Eestis ei käi naised ringi, et esimese ettejuhtuva neegriga k****da!" Selliste sõnadega jagas Craig "Chain" Cobb oma vaimustust pisikese postsovetliku ja mis kõige tähtsam - 99,9 protsenti valgenahalise elanikkonnaga põhjala riigi aadressil läinud sügisel. Ameerika neonatsi kiidulaulu saab kuulata internetis leviva Valgete Natsionalistide Raadio (White Nationalist Radio) arhiivis.

Kui varem püüdsid Eestisse imbuda skandinaavia neonatsid või propageerisid oma ideid vene äärmuslased, siis selliseid aktiviste nagu 55aastane Cobb pole siin varem nähtud. Hawaiil sündinud Cobb on üks USA aktiivsemaid natsipropagandiste, kes jutlustab väsimatult valge rassi ülimuslikkust ja on salvestustehnikaga tihti kohal seal, kus on oodata, et kired lõkkele löövad.

Neli kuud enne, kui lahvatas konflikt Tõnismäel pronkssõduri juures, ostis Cobb 50 kilomeetrit Tallinnast üksikus kohas asuva suure krundi koos poolelioleva majakarbiga. Sestsaati on jõustruktuuride huviorbiidis olev jänkist äärmuslane oma koduks nimetanud Eestit ning oma "valgustustööd" jätkanud siit.
Cobbi-taolised rassistid kasutavad kilbina sõnavabadust. Ent ka sõnad võivad tappa, kui need esitada õiges kohas, saatuslikus järjekorras ja nad langevad viljakale pinnasele. Seda näitab mullu Ameerikas traagiliselt lõppenud lugu.

Sektijuht tellib kohtuniku surma

Põhjust, miks Cobb teisele poole maakera kolis, võib otsida šokeerivast mõrvast. Mullu veebruaris avastas Chicago föderaalkohtunik Joan Lefkow töölt koju naastes eest vereloigust oma 64aastase mehe ja 89aastase ema. Nad olid tapetud hukkamisstiilis - mõlemal kuul rinnus ja teine peas. See on esimene kord USAs, kui kättemaksuks mõrvati kohtuniku pere.

Kahtlus langes automaatselt neonatsidele, kes olid föderaalkohtunik Lefkow' sihikule võtnud. Nimelt mõistis ta paar aastat varem õigust ebatavalises tsiviilvaidluses, kus kaks religioosset gruppi vaidlesid, kumb neist saab kasutada nime World Church of the Creator (Looja Maailma-Kirik - Toim.).

Kui kaubamärgivaidluse üks osapool oli vähetuntud usuliikumine, siis nende vastas polnud kaugeltki malbe piiblirahvas. Nime pidas omaks Illinoisis tegutsev rassistlik-religioosne rühmitus, mida juhtis juristiharidusega Matt Hale. Muude sõgeduste seas levitas pseudokirik usutrükist nimega Valge Mehe Piibel ja kirikupea kontoris oli jalamati asemel Iisraeli lipp.

Hoolimata vaid paarisajapealisest järgijaskonnast sai veider grupp 1999. aastal üleöö kurikuulsaks, kui Hale'i üks lähemaid abilisi põmmutas kolme päeva jooksul kokku 11 mustanahalise, asiaadi ja juudi pihta, kellest kaks surid, ning võttis lõpuks endalt elu. Mõrvaseeria algas mõni päev pärast seda, kui sektiliider Hale'il keelati rassistlike vaadete tõttu osariigis juristiametit pidada.

Kui kohtunik Lefkow ei lubanud 2002. aastal samal pundil Looja Maailma-Kiriku nime edasi kasutada, läksid Hale ja tema jüngrid marru. "Juudinärust kohtuniku" aadressil (ehkki ta pole tegelikult juut) sadas ähvardusi ning Hale kuulutas ühes oma ringkirjas välja isegi "sõjaseisukorra"!

