Kenderil on mure. Ei, õigemini on ta püha viha täis. Nädalapäevad tagasi käis ta politseis. Teda kahtlustatakse lapsporno valmistamises. Talt nõuti teksti mahavõtmist internetist ja pakuti oportuniteeti: sada tundi ühiskasulikku tööd.

Mees, kes miksib oma veebitekstides kokku uusi ja vanu coolness’i sümboleid – “Matrix”, liiga palju liiga musklis mehi ja liiga lühikese seelikuga naisi, liiga palju inglise keelt –, ei saa sellega nõus olla. Tema ja ühiskasulik töö? Musklite ja nutunaiste liit? Halloo!

Kender on otsustanud protestida. Ta on rääkinud mõnekümne inimesega, kes on nõus teda toetama. Lobjakas saab üheks neist. Ta pole Kenderi juttu, mis ilmus nihilist.fm’i blogisse 23. detsembril (“See oligi jõulujutuks mõeldud,” teab Lobjakas), lugenud rohkem kui ühe lehekülje (“Minu kirjanduslik maitse see ei ole”).

“Küsimus on põhimõttes – kui grupp ametnikke otsustab, mida võib avaldada ja mida mitte, siis on see tsensuur,” ütleb Lobjakas. Kender on tema jaoks kirjanik, kes poetab oma sõrmede alt musti tähti valgele paberile, tunnistamata mingeid väliseid käske. See ongi loomevabadus.

Samamoodi arvavad 47 “roninit” – nagu Kender ühe samuraifilmi järgi kutsub neid, kes nihilisti lehel Kenderi juttu toetavad. Hardo PajulaTaavi EelmaaRaoul ­KurvitzGenkaRobert Kurvitz,Tõnis Haavel... Kender riputab toetusavaldused üles. 47 samuraid toetamas loomevabadust, taustapildiks Neo “Matrixist”, kaitstava jutu pealkirjaks “Untitled 12”. Ühepajatoit popkultuurist, abstraktsest kunstist ja testosteroonist. Eesti viimaste aastate moodsa vanameesproosa stiilis kirja pandud jutt seksist ja suguelunditest – ainult et seekord on mängu toodud lapsed, surm ja vägivald.