Riigifirma lootis uhiuuel Enefit280 tehnoloogial töötava õlitehase käima panna juba kaks aastat tagasi, kuid tehnilised viperused on seda seni takistanud. Liive ütles, et pikk käivitusaeg pole tootmises sugugi haruldane. Näiteks Saksa Thysseni grupil valmis Hiinas õlitehas viis aastat tagasi ehk samal ajal, kui Eesti Energia hakkas enda oma alles ehitama, kuid ühel hiljutisel konverentsil Ameerika Ühendriikides tunnistasid hiinlased, et nende tehas töötab alles poole võimsusega.

Kaks ülejäänud Eesti õlitootjat – Viru Keemia Grupp ja Kiviõli Keemiatööstus – panustavad uusi õlitehaseid ehitades Petroteri tehnoloogiale. See baseerub suuresti Enefit140 tehnoloogial, mida Eesti Energia kasutab oma vanas tehases. “On olemas XX sajandi ja XXI sajandi tehnoloogiad,” märkis Liive.

Paar nädalat tagasi kirjutas Eesti Ekspress, et õlitootjaid kimbutab nafta madal hind ning sel puhul ilmnevad kummalised käärid: Eesti Energia uus tehas tasub ära, kui nafta hind ei lange alla 75 dollari barrelist, VKG omad nõuavad aga 80–90dollarist nafta hinda. “Loogiliselt võttes ei saa Eesti Energia Enefit-tehnoloogia – kallim, keerukam, palju kauem ehitatav – olla kuidagi odavam kui VKG oma,” märkisime tookord.

Kumb tehnoloogia on kasulikum?

 ÜhikEnefit280Enefit140
Tehase nimivõimsust/h280140
Saavutatud võimsust/h260140
Põlevkiviõli saagisMassi%12.211.7
Uttegaasi saagisMassi%4.54
Fenoolse reovee saagisMassi%1.92.6
Tsirkuleeritava raskeõli osakaalMassi%0.962
Auru tootminet/h900
Elektri tootmineMW200
Energeetiline kasutegur%ca 8571

Allikas: Eesti Energia

Eesti Energia väidab, et saab küll, sest Enefit280 tehnoloogia on efektiivsem ja tegemist ei ole üksnes õli, vaid ka gaasi ja elektri koostootmistehasega. Näiteks elektritoodang on 20 MW tunnis. Eesti Energia arendusosakonna juhataja Indrek Aarna märkis ühel hiljutisel konverentsil, et Enefit280 energeetiline kasutegur on ligi 85 protsenti, vanal Enefit140 tehnoloogial aga 71 protsenti.