Üks, kes kisakooriga ühines, oli sama seltskonnaga tihedalt lävinud mister Cobb. Veel enam - ta postitas USA suurimale rassistlikule veebisaidile fotod kohtunikust, tema mehest, lastest, lapselastest ning lõpuks lisas ka koduaadressi Chicagos.
Enesevalitsemine pole ilmselt äärmuslaste tugev külg, sest 2003. aastal tellis tige "kirikujuht" Hale oma turvaülemalt naiskohtuniku mõrva. Tema halvaks õnneks osutus turvajuht FBI informaatoriks, kes vestluse salvestas, ja mees nabiti kinni enne, kui plaan teoks sai. Trellide taga sai aga 35aastasest Hale'ist midagi neonatside elava märtri taolist.

Moonutatud näoga maniakk

Mullu 28. veebruaril - kõigest umbes kuu enne seda, kui Matt Hale mõisteti mõrvaplaani eest 40 aastaks vangi - toimus kohtuniku kodus topeltmõrv. Midagi ei varastatud. Mõrvar tuli eesmärgiga tappa, tegi seda ja lahkus. "Ainult idioot võib arvata, et mina tegin seda," eitas sündmuspaigast 10 miili kaugusel asuvas türmis istuv Hale oma seost nende roimadega.

Teiste tuntud rassistide seas küsitles politsei ka kohtuniku kohta veebis isiklikku teavet jaganud Cobbi, aga ei leidnud tõendeid, et tema või teised äärmuslased oleksid asjaga seotud. Kohtunik ja tema advokaadist abikaasa osalesid sadades juhtumites, kus süüdistatavaid oli alates mafioosodest kuni tavaliste retsidivistideni, mis kõik võisid neile surmavaenlasi tuua.

Varem oli äkilise veidriku reputatsiooniga Cobb oma kodukandis Lääne-Virginias politseile silma hakanud, levitades kohaliku kooli lõpupeol skinhead'ide plaate ja jagades kirikus rassistlikke lendlehti.

Kui Cobb kasutab oma propagandaks usinalt internetti, siis sama mõistavad teha ka ta vastased. Talle on pühendatud oma peatükk äärmuslastevastase organisatsiooni One Peoples Project kodulehel, kus teda nimetatakse "internetinatsiks". Muuseas lisatakse ilmse mõnuga, et Cobbi teine hüüdnimi on "Krusty" samanimelise (ja tõtt-öelda sarnase välimusega) klouni järgi populaarsest Simpsonite multikast. Samuti märgitakse, et ta kandvat kaasas hõbedollareid juhuks, kui üleilmne pangasüsteem kokku variseb.

Juba kaks nädalat hiljem kõmulised mõrvad lahenesid. Milwaukee lähistel politsei poolt juhuslikult kinni peetud autos sooritas mundrimeeste silme all enesetapu Bart Ross. Peale DNA jälgede, mis seostasid teda roimaga, jättis töötu ja nädalate viisi oma kaubikus elanud elektrik maha ka kirja, milles kohtuniku ligimeste mõrva omaks võttis.

Mister Ross, 57aastane poola immigrant Bartilomiej Ciszewski, kes muutis oma nime ameerikapäraseks, oli kaotanud vähiravi tagajärjel suurema osa alalõuast ja hulga hambaid ning püüdnud aastaid edutult arste ravivea eest kohtusse anda. Üks, kes moonutatud näoga mehe hagi tagasi lükkas, oli kohtunik Joan Lefkow.
Ühel saatuslikul päeval murdiski revolvriga varustatud haige mees sisse kohtuniku koju ning jäi teda varitsema. Õnnetuseks sattusid tema toru ette pereliikmed.

Pages värviliste eest Eestisse

Ehkki mõrvakahtlus valgete rassistide kohalt hajus, oli nende liider vangis ja jalgealune tuline. Pole täpselt teada, miks ja kuidas valis Cobb oma asumaaks Eesti, kuid juba läinud novembris kiidab ta valgete natsionalistide internetiraadios Eestit kui "mudakoonudevaba riiki" ning kutsub mõttekaaslasi sellega tutvuma. Kusjuures saate tegemiseks kasutatakse Skype'i tarkvara.

