Aafrika Tallinnas
Aafrika köögi avamine Tallinna vanalinna serval laskis end ehtaafrikalikul kombel üsna pikalt oodata. Üle läve astujat see ei üllata, sest ainuüksi sisekujundusega on siin omajagu vaeva nähtud. Tulemus, tõsi küll, ei pruugi igaühele meele järele olla, kuid Musta mandri hõngu on siin igal juhul tunda. Robustne poolkeldrikorrus on ebaühtlaste kivipindade ja soojade toonide abil vormitud hämaraks hubaselt kaootiliseks pesaks. Põhitöö teevad ära pruunid värvitoonid, ohtralt välgub ka etioopialikku (aga kogu Aafrikas levinud) puna-kolla-rohelist. Kõik kokku jätab mulje õdusast ja soojast külitamispaigast, kuid oktoobri algul on ruumid üsna jahedad, et mitte öelda lausa külmad. See-eest heljub siin mõnus gurmeekohviku hõng.
Baariletiga peasaalile lisab põnevust moekas avatud köök, kõrvalruumis on aga mugavaim paik söömiseks – seal on kõrgemad lauad.Ülakorrusel lubatakse ka suitsetada. Siin oleks kena ka kohvitassi kõrvale lehte lugeda, kuid selleks on ruumid liiga pimedad.
Kahe paaripäevase vahega külastuse järel märkab terasem silm juba ka hinnatõusu, nii viie kuni kahekümne krooni võrra. Esialgu pole sellest küll suuremat häda, sest hinnad on aafrika köögis veel mõõdukad. Kahtlasem on aga see, et teisel korral ei tooda (erinevalt esimesest) roogade kõrvale mesileiba (pole veel valmis, vabandab ettekandja) ega salatikausikesi vürtsikate tomatite, maapähklite, köögi- ja puuviljadega. Magusa lõhnaga krõbedat saiaviilu meenutav mesileib oli iseäranis meeldiv boonus.
Jaheduse peletamiseks tasub alustada nkatenkwani-nimelisest kanasupist (50 krooni). Piimjas leemeke meenutab tai köögist tuttavaid suppe, kuid kookospähklimekki asendab siin hoopis tummisem maapähkel. Kanafilee on rikkalikult vürtsitatud ja tuletab maitselt meelde hoopis india roogi. Kookosemaitseline kalasupp (55) jääb kahjuks maitsmata, sest ka teisel korral toob ettekandja kogemata tollesama nkatekwani. Maitseb pisut teisiti, kuid on ikkagi suurepärane.
Eron yinyon (75) on grillitud loomaliha köögiviljade ja kookosriisiga. Liha on pehme ja suurepärane, kuid üsna kergelt grillitud – küpsema lihatüki soovijal tasuks seda ettekandjale eraldi rõhutada. Selle roa võluvaim osa on heleroosakas kaste, rikkalikult maitsestatud, kuid kodune ja mahe.
Tiigerkrevettidest pilipili (125, paar päeva varem maksis portsjon 100 krooni) on menüüs varustatud kahe piprakaunaga, kuid see tomatine kaste pole sugugi jalustrabavalt terav, eriti idamaa köögi karastusega keelele. Maitseb koos kookosriisiga väga hea, kuid ei üllata eriti.
Muide, African Kitcheni menüüst leiab ka terve hulga eksootilisi taimetoite ja riisiroogi. Magustoiduvalik seevastu piirdub nelja roaga, millest tutti-frutti jäätis (30) ei sisalda midagi eksootilist ja šokolaadikook (35) meenutab tavalist kirjut keeksi. Jäätisepall ja rohked puuviljad lisavad koogile siiski pisut ilmet.