Urmas Kaju (12.11.1956 – 13.11.2014) õppis Tallinna 7. keskkoolis (praegu Inglise kolledž), mis oli ka tol ajal üks Tallinna eliitkoole. Klass, kus ta õppis, oli tähelepanuväärne: sealt sirgusid näiteks tuntud lasteluuletaja, mitmekordne Eesti Vabariigi minister jt. Ka 1980. aastal lõpetatud Tartu ülikooli ­õigusteaduse kursus oli täis säravaid nimesid. See, et taasiseseisvumise alguses sai Urmas Kajust Eesti Panga presidendi Siim Kallase õigusnõunik, oli tema elu jaoks määrav sündmus. Noorele juristile kindlasti õnn, kuid pikemas perspektiivis ja asjaolude kokkulangemisel hoopis õnnetus, mis määras ära tema elukäigu.

Eesti Pangas harrastati üheksakümnendatel cooli elustiili: panga töötajad said eluasemelaenu sellise protsendiga, mis juhul, kui see oleks panga seinte vahelt välja lekkinud, pannuks teised kodanikud kadedusest ulguma; osa panga töötajaid sai endale kodu uhkes Viimsi kandi ridamajas, mille ühes otsas elas Siim Kallas ja teises tema nõunik Urmas Kaju. Pangatöötajatel olid välismaa ametiautod (kuigi tänases mõistes tagasihoidlikud väiksemat sorti pereautod). Üldiselt oli see nagu aken “paremasse ellu”, kuhu aastate jooksul lubati viia juba kõik eestlased.

1995. aastal hakkas levima kuuldus, et peaminister Tiit Vähil on Siim Kallase kohta mingi vägev kompromiteeriv materjal, mis hiljem sai avalikkuses tuntuks kui “kümne miljoni dollari afäär” – Põhja-Eesti Pank laenas kümme miljonit dollarit välja hämara taustaga välismaalastele, lootuses see suure kasumiga tagasi saada. Eesti Pank juhtis tehingut ja andis vajamineva raha.

Kaju kui panga presidendi nõuniku allkiri oli paljudel tehinguga seotud dokumentidel kindla eesmärgiga. Nagu ta mulle ütles – selleks, et kui tuleb vajadus neist allkirjadest lahti öelda, ei langeks vari mitte panga presidendile, vaid tema nõunikule. Sest ega tal oma sõnade järgi polnud tegelikult volitusi selliseid allkirju jagada. Kui küsisin kunagi temalt, mis tunne on sellistele dokumentidele alla kirjutada, vastas ta, et esimesel paaril korral käsi värises, aga pärast enam mitte, sest pikapeale harjub ära…