1. Valgustid

20 aastat tagasi oli lambi päevasel ajal sisselülitamine rumalatele või väga rikastele. Tänaseks on lambid muutunud niivõrd ökonoomseks, et tuli võib kodus põleda kasvõi ööpäevaringselt. Elektrikulu on minimaalne ning valgustus maksimaalne. Nii kasutabki pildilolev lamp voolu vaid 6x 4,8W. Lähemalt uuri säästlike disainlampide kohta.

2. Hasartmängud

Ainuke asi, mida 20 aastat tagasi kodus diivanil istudes ennustada sai oli ilm ja ka see läks enamasti mööda. Aastal 2017 saad näiteks Coolbetis ennustada praktiliselt kõike, alustades populaarseimate jalgpalliliigade tulemustest ja lõpetades bitcoini hindadega. Ja kui ennustamine pole päris sinu teema, võid proovida õnne ka online-mängudes. Asi on arenenud 20 aastaga nii, et tegelikult polegi vaja muud, kui nutiseadet ja internetiühendust. Ning need on kaasas alati ja kõikjal.

3. Automakid

Ragisev FM-sagedus ja tavapärane kassetimängija. See oli reaalsus. Kes oleks osanud arvata, et 20 aastat hiljem on Pioneer sillutanud tee auto info ja meelelahutuse tulevikku, muutes automaki hoopis millekski enamaks. Automakist on saanud multimeediakeskus, milles on seotud muusika, navigatsioon ning nii mitmedki muud tehnoloogilised lahendused. Oleks vaid keegi osanud arvata, et sinu autoraadio navigeerib sinu eest, mängib sulle muusikat otse sinu telefonist ning on suure puutetundliku ekraaniga? Ilmselt mitte keegi. Kuid just nii see on. Tänapäevase Pioneer multimeediasüsteemi oma autosse võid leida siit

4. Valimine

Kui aastal 1997 sai valida vaid jaoskonnas ning dokumendi alusel, siis viimastel valimistel osales läbi aegade suurim arv hääletajaid e-kanalite kaudu. Kes oleks sellist asja 20 aastat tagasi ette osanud prognoosida?

5. Reisimine

20 aastat tagasi oli reisimine keerukas. Ja kui mitte keerukas, siis kindlasti kallis. Tänaseks on maailm avardunud nõnda palju, et kiire otsingu abil internetist leiad sa soodsad piletid ükskõik, millisesse maailma punkti.

6. Ostmine

Poejärjekorrad? Kui oled tark ja uuendusmeelne, siis pole sa mõnda aega poes käinudki. Kõik vajaliku saad sa tellida arvuti tagant tõusmata ning pole oluline, kas vajad saapaid või nädalast toiduvaru. Paari hiirekliki kaugusel on mõlemad.

7. Lehtede lugemine

Just sedagi artiklit loed sa digilehest. Oleksid sa 20 aastat tagasi arvanud, et leheartiklis on sees nii video, interaktiivne graafik või suur galerii?

8. Muusika ostmine ja kuulamine

Millal sa ostsid viimase CD-plaadi? Tänane muusikamaailm on laias plaanis striimipõhine. Kõik muusikapalad on saadaval online-kanalites ning otse sinu telefonis või autos. Lisaks teevad suurt comebacki ka vinüülplaadid. Arvasid sa seda 20 aastat tagasi? Vaevalt.

9. Raha

Kõigepealt sai ühe Saksa marga eest 8 Eesti krooni. Siis toimus muudatus ja ühe euro eest hakkas saama 15.6466 Eesti krooni. Nüüd on euro käibel nii Eestis kui mujal Euroopas ning kõik süsteem on kursiga 1:1.

10. Suhtluskanalid

Rate.ee ja Orkut on möödanikud. Nüüd on Messenger, iMessage, Snapchat ning Instagram. Facebooki, mida polnud 20 aastat tagasi veel olemaski, on tänaseks see kõige levinum suhtluskanal. Millal sa saatsid viimati postiga kirja?

Jaga
Kommentaarid