutsevate fotograafidega ja siin ilmuvate ajakirjadega. Samuti olen teinud meike moeshowdele, reklaamfotodele ja teleprojektidele. Meil on õega koos oma meigikool, mille kohta on info üleval Interneti-aadressil www.intersalon.ee. Võtan vastu ka erakliente, kellel vaja meiki tähtsate sündmuste puhul nagu pulmad, juubelid, stiilipeod ja pildistamised.

Kus sa meikimist õppisid?
Olen suurelt osalt iseõppija. Jälgin näiteks meigitrende ajakirjadest (Vogue, Elle, Instyle, Glamour) ja Fashion TV-st. Kunagi läbisin Katrin Sangla ja Raili Hulkose meigikursused.

Mis on meigikunstniku kõige vajalikumad iseloomuomadused?
Meigikunstnik peab olema hea suhtleja, rahuliku ja kannatliku meelega. Kliente on väga erineva temperamendiga. Kasuks tuleb muide ka huumorimeele olemasolu.

Kõige kuulsamad inimesed, keda meikinud oled?
Välisartistidest Ruslana ja Sahlene, eestlastest paljude hulgas näiteks Anu Saagim, Kersti Toots, Ines Karu, Kristiina Heinmets-Aigro, Trinity, Eve Kivi, Blacky, Ingrid Tähismaa jne.

Millise firma tooteid sa tööd tehes kasutad? Sinu isiklikud lemmiktooted?
Kuna meigitrendid vahelduvad, siis tuleb ka tooteid pidevalt uuendada.
Üks hetke lemmikutest on La Prairie puuderkreem. Veel meeldivad Diori lauvärvid ja Guerlaini päikesepuudrid. Kes tahab aga midagi trendikat, sellele soovitan proovida innovatiivseid Maci tooteid. Tundliku ja allergilise naha omanikel soovitan kasutada kas Lumene või Annemarie Borlindi meigivahendeid.

Kes on su lemmik­meigikunstnikud?
Välismaa meigikunstnikest meeldib Pat McGarth, tema tööd on alati supermoodsad ja naiselikud, kuid samas väga kantavad. Eesti tegijatest meeldivad Mammu, Katrin Sangla, Ly Ranne – neil on väljakujunenud oma isikupärane käekiri.

Suurim unistus seoses sinu tööga?
Tahaksin täiendada ennast kas Prantsusmaal või Ameerikas, seal on kindlasti palju häid meigi- ja stiilikoole, kus saaks uusi vajalikke teadmisi ja praktikat. Kindlasti oleks huvitav olla õpilaseks mõnele kuulsale catwalk´i meigikunstnikule!

Sinu unistuste tiim?
Tähtis on see, et kogu tiimi – fotograafi, meigikunstniku, stilisti ja juuksuri koostöö sujuks ning valitseks hea energia. Siis tuleb ka hea tulemus.

Katrin Sangla

Millised töid sa teed?
Teen projekte kõigile meediatele – film, televisioon, fotograafia, moeetendused, võistlused jne. Seoses tööga reisin pidevalt. Annan koolitusi ja koolitan ennast. Eraklientuuri ei teeninda.

Kus sa meikimist õppisid?
Workshop’idest saab siiani osa võetud. Viimati viibisin koolitusel Austrias, kuid oma põhiteadmised olen omandanud Orlando koolides Joe Blasco Make-up School ja J. B. Hollywood Make-up Center. Võistlusmeikidest huvitatutel tasuks kindlasti minna Moskvasse Wella Akadeemiasse „Doloresis”. Eks igaüks valib välja just sellise kooli, mis on taskukohane ja vastab tema nõudmistele. Koole saab edukalt otsida netis, maailm on täis teadmisi!

Mis on meigikunstniku kõige vajalikumad iseloomuomadused?
a. LOOVUS
b. tung teha kõike hästi
c. õppimisvalmidus
d. võime olla hea psühholoog

Kõige kuulsamad inimesed, keda meikinud oled?
Millega küll seda kuulsust mõõta? Olen meikinud nii riigi esileedisid kui ka maailmakuulsaid supermodelle, kelle päritolumaa on Eesti. Eraldi võiks vist ära märkida Moskva muusikatööstuse tähed ja mõned Euroopa sama valdkonna kliendid. Aga kes nüüd kellest ja kuidas kuulsam on, mine võta kinni!

