Kohvikuõuel saab sünnipäevapidustustele lisaks osa närvekõditavast vaatemängust – 50 ekstreemsportlast hüppavad tornist langevarjuga alla.

“Need maailma tippu kuuluvad BASE hüppajad sooritavad kõikvõimalikke trikke ja kui ilm soosib, plaanitakse ka uut maailmarekordit, aga ainult siis, kui tuule tugevus ei ole üle 5 m/s,” vihjab Teletorni peakokk Priit Toomits kohvikuserva sätitud BBQ ahjus küpsevaid ribisid kastmega määrides. Toomits ise jagab sünnipäevakülalistele grillisoovitusi ja nippe, kuidas BBQ ahjuga hästi läbi saada.
Grillitud koha Hollandi kastmeganeljale

Vaja läheb
4 kohafileed
1 sl pescador’i maitseainesegu (saadaval Mati piprapoes; aga piisab ka pelgalt piprast ja soolast)
1 sl õli

Kastmeks
3 munarebu
1 tl sidrunimahla
klaas kalapuljongit
150 g võid
suts soola ja suhkrut
valik värskeid salatilehti

Valmistamiseks
maitsesta kohafileed pescador’i maitseainega ja pintselda õliga. Samas, kui kala kergelt soola ja pipraga maitsestada, saab rohkem nautida kodumaise värske kala hõrku maitset.

Nüüd valmista ette grillimiseks sobivad söed. Grill on valmis, kui suudad kätt grilli kohal hoides rahulikult kolmeni lugeda. Koha grilli 2–3 minutit ühelt poolt ja sama palju teiselt poolt, sõltuvalt fileede paksusest.

Kastme valmistamiseks
vahusta munakollased tugevaks vahuks, sega juurde kalapuljong ja sidrunimahl. Või sulata potipõhjas ja kuumuta keemiseni. Seejärel nirista või peene ühtlase joana munavahule, samal ajal pidevalt segades. Vajadusel maitsesta veel soola ja suhkruga.

Serveeri grillilt tulnud koha koos värskete salatilehtedega ja kalaga kokkukäiva klassikalise Hollandi kastmega.VeinisoovitusGeorges Michel Golden Mile, Marlborough, Sauvignon Blanc, 2010

Kohakalaga passib see värske ja delikaatne Sauvignon Blanc’ist valmistatud vein hästi kokku. Mõnda aega veiniklaasis seistes muutub sellele veinile iseloomulik musta sõstra aroom eriti intensiivseks.

Maitses on tunda rohkem troopilisi puuvilju, eriti ananassi, greipi ja granadilli.

Lisaks mereandidele harmoneerub hästi ka taimetoitudega.BBQ-ribid värske suvise salatiganeljale

Vaja läheb
4 searibi
käepärast värsket salatit
4 sl kuiva rub’i (BBQ maitseainesegu, mida müüakse taas Mati piprapoes)

MOP-Kastmeks
4 sl BBQ-kastet (Santa Maria)
0,5 tl liguid smoke’i (pärineb samuti piprapoest)
noaotsaga kuivatatud ja jahvatatud tšillit

BBQ-majoneesiks
100 g paksemat majoneesi
0,1 tl liguid smoke’i
noaotsaga kuivatatud ja jahvatatud tšillit

Valmistamiseks
eemalda ribidelt õrn kilekiht ja hõõru rub’iga sisse. Lase maitsestuda vähemalt paar tundi. Nüüd pane ribid BBQ-ahju ja anna tund aega madalal temperatuuril korralikult suitsu. Seejärel tõsta pisut temperatuuri ja küpseta 2-3 tundi. Küpsetamise käigus pintselda ribid 3-4 korda mop-kastmega üle. Liha jääb sel moel valmistatuna mure ja mahlane.

Vahepeal sega kokku majoneesi koostisained ja serveeri ribide juurde koos värske salatiga.VeinisoovitusGeorges Michel Golden Mile, Marlborough, Pinot Noir, 2010

Grilliroogadega sobib 100% Pinot Noir’ viinamarjast valmistatud kergelt vürtsikas vein. Aroomis on tunda tervet kaskaadi punaseid marju ja maitses lisandub neile veel õrn šokolaadinüanss. Järelmaitses on tuntav kerge tanniin.

Burgundiast pärit veinitööstuse omanik Georges Michel avastas Uus-Meremaal Marlborough’ piirkonnas suure potentsiaali kasvatada Sauvignon Blanc’i, Chardonnay, Viogner’, Syrah’ ja Pinot Noir’ viinamarju. Neist valmistatud veinid on noppinud kõrgeid auhindu nii Euroopas, USAs kui Aasias. Viinamarjakasvatus asub kuulsa Golden Mile’i alal, mille pinnas annab veinile rohke puuviljasuse ja intensiivsed maitsed.

Teletornist neid veine otsima tulla ei tasu, ikka parimate poekettide veiniriiulitest.