Nüüd, kui paistab, et Edgar Savisaar on ka kõige optimistlikumate prognooside järgi kuudeks töövõimetu, on põhjust muretseda selle pärast, mis saab Keskerakonnast. Seaduse järgi võib Tallinna volikogu linnapea ametist vabastada, kui too pole töövõimetuslehe alusel üle nelja kuu järjest võimeline oma ametikohustusi täita. Esialgu on Savisaar ametlikult veel puhkusel, töövõimetuslehte pole vormistatud.

Kui Kadri Simson ja Jüri Ratas suudaksid enda taha mobiliseerida Keskerakonna Riigikogu fraktsiooni ning vajadusel ja võimalusel ilmselt ka koalitsiooni moodustamisel osaleda, siis Tallinna linna juhtimisel vaadataks rohkem Mihhail Kõlvarti ja Yana Toomi poole. Meenutame, et kui Keskerakond aastal 2002 valitsuses osales, siis sinna pääsenud tükk sisuliselt eraldus ülejäänud erakonnast. Keskerakonna ettevõtjatest sponsorid võivad aga vaadata hoopis kellegi kolmanda poole. On suur oht, et Keskerakond laguneks Savisaare eemaloleku jooksul mitmeks tükiks. Erakonna lagunemine võib tähendada väikeste tükkide marginaliseerumist, aga ka radikaliseerumist. Hea pole ei see, kui veerandil kuni kolmandikul valijaskonnast pole enam häält kellelegi anda, ega see, kui peavoolupartei asemele tekivad väga valjuhäälsed ekstremistid.

Kui Savisaar võrdles end valimiste eelõhtul Venemaa tapetud opositsiooniliidri Boris Nemtsoviga, siis tal muidugi polnud veel põhjust pöörata tähelepanu ühele olulisele erinevusele. Opositsiooniliidri koht Venemaal pole just ihaldusväärne. Keskerakonna juhtimisele pretendeerijaid on aga mitu. Keskerakonda ühendavat liidrit saab aga olema väga keeruline leida. Kasvõi juba sellepärast, lisaks inimlikule küljele, peame soovima Savisaarele head paranemist.