1. Ahmed Abdel Aziz

(44) on pärit Mauritaaniast. Pärast seda, kui al-Qaida kohalik rakuke 1999. aasta algul avastati, põgenes ta Afganistani, kus osales eeldatavasti lahingutegevuses USA ja tema liitlaste vägede vastu. Kandahari Islamiinstituudis oli Aziz lähedane Osama bin Ladeni religiooninõuniku Mafouz Ould al-Walidiga. Enne aastatuhande vahetust andis ta Osama bin Ladenile vandetõotuse.

Kinnipeetav ise väidab, et hakkas pärast Mauritaania ülikoolis kirjanduse bakalaureusekraadi omandamist tegelema Hispaaniast, Belgiast ja Prantsusmaalt kasutatud luksusautode Mauritaaniasse importimisega, kuid reisis siis Jalalabadi. Kandahari Islamiinstituudis araabia keele ja islami õpetajana töötades osales ta Osama bin Ladeni poja pulmas ning tundis mitmeid Al-Qaida juhtifiguure, kes on kõik nüüdseks pommirünnakuis hukkunud. Ühe tunnistaja sõnul rääkis Aziz, et ei usu suitsiidirünnakuisse, mispeale Azizil olevat soovitatud missioonide olemust paremini tundma õppida.

Guantanamos on Aziz mitmel korral väljendanud oma USA-vastast raevu ja tõotanud kättemaksu pakistanlastele tema vangistamise pärast. Ta on hea tervise juures.

2. Salem Abdul Salem Ghereby

on 53aastane ja Liibüa kodanik. Ta on enda sõnul õppinud 1980 ja 1981 Liibüas pedagoogilises instituudis, kus õppis inglise keelt, ajalugu ja geograafiat. Esialgu õppis ta religiooniteadust, kuid vahetas siis eriala inglise keele vastu, sest tahtis reisida väljapoole Liibüat. Ka muutis ta oma sünniaasta 1961. aastalt 1963. peale, sest soovis vältida kohustuslikku ajateenistust.

Pärast kooli töötas ta oma isa farmis, kuni see 1992. aastal maha müüdi. Samal aastal reisis Salem Saudi Araabiasse, kust pidi aga Liibüasse tagasideporteerimise eest põgenema, sest tal polnud enam kehtivat passi. Keegi isik nimega Ahmed al-Masri aitas tal saada Pakistani viisa ja reisida Peshawari. Pakistanis kalal käies kaotas kinnipeetav õnnetuse käigus kõik oma sõrmed.

Seejärel elas Salem koos oma naisega Kabulis ning arreteeriti lõpuks Ida-Afganistanis Pakistani vägede poolt. Tabamise hetkel leiti ta valdusest kell, palvehelmed, 5005 Pakistani ruupiat (umbes 37 eurot) ja tuub esmaabikreemi.

Salem on tuvastatud kui endine lõhkeainespetsialist ja veterandžihadist ning teda on hoitud vangistuses enam kui 12 aastat ja 4 kuud.

3. Saad Masir Mukbl al Azani

on sündinud 1979. aastal ja Jeemeni kodanik. Ta on 34 või 35 aastat vana. Saad Masir Mukbl al Azani on lõpetanud põhikooli, kuid mitte keskkooli. Ta on tunnistanud, et töötas Shaibanis vabrikus, mis valmistas biskviite. Seejärel õppis al-Tablighi koolis koraani ja jätkas imaamiks saamise õpinguid Hadrmuti piirkonnas, kuid, ehkki lõpetas kooli, ei asunud tööle imaamina.

Tema nimi esineb mitmetes al-Qaidaga seotud dokumentides ja ta värvati tõenäoliselt Jamaat al-Tablighi kaudu. Tabamise hetkel Karachis olid ta valduses koraan ja 1000 dollarit sularaha.

USA luureanalüütikute hinnanguil pidas kinnipeetav Islamiinstituudis märtrirolli ülistavaid kõnesid, kuigi puudub otsene side tema ja teada-tuntud suitsiiditerroristide vahel.

Ameerika asjatundjate hinnangul on Saad Masir Mukbl al Azanit al-Qaidas olulisel positsioonil olnud liige ning Osama Bin Ladeni usulise nõustaja lähedalseisev isik.

Viimane kord, mil kinnipeetav eeskirju rikkus, oli 8. jaanuril 2007, kui ta kahjustas USA valitsuse vara, tehes katki oma dušisussid. Ka on ta kasutanud ebakohasel kombel oma kehavedelikke. Teda on vangistuses peetud enam kui 12 aastat ja 8 kuud.

4. Khi Ali Gul

on 50 või 51 aastat vana ja Afganistani kodanik. Ameeriklaste arvates korraldas Afganistanis rünnakuid USA ja tema liitlaste vägede vastu. Ta oli Talibani luuerohvitser ja väidetavalt ka ­Paki­stani luureorganisatsiooni agent. Kinnipeetav ise väidab, et ta pole kunagi käinud koolis ega tea, kuidas lugeda ja kirjutada, ning et ta töötas peamiselt oma perekonna farmis, kus kasvatas vilja, riisi ja maisi.

