Eesti sommeljeede 5 aastat
Läinud nädalal tähistas Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon oma viiendat aastapäeva ning peeti Trophée Ruinart’i (selle šampanjafirma nime kannavad restoranirahva Euroopa meistrivõistlused) rahvuslikku osavõistlust. Sommeljee on teatavasti veinikelner, kes heas restoranis mitte üksnes ei nõusta veini valikut ja ei serveeri veini, vaid seisab hea kogu keldri eest. Ta ostab õigel ajal sisse õigeid veine, tunneb oma keldri varusid läbinisti ning loob koos peakokaga roogade ja veinide kooskõla. Selle ameti praktilised oskused baseeruvad veinide ning muude jookide väga heal tundmisel: tippsommeljee teab täpselt, millisest maakonnast või mis nõlvalt tuntud vein pärit ja kuidas on selle käsi viimaste aastakümnete lõikes käinud.
Milleks on meile üldse Sommeljeede Assotsiatsiooni vaja? Eks ikka sellesama pärast miks Europarlamenti ja Euroopa Kohut – et olla integreeritud läänemaailma struktuuridesse. Pole sugugi haruldane juhtum, et välismaa ärimehe või poliitiku ainus kokkupuude siinse tegelikkusega toimub restoranis ning riigi usaldusväärsuse mõõdupuuks saab siis sommeljee – et kas ta esineb sama veenvalt kui Londoni ja Pariisi veininõustajad, keda vana Euroopa on harjunud usaldama. Eesti Sommeljeede Liitu on kogu tegevusaja õnneliku käega juhtinud Rein Kasela.
Võistluse finaalis domineerisid jällegi restorani Balthasar ja Paat sommeljeed. Ilmselt on just neis majades (juhataja Ritta Roosaar) loodud entusiastlik võistlusmeeleolu. Ennast juba tõestanud “vanu” professionaale leidub ka Egoistis ja Gloria keldris. Oleks hädasti vaja, et ka teiste restoranide mänedžerid oma töötajaid “trenni saadaksid”. Aga süstemaatilise veiniteadmise omandamine nõuab aega ja vaeva, sorav võõrkeelne esinemine parajat enese kokkuvõtmist ning pudeliga laitmatu manipuleerimine tarvilikku vilumust.
Seekord suuri üllatusi veel ei tulnud: tiitlit kaitses mullune võitja Urvo Ugandi (Balthasar), edestades küll teise koha võitjat Marko Harki (restoran Sisalik) väga napilt, kolmas oli Aivar Vipper (Paat).
Nagu varemaltki peeti võistlused Glorias, mis sommeljeede üritusteks peavarju pakkudes ja muudelgi põhjustel on kujunenud Eesti enoloogia ja gurmaania peakorteriks. Sommeljeede piduliku õhtusöögi šampanjast, kalamarjast, hanemaksast, pärlkanast ja muust suupärasest komponeeris chef Dimitri Demjanov.