BBQ ja B.A.S.E Teletorni sünnipäeval
Liftijärjekorrad pole kuhugi kadunud ja turist Teletorni restorani sööma ei pääse, kuna broneeringud hoiavad legendaarse koha kättesaamatuna. Odav Teletorni brasserie söögikohana muidugi pole, eriti kui arvestada menüüle juurde piletihinnad. Torni sissepääsu kõrvale on aga üles pandud suvekohvik, kuhu pääseb piletit ostmata, järjekorras seismata ja roogade hinnad on oluliselt peresõbralikumad. Jäätiseportsu saab näiteks euroga kätte. Suvekohvik Teletorn on olemuselt lihtne nagu ka pakutavad toidud.
Kohvikuõuel saab sünnipäevapidustustele lisaks osa närvekõditavast vaatemängust – 50 ekstreemsportlast hüppavad tornist langevarjuga alla.
Vaja läheb
■4 kohafileed
■1 sl pescador’i maitseainesegu (saadaval Mati piprapoes; aga piisab ka pelgalt piprast ja soolast)
■1 sl õli
Kastmeks
■3 munarebu
■1 tl sidrunimahla
■klaas kalapuljongit
■150 g võid
■suts soola ja suhkrut
■valik värskeid salatilehti
Valmistamiseks
maitsesta kohafileed pescador’i maitseainega ja pintselda õliga. Samas, kui kala kergelt soola ja pipraga maitsestada, saab rohkem nautida kodumaise värske kala hõrku maitset.
Nüüd valmista ette grillimiseks sobivad söed. Grill on valmis, kui suudad kätt grilli kohal hoides rahulikult kolmeni lugeda. Koha grilli 2–3 minutit ühelt poolt ja sama palju teiselt poolt, sõltuvalt fileede paksusest.
Kastme valmistamiseks
vahusta munakollased tugevaks vahuks, sega juurde kalapuljong ja sidrunimahl. Või sulata potipõhjas ja kuumuta keemiseni. Seejärel nirista või peene ühtlase joana munavahule, samal ajal pidevalt segades. Vajadusel maitsesta veel soola ja suhkruga.
Serveeri grillilt tulnud koha koos värskete salatilehtedega ja kalaga kokkukäiva klassikalise Hollandi kastmega.VeinisoovitusGeorges Michel Golden Mile, Marlborough, Sauvignon Blanc, 2010
Kohakalaga passib see värske ja delikaatne Sauvignon Blanc’ist valmistatud vein hästi kokku. Mõnda aega veiniklaasis seistes muutub sellele veinile iseloomulik musta sõstra aroom eriti intensiivseks.
Maitses on tunda rohkem troopilisi puuvilju, eriti ananassi, greipi ja granadilli.
Lisaks mereandidele harmoneerub hästi ka taimetoitudega.BBQ-ribid värske suvise salatiganeljale
Vaja läheb
■4 searibi
■käepärast värsket salatit
■4 sl kuiva rub’i (BBQ maitseainesegu, mida müüakse taas Mati piprapoes)
MOP-Kastmeks
■4 sl BBQ-kastet (Santa Maria)
■0,5 tl liguid smoke’i (pärineb samuti piprapoest)
■noaotsaga kuivatatud ja jahvatatud tšillit
BBQ-majoneesiks
■100 g paksemat majoneesi
■0,1 tl liguid smoke’i
■noaotsaga kuivatatud ja jahvatatud tšillit
Valmistamiseks
eemalda ribidelt õrn kilekiht ja hõõru rub’iga sisse. Lase maitsestuda vähemalt paar tundi. Nüüd pane ribid BBQ-ahju ja anna tund aega madalal temperatuuril korralikult suitsu. Seejärel tõsta pisut temperatuuri ja küpseta 2-3 tundi. Küpsetamise käigus pintselda ribid 3-4 korda mop-kastmega üle. Liha jääb sel moel valmistatuna mure ja mahlane.
Vahepeal sega kokku majoneesi koostisained ja serveeri ribide juurde koos värske salatiga.VeinisoovitusGeorges Michel Golden Mile, Marlborough, Pinot Noir, 2010
Grilliroogadega sobib 100% Pinot Noir’ viinamarjast valmistatud kergelt vürtsikas vein. Aroomis on tunda tervet kaskaadi punaseid marju ja maitses lisandub neile veel õrn šokolaadinüanss. Järelmaitses on tuntav kerge tanniin.
Burgundiast pärit veinitööstuse omanik Georges Michel avastas Uus-Meremaal Marlborough’ piirkonnas suure potentsiaali kasvatada Sauvignon Blanc’i, Chardonnay, Viogner’, Syrah’ ja Pinot Noir’ viinamarju. Neist valmistatud veinid on noppinud kõrgeid auhindu nii Euroopas, USAs kui Aasias. Viinamarjakasvatus asub kuulsa Golden Mile’i alal, mille pinnas annab veinile rohke puuviljasuse ja intensiivsed maitsed.
Teletornist neid veine otsima tulla ei tasu, ikka parimate poekettide veiniriiulitest.