Viimsepäevatrummi taovad kõiksugu selgeltnägijad, astroloogid, vandenõuteoreetikud, ufoloogid ja kes kõik veel. Puudu pole ka kaupmeestest, kes asjaolusid enda huvides üritavad ära kasutada. Nilbed ja küündimatud “maailmalõpupaketid” on siiski kõik, mida turundajad suudavad välja pakkuda.

Näiteks arvatakse, et Mehhikosse, maiade kunagisse asupiirkonda, saabub sel aastalõpul rekordarv turiste. Venemaal lööb laineid pakett, mis sisaldab nööri, seepi, tatart, sprotte, viina, kondoome ja veel mõnd asja. Hind 890 rubla. Mehhikos müüakse “maailmalõpupaketti”, milles on muuhulgas ka “maiade iidne jook”. Aga see on ka üldjoontes kõik.

Väidetavalt peaks maailmalõpp saabuma maiade kalendri järgi 21. detsembril. Teised tõlgendavad, et see tähistab lihtsalt maiade 5125aastase järjekordse tsükli lõppu. Võib-olla ka uue algust. Põhjendustes viidatakse ka ebaharilikule planeetide joondusele. Kolmandad ütlevad, et kui ka maailma lõpp ei saabu, toimub tohutu katastroof. See ongi pannud soolapuhujad kuulutama rumalateks kõiki, kes ei osta suurtes kogustes kaupa kokku.

Riigikogu esinaine Ene Ergma on maailmalõpu ettekuulutusega nõus. “Ainult et see saabub umbes nelja miljardi aasta pärast,” on öelnud teadlane, kes tegi sel teemal huumorit juba parlamendi ööistungitel, müües maailmalõpupakette. 100euroses paketis olid viin, vorst ja leib.

Ent asi on naljast kaugel. Isegi Eestis leidub tolasid, kes kütavad rahvast üles ja koostavad nimekirju asjadest, “mis kõige enne otsa saavad”. Paanika on otsapidi jõudnud isegi lasteaedadesse – lapsed tulevad, nutt kurgus, koju ja küsivad, kas päike ja maailm kaovadki ära. Selgitus, et tegemist on täiskasvanute naljaga, neid ei veena.

USAs kajastavad mitmed telekanalid nn preppereid (ingl preppers), inimesi, kes valmistuvad juba pikka aega maailmalõpuks. Kusjuures, huvitaval kombel need inimesed ei arva, et maailmalõpp neid isiklikult tabaks. Valdava enamiku seisukoht on, et mingi katastroofi mõjul tekib pikaajaline elektrikatkestus, mis omakorda tekitab paanika, poodide rüüstamise ja anarhia. Paljud “prepperid” koolitavad oma lapsi ja ennast võitluskunstides, soetavad võimsad relvad, tassivad garaaži konserve täis ja panevad paika “evakuatsioonitrajektoori” oma keskklassi elamurajoonidest kuhugi pärapõrgu, kust nende arvates mäslev rahvahulk neid kätte ei saa. Ka USAs koolis üle 20 lapse maha lasknud nooruki ema oli “prepper”, kes laskeriistu ja -moona varus.

Võib vaid küsida, miks need inimesed samal ajal ka aastavahetust pidulikult vastu võtma valmistuvad.

“Kui rääkida kuidagi ajaarvamisega seotud maailmalõpust, siis pigem võiks muret tunda aasta 2038 jaanuari 19. kuupäeva pärast, mil tänapäeva arvutite puhul tavaks saanud 32bitine ajamuutuja “saab täis”.Tegu on tehnilise probleemiga, mis sarnaneb natuke aasta 2000 hirmudega,” ütles Eesti Interneti Kogukonna juht Elver Loho.

Ta soovitab, et ilmalõpuhuvilised võiksid oma arvuti kella keerata aastasse 2038 ja vaadata, mis siis juhtub.

Võib-olla ei juhtugi midagi. Aga võib-olla kukub mõni lennuk alla.