Pikka aega on selle sama ukse tagant vastu põrnitsenud neli valget seina, lahmakas laud, kipakad toolid ning armutult laes vilkuv päevavalguslamp. Ainult vähesed suutsid sellistes tingimustes oma koostöökanalid valla hoida.

Heal lapsel mitu nime. Või ka mitu rolli

Tegelikult on see ruum endale pisut eksitava nime saanud. Sest nõupidamistele lisaks juhtub seal palju muudki. Küll rünnatakse tsiviliseeritud viisil kolleegide aju, et parimad mõtted kätte saada, küll pillutakse juubilare lakke, küll sõlmitakse ennekuulmatuid diile jne. Juba sel põhjusel ei tohiks ükski endast lugupidav asutus endale kipakat koosolekuruumi lubada. Sest asisemale funktsioonile lisaks on sel toal oluline esindusroll kanda. Ja seda nii omade kui ka võõraste silmis. Nii võikski see ruum lisaks kõigele muule organisatsiooni väärtusi ja isikupära kanda.

Kuid teps mitte vähem tähtis pole praktiline pool. Kuigi väsimatult tiirleb mööda ilma ringi folkloor eestlase rahumeelsest loomust, mõistame meiegi tuliselt aru pidada. Ja kui juba kord nii läks, pole mingit mõtet asjaosalistelt diskreetsust paluda, kui tegelikkuses oli ka kontori kõige tagumisemas nurgas igat krõpsu selgelt kuulda.

Laud, mis töötab sinuga koos, mitte sinu vastu

Kuigi nüüdseks võib koosolekuruumi sisustamine paraja kosmoseteadusena näida, on praktikas asi märksa lihtsam. Teinekord piisab paarist muudatusest ja juba hakkabki looma.

Esimese asjana võiks koosolekulaua kriitilise pilguga üle vaadata. Koonduvad ju selle ümber maja kõige helgemad pead, et kõige nutikamaid otsuseid langetada. Patt oleks seda kõike kipaka ja väsinud laua taha suruda, sest nii kannataks töö kvaliteet ning kiirus.

Kaugeltki kõik koosolekud ei ole oma loomult staatilised. Otse vastupidi, mõningatel juhtudel on liikumine suisa kohustuslik. Eriti siis, kui lahti on rullumas järjekordne maratonnõupidamine. Kuid ega ka lühema sutsaka puhul pole viksilt kohapeal istumisest just suurt tolku – seistes on inimene märksa aktiivsem, erksam ning kaasatum. Õnneks on seda märganud ka mööblitootjad.

Sestap lisaski Modulus oma sarja reguleeritavad koosolekulauad, mida kõigest nupuvajutusega lihtne reguleerida. Lastes laua kõige madalamale asendile, saab kena üldpildi kogu laual toimuvast. Kui vaja aga märkmeid teha, saab seda dokumente liigutamata kõrgemale tõsta. Et laminaadiga kaetud plaat on kaalult kerge, muudab see laua liigutamise märksa lihtsamaks. Spetsiaalselt töödeldud pealispind päästab ka lõpututest sõrmejälgedest, mille põrnitsemine muidu nii mõnegi hulluks ajab.

Tegelikult sobib ajatu disainiga Modulus mitte ainult nõupidamistuppa, vaid ka mujalegi. Kuna oma mõõtudelt on laud sügav, sobib see suurepäraselt näiteks aktiivsuspõhistesse kontoritesse, kus polegi kindlaks määratud töökohti. Kui vaja, saab sellel välkkoosolekuid pidada, kui vaja, vaheseinte abil end muust möllust eraldada, et üksnes oma tööle keskenduda.

Vahe vaheseintega ja -seinteta

Möödas on ajad, mil iga mees sai oma privaatset kabinetti ja selle lummavat vaikust nautida. Tänapäeval istub ühes ruumis päris mitu pead, kel kõigil omad eripärad, kiiksud, soovid ning vajadused. Selleks, et päev ikka asja ette läheks ja kolleegid järgmiselgi hommikul üksteist teretaksid, on mõistlik ruumiga pisut mängida, et ühest suurest lahmakast saalist mõnus, hubane ning pisutki privaatsust pakkuv keskkond luua.

Suurepärase võimaluse selleks annavad vaheseinad. Kui muudkui edasi-tagasi sõeluv naaber segama kipub, saab seda väljakutset väikese lauapealse seinaga lahendada. Kuid teinekord sellest siiski ei piisa, et vajalikku rahu saada. Siis tuleb pisut suuremad vaheseinad appi võtta, et nendega kasvõi laua kolm külge ära palistada. Veelgi kõrgemate seintega on aga lihtsamast lihtsam tervet ruumi liigendada, et selle interjööri hubasemaks muuta, mõnusaid sopistusi ja peidukaid tekitada, kus rahulikult näiteks arstilegi helistada.

Kui juba vaheseinte kasuks otsustada, tuleks peale silmailu teisigi argumente kaaluda. Kaal on kindlasti üks neist. Näiteks on Split oma vaheseinte sarja teinud pressitud vildist, mistõttu on neid ruumis ütlemata lihtne ümber paigutada. Olgu selle ajendiks uued olud või soov lihtsalt kontori nägu värskendada. Paneele on neljas erinevas mudelis, värvitoonis ja suuruses. Nii et žongleerimisruumi jagub küllaga.

Sarja Split teine oluline eelis on korralik helisid summutav efekt. Kui ruumi liigendatus pole parasjagu teemaks, saab neid paneelidena näiteks seintele kinnitada. Selline pressitud vildist lahendus loob sümpaatselt korrapärase, kuid samas ütlemata sooja mulje, mis annab ruumile vaid omanäolisust juurde.

Jaga
Kommentaarid