Üliõpilane Seifeddine Rezgui tundis huvi breiktantsu ja Madridi Reali jalgpalliklubi vastu. Ta kolis Tuneesias Sousse’i lähedale aasta aega tagasi ja äratas oma ­uutes naabrites samuti kahtlust sellega, et ta ei öelnud kellelegi tere, vahendab üks leht. Salhiga samal päeval lasi ta sealses kuurordis maha 39 inimest.

Selles valguses teeb murelikuks uudis, et sel nädalal ilmus Eestis ajakirja Hello! viimane number.

Nädalavahetusel hakkas Tartu ülikooli külalisõppejõud Lawrence T. White Psychology Today blogis avaldama sarja, mis räägib eestlaste suhtluse eripäradest. Ta toob esile, et ülikooli psühholoogiainstituudis hommikul tööle tulles loovad inimesed üldjuhul silmside ja mõmisevad “Tere”, aga kui nad päeva jooksul uuesti üksteist näevad, ei kaasne sellega ei noogutust, naeratust ega silmapilgutust. “Eestlased tunnevad end vaikuses hästi,” nendib White. “Nad ei ole depressioonis ega vihased. Neil ei ole lihtsalt vaja täita tühja ruumi sõnadega.”

Ühesõnaga, mootorratturid, kes sel nädalavahetusel Vao keskusesse sõidavad: öelge ikka viisakalt tere, kõik ei pruugi olla Psychology Todayd lugenud, teid võidakse muidu äärmuslasteks pidada.

Head aega?

Kreeka võimaliku eurotsoonist lahkumise (kreeka keeles ἔξοδος, eesti keeles tuntud 2. Moosese raamatuna) alternatiivi on mitmed juba kirjeldanud kui Euroopa Liidu, IMFi ja Euroopa Keskpanga orjust, kuna nn troika on demokraatlikule riigile tahtnud ette kirjutada 10 lehekülge reegleid, mis tuleb täita, et võla teenindamise alane kokkulepe jätkuks.

Analoogia on totaalselt vigane. Kui Iisraeli rahvas Moosese juhtimisel orjusest, kus reeglid puudusid, põgenes, päästis neid kokkulepe Jumalaga, kes aga paketi osana andis neile kümnete peatükkide kaupa mitmesuguseid käskusid ja keelde. Regionaalsete lennujaamade erastamisest seal juttu ei ole, küll oli aga kirjas, mida ja kuidas Egiptusest kaasa rabatud väärisesemetest ehitada võib. Juncker, Merkel ja Hollande tagasihoidlike inimestena ilmselt pole lihtsalt tahtnud end Jumala ega isegi Moosesega võrrelda.

Kui aga Tsipras ja Varoufakis arvavad, et nemad juhivad rahvast võlaorjusest välja, siis tasub meenutada, et 4. Moosese raamatus muutub rahvas oma juhtide suhtes rahutuks, seejärel lihtsalt araks, ja terve põlvkond peab enne tõotatud maale jõudmist hävima. Referendumite kohta ei leidunud seal, tõsi küll, sõnagi – võib-olla see oleks olnud lahendus.

P. S.

Sel nädalal saabusid meie koju suvekuulutajad: äädikakärbsed. Hea trikk nendest vabanemiseks on teha paberist lehter ja torgata see peenem ots ees mõnda purki, mille põhjas on veidi riknevat puuvilja. Kärbsed lendavad sisse, aga välja enam hästi ei pääse. Ja veel, meede, mille laulis kuulsaks Baz Luhrmann: kasutage päikesekaitsekreemi!