Omaaegne skaudijuht Risto Teinonen on saanud teenete eest Eesti riigi ees Maarjamaa Risti V klass teenetemärgi, mille president Toomas Hendrik Ilves temalt nüüd ära võttis. Põhjendus - kandis teenetemärki koos Eestit okupeerinud riigi, natsistliku Saksamaa, sümboolikaga. Kaitsepolitsei kahtlustas teda Eesti-vastase ühenduse loomises, kuid prokuratuur lõpetas uurimise kuriteokoosseisu puudumise tõttu. Põhjendus: kehtivas karistusõiguses puudub norm, mis käsitleks tema tegevust kuriteona.

Mehed on justkui teineteise antipoodid - üks on antifašist ja võitleb muu hulgas ka natsisümboolikaga, teine imetleb Adolf Hitlerit ja ehib end haakristidega. Ometigi võib juhtuda, et just Teinonen tõlgib Bäckmani Eestit vaenava raamatu „Pronssisoturi" eesti keelde. Teinonen on varem BNSile tunnistanud, et „on võtnud Bäckmani raamatu endale tutvumiseks, kuid selle tõlkimisest tema poolt on ennatlik rääkida". Ekspressil on andmeid, mille kohaselt on Teinonenil palju tõsisemad kavatsused, kui ta seda paista laseb (Teinonenilt endalt ei õnnestunud täna kommentaariks tabada). Tegelikult annab sellest tunnistust juba see, et ta on „võtnud raamatu tutvumiseks". Samas raamatus kirjutab Bäckman ka sõbralikus võtmes oma külaskäigust Teinoneni juurde ja sellest, kuidas nad koos ka pitsikese tõstsid.

Bäckman omakorda kaitseb Teinoneni oma blogis, kus ta laseb tal paista justkui mingil märtril ja tagakiusatul, kuna Bäckmani sõnul tohib "Eestis ainult eestlane nats olla". Teinonen on härrasmees, kirjutab Bäckman.

Pilt läheb selgemaks, kui vaadata, mis ühendab Teinoneni, Bäckmani ja seda raamatut. Selleks on raamatu väljaandja - kirjastus Tarbeinfo, mida juhib KGB endine operatiivtöötaja Eestis Vladimir Iljaševitš.

Kaitsepolitsei hinnangul on neil kõigil üks ja sama eesmärk - kahjustada Eesti riiki.

"Teinoneni-Bäckmani-Iljaševitši tegevusest paistab selgelt meeskonnatöö, mille eesmärk on kahjustada Eesti Vabariigi ja paljude tublide inimeste head nime ning häid suhteid eestlaste ja soomlaste vahel," ütles Kapo komissar Andres Kahar Ekspressile.

Ta täpsustas, et Moskvast toetatakse seda projekti fondi "Istoriitšeskaja Pamjat" ("Ajalooline Mälu") ja Eesti-suunalise propagandaprojekti "Impressum" kaudu.

Alles eile selgus, et Bäckan, Pro-Putini noorteühendus „Naši" ja pronkssõdurit „kaitsnud" „Öine vahtkond" korraldavad 23. märtsil demonstratsiooni Helsingi Eesti saatkonnas toimuva märtsiküüditamisele ja kommunistlike kuritegudele pühendatud seminari vastu. Eestivastasus tuuakse Helsingi tänavatele.