Eriti välismaailma eest.

Kaasata venelaste esindajad Eestit valitsema on julge otsus.

Viimati üritas venelastega valitsust luua rahvuslane Illar Hallaste suvel 1991. Peaministriks pidi saama Tiit Vähi, tema üheks asetäitjaks aga venelasest tehasedirektor. Plaan nurjus, sest Interrinne hüppas viimasel hetkel alt ära.

Sellest on möödas 25 aastat.

Ei ole hea, kui suur osa elanikkonnast tunneb ennast pikka aega poliitiliselt tõrjutuna. Venelaste esindajate pääs koalitsiooni avab ühiskonnas uusi suhtluskanaleid. Ning toob poliitilistesse vaidlustesse uusi vaateid ja teravusi.

Igaks juhuks oled andnud välis-, kaitse-, justiits- ja siseministri portfellid IRLile ja sotsidele. See lubab mõnda aega teeselda, et Keskerakonnast välispoliitika nagu ei sõltugi.
Tasakaalu hoidmisest eesti ja vene valijate maailmavaate vahel sõltub valitsuse püsimine ja sinu poliitiline tulevik. Oled sa selleks valmis?

Paljudel vene valijatel ja nende liidritel sinu parteis on USAst, Euroopa Liidust ja NATOst oma arusaam. On loomulik, et nad hakkavad esitama küsimusi, tegema ettepanekuid, sõlmima sidemeid mõttekaaslastega välismaal.

Ühel hetkel juhtub see niikuinii. Tasakaalu hoidmisest eesti ja vene valijate maailmavaate vahel sõltub valitsuse püsimine ja sinu poliitiline tulevik. Oled sa selleks valmis?

Alustuseks loobu autosugestioonist, et maailma ajakirjandus kajastab uue valitsuse olemust valesti. Sellise koalitsiooni sünd oli sinu otsus.

Välismaa diplomaadid saavad aru, mis toimub. Sinu telefoni tõenäoliselt jälgivad Ameerika luurajad teavad seda minuti pealt.

Eesti valitsus ei koosne täna mitte kolmest, vaid neljast osapoolest. See neljas on väga mõjukas vene partei Keskerakonna sees.

Sa peaksid rääkima, miks see Eestile hea on. Et Yana Toomi ja Mihhail Stalnuhhini osalemine valitsuskoalitsioonis teenib meie rahvuslikke huve.

Või vaikid sa sellepärast, et hingesopis pole sul oma võimu alustugedesse piisavat usku?