Millise firma tooteid sa tööd tehes kasutad? Sinu isiklikud lemmiktooted?
Kõiki. Proovin uusi ja usaldan vanu, peaasi, et töö saaks tehtud.
Üks asi, mida ma enda kosmeetikakotis pole alates selle turule tulekust välja vahetanud on YSLi pikendav ja paksendav tušš. Ju mulle siis meeldivad sellised dramaatilised ripsmed.

Kes on su lemmik­meigikunstnikud?
Kadunud Kevyn Aucoin oli mulle suureks eeskujuks. Miks? Sest ma austan andekaid inimesi. Hetkel ehk Pat McGrath, Paul Starr, Sam Fine, Todd McIntosh, Terry Gunzburg, Raili Hulkkonen jne. Mulle meeldib, kui kunstnikul on tehniliselt puhas ja äratuntav käekiri.

Suurim unistus seoses sinu tööga?
Kõik mu unistused on varem või hiljem täitunud, seega on neis tekkinud väike paus. Siiski – oma brändi loomine või osalemine mõne tuntud dekoratiivkosmeetika brändi visuaali väljatöötamisel võiks huvitav olla.

Sinu unistuste tiim?
Eestis on mul unistuste tiim juba olemas, neid on isegi 2! Aga välismaal võiks teha tööd fotograaf Steven Meiseliga, juuksuriks võiks olla Guido, stilistiks Patricia Field. Režissööridest meeldib Rodriguez. Tegelikult on neid inimesi ikka rohkem kui siin nimetatud.

Reet Härmat

Millised töid sa teed?
Teen kõige rohkem fotomeiki, veidi telemeiki ja erakliendid moodustavad väikseima osa. Jätan endale alati õiguse öelda ei tööle, mis tundub ebameeldiv või üle jõu käiv.

Kus sa meikimist õppisid?
1998. aastal läksin oma õe Loore soovitusel Katrin Sangla meigikursusele ja sujuvalt jäin tema stuudiosse tööle. Olen täiendanud end Trucco spetsialisti lühikursusel ja võrratul Givenchy koolitusel Pariisis. Loen palju vene- ja inglisekeelseid moeajakirju.

Mis on meigikunstniku kõige vajalikumad iseloomuomadused?
Oskus kuulata kliendi soove ja samas pakkuda välja midagi uut, mida inimene ise ei julgeks proovida. Tähtis on ka oskus kellaaegadest kinni pidada – selle kallal ma veel töötan.

Kõige kuulsamad inimesed, keda meikinud oled?
Näitlejad, lauljad, poliitikud. Imetelen Eda-Inese omanäolist ilu, Blackyt ja Kadi Toomi olen korduvalt kasutanud just meigipiltide modellidena. Beatrice on selline modell, kelle ilu ja perfektsust ei muuda ükski meik. Nexuse tüdrukud on armsad. Välismaa staaridest on olnud võimalus meikida Pet Shop Boysi lauljaid ja Venemaa ööbikut Dima Bilani.

Millise firma tooteid sa tööd tehes kasutad? Sinu isiklikud lemmiktooted?
Avastasin just sellise uue sarja nagu Make Up Factory. Armastan La Prairie meigikreeme ja valgust peegeldavat peitepliiatsit. Elizabeth Ardeni toodetele ja Diori lauvärvidele võib alati kindel olla. Lumene, ilma naljata, sobib põhjamaisele naisele. The Body Shopist leian ka aeg ajalt huvitavaid tooteid. Minu meigikotis on täiesti asendamatu Sisheido ripsmekoolutaja ja Make Up Factory huuleläige

Kes on su lemmik­meigikunstnikud?
Välismaa meigikunstnikest kuulub minu imetlus varalahkunud ameeriklasele Kevyn Aucoinile ja kõigi modellide lemmikule Pat McGrathile. Eesti meigikunstnikest on peajagu teistest üle Katrin Sangla. Ka Meelis Krikk on mulle oma töödega silma jäänud.

Suurim unistus seoses sinu tööga?
Minu unistuseks on teha meiki Milano või Pariisi Fashion Week’il. Või olla tegev mõnes Hollywoodi filmi meigitiimis.

Sinu unistuste tiim?
Ühtede fotograafide ja stilistidega teen tööd rohkem, teistega vähem. Kaubamaja ajakirja Hooaeg on alati lõbus teha, eriti kui kohal on Kristina Herodes.

Aune Aasoja

Millised töid sa teed?
Teen õhtu- ja pruudimeike, tele- ja fotomeike. Vaid kehamaalingud ei ole just mu lemmikud. Eelmisel suvel tegin palju pruudimeike, tore, et iga aastaga abiellutakse üha rohkem.