Khi Ali Gul tabati 24. detsembril 2002 Ida-Afganistanis, kus ta parajasti sõitis väikebussiga. Kinnipeetav on kurtnud, et vahistamise taga olid kaks tema vaenlast, kes töötasid jänkide heaks. Khi Ali Gul on hea tervise juures. Veel mõned aastad tagasi leidsid ameerika luure­analüütikud, et rehabilitatsiooni ja integratsioonita vabastamise korral otsiks ta tõenäoliselt kohe üles oma vanad mõttekaaslased ja taasalustaks tegelemist ekstremismiga.

Khi Ali Guli on hoitud vangistuses enam kui 11 aastat ja 6 kuud.

5. Shaker Aamer

on Saudi Araabia kodanik ja 45 aastat vana. Ta on ameeriklaste hinnangul Osama bin Ladeni lähedane kaasvõitleja ja tuntud valedokumentidega reisija, kes luureraportite kohaselt on tegelenud al-Qaida jaoks niihästi värbamis- kui finantseerimistegevusega.

Kinnipeetava enda sõnade kohaselt on ta õppinud Saudi Araabias kolledžis kunsti ja muid humanitaaraineid ning saanud seejärel lähedalasuvas sõjaväehaiglas ka kaheksa- või üheksakuulise meditsiiniõekoolituse. 1989. aastal reisis ta legaalselt USAsse, elades mõnda aega Atlantas oma nõbu juures. Lahesõja alates tunnetas Aamer aga end olevat moraalses allakäigus. Ta suundus tagasi Saudi Araabiasse, kus töötas mõnda aega tõlgina USA armee jaoks, kuid otsustas siis minna Rumeeniasse ja hakata sealt hoopis lambaid importima. Siis sattuski ta halba seltskonda.

Kuigi Aamer tunnistab, et on osalenud Afganistanis islamistlikes treeninglaagrites ja seal ka relva kandnud, väidab ta, et ei ole relvast tulistanud.

USA luurespetsialistide hinnangul keeldub Aamer osalemast otseses ülekuulamises ja kaebab väljamõeldud või ettekujutatud ülekohtu pärast, mis on vastavuses al-Qaida poolt antavate ülekuulamisvastaste tehnikatega. Aamer on väidetavalt öelnud, et “USA langeb ja peabki langema, sest Ameerikast on saanud ebaõiglane riik, mis peab alusetult vangis süütuid muslimeid nagu tema”.

Ta on võtnud omaks plaani saata kirjapomme. Pritsis 26. aprilil 2007 veega valvurit, kui viimane teda uksega paugutamise pärast korrale kutsus.

Shaker Aamerit on vangistuses peetud enam kui 12 aastat ja 7 kuud.

6. Emad Abdalla Hassan

on Jeemeni kodanik ja 35 aastat vana. Tal on kalduvus näljastreikimisele, mis on juba toonud kaasa pankreatiidi, mille vastu Hassani on ka ravitud.

Hassani (tuntud ka kui Abd Rahman Ba Lahaith, Zabadani, Sayf al-Jamry jne) on jänkide poolt peetud al-Qaida liikmeks ning olulise al-Qaida liidri ihukaitsjaks. Ta võeti kinni Pakistani julgeolekujõudude poolt koos hulga teiste al-Qaida liikmelisuses kahtlustatutega. Arvatakse, et ta on “tõenäoliselt” osalenud Afganistanis rünnakutes USA ja liitlaste vastu. Ülekuulamistel on Emad Abdalla Hassan olnud “ebakooperatiivne”, öeldes, et ta õppis Pakistanis Faisalabadi ülikoolis.

Ameerika julgeolekuspetsialistid arvavad, et tegu on väljamõeldisega ja märgivad, et Hassanil oli Pakistanis viibimiseks vaid 45päevane viisa ja majast, kus Hassan vahistati, leiti esemeid, mis meenutasid pommidetonaatoreid. Ameeriklased leiavad samuti, et kui Hassan “lasta lahti ilma rehabilitatsioonita, korraliku järelevalveta ja vahenditeta, mis võimaldaks tal integreeruda ühiskonda seadusi austava kodanikuna”, võiks Hassan taas tõenäoliselt hakata tegelema “ekstremistlike tegevustega”.

Siiski on Hassani soovitatud alates 2010. aastast Guantanamost kuhugi mujale üle viia. Teda on vangistuses hoitud enam kui 12 aastat ja 3 kuud.

Horoskoobi järgi on Emad Abdalla Hassan sündinud Vähi tähtkujus.

Käesolev artikkel põhineb The New York Timesi uuriva ajakirjanduse projektil The Guantanamo Docket, mis tutvustab üksikasjalikult kõiki välismaale saatmist ootavat 79 vangi.
http://projects.nytimes.com/guantanamo