Augustikuu on vähipidustuste aeg
Romantilise päikeseloojanguga algava
vähipüügiga käib kaasas lõkketuli ja öine
tähistaevas. Soojad riided, taskulamp, fotoaparaat ja
sääsekaitse tasub lisaks vähipüügivahenditele
(vähinatt ja -mõrd) kaasa pakkida. Proviandikotti sai topitud veel
võileibu ja termosega kuuma kakaod. Vähi öist askeldamist on
kõigil põnev jälgida, aga erilist seikluslusti täis on
muidugi lapsed. Vähipüük käib vaikuses. Vaid ritsikate
sirina saatel askeldavad vähipüüdjad. Välja püüda
tohib vähke alates 11 sentimeetrist (otsaorgist kuni laka lõpuni,
lakakarvakesi arvestamata). Pisemad tuleb kohe vette tagasi lasta.
Vähilkäigule järgneb hoolikalt ette valmistatud peen
pidusööming (kräftskiva).
See ettevõtmine
sumedal augustiõhtul on omamoodi suviste aiapidude kulminatsioon.
Hoolega meisterdatud dekoratsioonide, naljakate paberist mütside,
spetsiaalsete nõude, nugade, napsuklaaside ja muude vahenditega
varustatud küünlavalgusõhtu on augustihämaruses
eriti pidulik. Käes on aeg, mil need hirmuäratavad olendid lebavad
suurepäraselt dekoreeritud vaagnatel ka igas endast lugupidavas
restoranis. Kuid vähiliha ei kuulu ainult gurmaanide lauale.
Vähipüüdmine on siinmail üldrahvalik harrastus. Kuna aga
vähk on ikkagi hooajaline delikatess, siis austatakse teda piduliku
lauakattega. Ka õue kaetud laual on kasutusel tärgeldatud
salvrätid, lauahõbe, ja veini juuakse kristallpokaalidest.
Kahjuks Eestis on jõevähk muutunud väga haruldaseks
maiuspalaks, sest Eesti vähivarud on piiratud.
Kui
vähid püütud, võis pidu alata
Õuesoppi kaetud pidulaual põlevad küünlad ja
puuokstel kiiguvad laternad. Kogu laua ümber istuv seltskond kannab
veidraid, vähipeo traditsioonidega kaasas käivaid
pabermütsikesi. Vähipidu on kombeks alustada külma kange
napsuga. Tavaliselt on selleks akvaviit. Hiljem minnakse üle
õllele ja siidrile või juuakse lihtsalt vett. Ideaalselt sobib
vähkidega ka valge vein.
Vähipeo eelroogadest on tuntumad
soojad püreesupid seentest või köögiviljadest,
mille juurde nagu ka vähkide kõrvale pakutakse
ürdivõiga pehmeid saiakukleid või röstsaia. Hästi
harmoneeruvad vähiga ka intensiivse maitsega rootsi juust
Västerbotten, seenepirukad ja salatid. Inimese kohta tuleb arvestada umbes
kümme-viisteist vähki.
Vähkide valmistamiseks pese
40–50 elusat vähki voolava vee all puhtaks. Aja pott 5 liitri veega
keema, lisa 50 grammi meresoola, 4 sl suhkrut ja ohtralt tillivarsi ning
paarikaupa vähid. Kui viimane vähk potti sulpsab, keeda veel
12–13 minutit, kuni vähid muutuvad erkpunaseks.
Tõsta vähid serveerimisalusele, riputa üle ohtra tilliga ja
vala peale kurnatud keeduleem.
Need, kes aga ise püüda ja
keeta ei taha, saavad oma isu täis süüa turult ja kaupluste
kalalettides pakutavaist, vaid soojendamist vajavaist vähkidest.
Sügavkülmutatud vähid on juba keedetud ning soola ja tilliga
maitsestatud. Õigel sulatamisel saab neist mahlaka
vähihõrgutise.
Vaja läheb
• 1 kg külmutatud vähke
• 2 l vett
• 2 tl suhkrut
• suur punt värsket tilli
• ½ dl meresoola
Valmistamiseks
keeda veest ja maitseainetest leem, hoia viis minutit ja kurna. Veidi jahtunud leem vala pooleldi sulanud vähkidele. Peale raputa värsket tilli ning lase vähemalt 12 tundi maitsestuda. Kaunista tilliga ja serveeri juurde röstsaia.
Eelroaks lillkapsapüreesupp
neljale
Vaja läheb
• 1 poolekilone lillkapsas
• 1 kartul
• 1 sibul
• 7 dl vett
• 1 köögiviljapuljongikuubik
• 2 sl võid
• meresoola ja valget pipart
Valmistamiseks
jaga lillkapsas õisikuteks, tükelda kartul ja sibul. Kuumuta pannil või ja prae köögivilju selles 10 minutit. Valmista veest ja puljongikuubikust puljong, maitsesta soola ja pipraga ning lisa köögiviljadele. Hauta, kuni lillkapsas on pehme. Püreesta saumikseriga ja tõsta keskele lusikaga hapukoort või toorjuustu.
Võlujoogid
Kuum kakao on öisel vähipüügil ja peol hea kaaslane. Lisaks tohutule energiahulgale, mida see sisaldab, on selles ka hulgaliselt rõõmu tekitavaid aineid. Kakaojoogi hulka võib segada ingverit, kaneeli, nelki ja muskaati, aga ka apelsinikoori ja vanillikauna. Kui lisada veel törts konjakit, likööri või rummi, saab nii keha kui ka hinge mõnusalt soojaks. Juues kuuma jooki läbi lõhnava pika kaneelipulga, võib end peaaegu jumalana tunda.