Näib, et klouni hüüdnimega mehel on Eestis plaanis midagi tõsist. Tänavu veebruaris ostis ta Rapla abivallavanemalt Hans Liibekilt 425 000 krooni eest ligi kahehektarilise krundi koos pooliku majaga. Keskerakonda kuuluva Liibeki sõnul kohtus ta Cobbiga vaid kahel korral - objektil ja notar i juures.

Ameeriklase ebatavalised vaated torkasid siiski silma, sest kui Liibek Koigi külas asuva krundi suuremast tükist ameeriklase jaoks eraldas, lasi too sellele panna kõneka nime "Valgemaa". "Ta rääkis, et tahtis valgete juurde tulla," meenutab Liibek ostja juttu.

Ilmselt ei asu Cobb koos endast 17 aastat noorema kaasosaniku Byron Jostiga maamajja vaikset pensionipõlve pidama. Müüjale mainis ta, et kavatseb 270ruutmeetrises pisut Lollidemaa stiili meenutavas majas avada majutuspaiga.
Seni on Cobb tegutsenud vaikselt ja hoidnud omaette. Kui Ekspress teisipäeval "Valgemaale" sõidab, seisab maja ees aegunud Ameerika numbrimärgi ja katkise aknaga džiip, kuid ei paista hingelistki. Osa majast on tehtud ilmastikukindlaks ja suletud tabalukuga, kuid märke hoogsast ehitusest pole. Linnulennult poole kilomeetri kaugusel elav naabermaja peremees kinnitab, et on ameeriklasega üldse rääkinud vaid korra.

Kutsus vastase Toompeale duellile

Internetist paistab, et Cobb on hõivatud muuga. Cobbi vastaste sõnul esineb ta aeg-ajalt sõltumatu ajakirjaniku või dokumentalistina, käies videokaameraga mitmesugustel üritustel inimesi provotseerimas. Seda ka Eestis. Sel suvel ilmus ajalehes Molodjož Estonii foto Cobbist, mis tehti väidetavalt kevadel pronkssõduri juures toimunud kirglikel kogunemistel.

On näha, et ta otsib mõttekaaslasi. Cobb on tänavu netti üles riputanud pooletunnise videousutluse Raigo Sõlega, keda ta tutvustab kui Eesti rahvuslaste ühte liidrit. Juristiharidusega Sõlg töötas varem justiitsiministeeriumi osakonnajuhatajana, kuid on nüüd radikaalne saatejuht Nõmme Raadios. "Ma ei tea, kas ja mida ma peaks selle kohta ütlema," ei taha Sõlg isegi öelda, kus ja millal lõik salvestati.

Enda sõnul Cobbiga esimest ja viimast korda kohtunud Sõlg möönab, et jänki esitas ohtralt suunavaid küsimusi juutide ja neegrite kohta. "Ma ei näe probleemi, et ma oleks seal midagi seadusevastast öelnud. Ma räägin seda, mida ma mõtlen, ka iga päev raadios." Viimati sattus Sõlg skandaali tänavu veebruaris, kui ilmnes, et talle allunud naiskaitseliitlane kandis 24. veebruari paraadil haakristiga kõrvarõngast. Sõlg arvati seepeale kaitseliidust välja. Seesama saatuslik daam vilksab kaadris ka Cobbi vändatud intervjuus.

Õigusorganite suud on Cobbi kohalt lukus. Kaitsepolitsei ja USA saatkonna juures töötavad FBI esindajad kinnitavad vastuseks Ekspressile, et Cobbi tegevusest nad mitte et ei tea, aga ei saa rääkida. Kaitsepolitsei pressiesindaja Henno Kuurmanni kinnitusel pole Cobbi suhtes algatatud ühtegi kriminaal- ega väärteomenetlust.

Kas Cobb on suure suuga jutumees või fanaatik, kes võib tegudele minna, jääb selgusetuks, sest luhtusid kõik Ekspressi katsed teda enne lehe trükkiminekut leida. Mõtlemapanev on üks tema viimaseid postitusi internetis. Läinud veebifoorumis tülli ühe mõttekaaslasega, esitas ta väljakutse duellile Toompeal Nevski kiriku ees. "Sul on 72 tundi aega muretseda odav lennupilet ja kohale tulla. Kui mitte, siis järeldab kogu foorum õigustatult, et sa oled argpüks."