Eestlasi esindasid Rahvusvahelise Baar­menite Assotsiatsiooni (IBA) korralda­tud võistlustel meie koduste meistrivõistluste võitjad klassika-baarmen Heinar ­Õispuu (Lounge 8) ja show-baarmen ­Tarmo ­Lehtla (Café Amigo). Meie baarmenite presidendil Tarmo Kiudorvil oli austav ülesanne kuuluda kõikidel võistluspäevadel žürii koosseisu ja koordineerida võistlusi.


Kokku oli meie delegatsioonis 17 liiget-kaasaelajat.


MMi esimesel päeval võistlesid show-baarmenid ja teisel päeval toimus klassikabaarmenite võistlus. Show-võistlustel osalesid 38 maa võistlejad, kellest 6 said edasi finaali, rebimine oli väga võimas.


Show-baarmenite võistlustel hinnati nii trikkide keerukust kui ka nende esitamise puhtust. Ja oma osa oli ka kokteilil. No tehti alles trikke, vägevamad baarmenid žongleerisid viie asjaga, nii et isegi vaatajal oli tegemist, et show’d jälgida. Kui kiiresti ja profesionaalselt peavad võistleja ihuliikmed töötama! Aega oma tõelise mängulise show’ esitamiseks on võistlejal 5 minutit. Ja kuus parimat pääses edasi omavahel võistlema finaali.


Klassikavõistlusel tuleb aga ­töötada väga kindlate reeglite järgi, vahetult enne võistlust vähendati aega 7 minutilt 6 minu­tile. Võistlejad jagati 12 vahetusse, igas 4 võistlejat, edasi pääses iga ­vahetuse parim. Kokku finaalis 12 võistlejat ja 4 “õnnelikku luuserit”.


Tehnikažürii jälgis võistlejate tegevust, maitsežürii hindas kokteile. Viimase liikmed vahetusid, sest väideti, et üks komisjon ei suuda hinnata 48 kokteili. Olen aastaid kuulunud Eesti võistlustel žüriidesse ja meie peame küll kogu mängu kaasa tegema, et hinnangute tase oleks ühtlane.


Eestlased jäid tänavu tugevas konkurentsis keskmistele positsioonidele. Eelmisel aastal Taiwanis saavutas meie esindaja Krista Meri Park Hotell Casinost klassikavõistlustel esimese koha! Tänu Kristale oli meie ümber alati palju elevust, tähelepanu ja sõpru. Pärast pikka võistluspäeva ootasid meid õhtuti kaetud lauad ja suurepärased ning toredad vastuvõtud, kus rummi kokku ei hoitud! Kõige meeldejäävam õhtu oli Absoluti karneval. Absolut Spirits oli ka ürituse peasponsor. Selline tohutu üritus, kus ringleb igal hetkel 500 osalejat, ühendab terves maailmas baaritööd tegevaid inimesi. Siin tehakse järjepidevat koostööd uute ideede nimel.


Nagu Krista mullune võit tõestas, võib ka eestlane olla maailma parim baar­men.
IBA – International Barmen’s Association (www.iba-world.net )
  • IBA ametlikuks asutamiskuupäevaks on 24. veebruar 1951, mil Inglismaal Torquay Grand Hoteli kogunesid koosolekule seitsme riigi professionaalsete baarmenite liitude esindajad.
  • Osalejateks olid Inglismaa, Taani, Prantsusmaa, Holland, Itaalia, Rootsi ja Šveits.
  • Täna koosneb IBA 52 ühingust, millesse kuulub kokku üle 30 000 baarmeni üle kogu maailma.
  • 2006. aastast on IBA president Derrick Lee Singapurist. IBA tegevus on jagatud maailmas 5 regiooni: Põhja-Ameerika, Lõuna-Ameerika, Euroopa, Aasia ja Austraalia.
EBA – Eesti Baarmenite Assotsiatsioon (www.barman.ee )
  • EBA asutati 1994. Põhieesmärgiks seati baaritöö ja kokteilikultuuri edendamine. Tänaseni teeb aktiivset treeneri- ja koolitajatööd üks meie asutajaliige Matti Timmermann, kes otse loomulikult kuulus ka tänavu meie delegatsiooni koosseisu. Matti on ka esimene Eesti baarimeister ajast (1993), kui organisatsioon oli alles loomisjärgus.
  • Aastast 1995 toimuvad igal aastal EBA meistrivõistlused, mille võitja esimest korda 2000. aastal esindas EBAd rahvusvahelistel kokteilide maailmameistrivõistlustel. 1999 saime Göteborgis IBA täisliikmeks. EBA liikmed on võistelnud üle ilma Lätist Brasiilia ja Taiwanini.
  • Hetkel on EBA ridades üle 140 liikme.