Kus sa meikimist õppisid?
Olen lõpetanud Katrin Sangla meigikursused. Minu suurimaks õpetajaks on olnud töö erinevate stilistide ja fotograafidega.

Mis on meigikunstniku kõige vajalikumad iseloomuomadused?
Meigikunstniku tähtsamateks iseloomuomadusteks on paindlikkus, individuaalne suhtumine igasse klienti, kohanemine erinevate töötingimustega ja kindlasti ei saa läbi hea suhtlemisoskuseta.

Kõige kuulsamad inimesed, keda meikinud oled?
Kuulsaid inimesi olen ma seoses tööga palju kohanud, aga ei hakkaks neist kedagi eraldi nimetama, kuna kõik kliendid on minu jaoks võrdselt olulised.

Millise firma tooteid sa tööd tehes kasutad? Sinu isiklikud lemmiktooted?
Viimasel ajal ei saa üle ega ümber Collistarist, aga endiselt on minu lemmikuteks ka Kanebo, Joe Blasco ja paljud teised.

Kes on su lemmik­meigikunstnikud?
Kõik profid on minu lemmikud, kuna nende töö on kõrgel tasemel.

Suurim unistus seoses sinu tööga?
Pidevalt ennast täiendada ja saada rohkem kogemusi. Võiks olla meigikunstnikuks ka filmide tegemisel.

Sinu unistuste tiim?
Kõrgetasemeline tiim, kus iga professionaal teeb oma tööd.

Aune Aasoja

Millised töid sa teed?
Teen ainult neid töid, mis mulle meeldivad.

Kus sa meikimist õppisid?
Minu meigiõpingud algasid kosmeetikute koolist. Leidsin, et meigikunstniku töö huvitab mind rohkem, kui kosmeetikuna salongis töötamine. Aasta pärast õppisin juba Eesti Kosmeetikute ja Juuksurite koolis grimeerijate kursustel. Olen osa võtnud Soome meigikunstniku Riitta Vaara koolitusest, osalenud Max Factory meigikunstniku Morag Rossi workshop’il, Hollywoodi meigikunstnike Karen Day ja Maurice Steini koolitustel. Huvilistel soovitan Make Up Store’i meigikursusi või Grimmi Stuudiumis Tiiu Luhti (kes oli ka minu õpetaja) juhendamisel saab õppida jumestusele lisaks veel filmis, teatris ja teles kasutatavat grimmi.

Mis on meigikunstniku kõige vajalikumad iseloomuomadused?
Ma arvan et sellel alal peab olema ennekõike hea suhtleja, et protsess kulgeks pingevabalt. Näiteks pikkadel ning pingelistel filmiperioodidel on grimmitool ka pihitooliks, kus näitlejad saavad oma muresid kurta ning pingeid maandada. Kuulata peab oskama ja tabama hetke, millal vait olla. Huumorimeel tuleb samuti kasuks.

Kõige kuulsamad inimesed, keda meikinud oled?
Eric Roberts

Millise firma tooteid sa tööd tehes kasutad? Sinu isiklikud lemmiktooted?
Meeldib vaheldus, otsin erinevate firmade toodete seast mulle huvitavaid ja sobivaid meigitooteid. Tööd tehes kasutan Cinema Secrets’i ja Joe Blasco meigipõhjasid. Minu meigikotist leiab kindlasti Lancome’i ripsmetuši, YSL’i valgustpeegeldav pliiatsi, Guerlaini päikesepuudri ja Estee Lauderi jumestuskreemi Futurist.

Kes on su lemmik­meigikunstnikud?
Helen Ehandi ja Kaire Hendrikson. Nad on kirglikud, leidlikud ja pole reeglites kinni, sest reeglid tapavad loovuse.

Suurim unistus seoses sinu tööga?
Tahaksin olla grimmikunstnik Quentin Tarantino või Robert Rodriguezi filmis. (Neis on palju verd!)

Sinu unistuste tiim?
Loe kahte eelnevat vastust.

Ühe meigi keskmist hinda ei suutnud MiMi Eesti staarmeigikunstnikelt;välja pressida. See võib suuresti varieeruda ja on seega iga kord;kokkuleppeline. Näiteks Loore Härmat nimetas oma erameigi keskmiseks;hinnaks 400 krooni. Ly Ranne kliendimeigi hind jääb 350 ja 500 krooni;vahele.