Eesti super-chef teada
Tallinna Teeninduskoolis selgus möödunud nädalavahetusel Eesti kandidaat kokkade tippvõistlusele Bocuse d’Or. Žürii andis kõige rohkem punkte restorani Cru peakoka Dmitri Haljukovi valmistatud võistlusroogadele. Tugevat konkurentsi pakkus Aasta Kokk 2012 võistluse võitnud Kõue mõisa peakokk Vladimir Upeniek.
Kandidaatidel tuli reglementi järgides valmistada viie ja poole tunniga kaks võistlusrooga. Kohustuslikud toorained olid liharoa valmistamisel Eesti lamba karree, lambakints, -keel ja -neerud. Kalaroa puhul oli põhitooraineks siig. Ka lisandite osas hinnati kohaliku tooraine ja rahvuslike motiivide oskuslikku käsitlemist. Vastne Bocuse d’Ori Eesti kandidaat oli oma võidu üle siiralt üllatunud. Kuigi liharoogade väljapanek ja maitsete kooskõla õnnestusid nagu planeeritud, oleks ta kalarooga enda sõnul tahtnud veel tublisti timmida. Haljukovi ootab ees kõva treeninguaasta, et Stockholmis peetavas Euroopa voorus hästi esineda.
Žüriiliikme Angelica Udekülli sõnul oli võitja töös kõige enam särtsu ja iseloomu. “Mulle meeldis Dima kala- ja liharoa värskus ja suvisus,” tunnustas Udeküll ja lisas, et väga hästi tulid tema töös esile eestipärased maitsed. “Näiteks kala juures oli kasutatud kohupiima ja vutimuna.” Eelmise Bocuse d’Ori võistluse võitja restorani Egoist peakokk Heidi Pinnak pidas mõlemaid võistlejaid võrdselt tugevaks, kuid 14-liikmeline žürii hinddas tänavu kõrgeimalt just Cru peakokka. Žüriisse kuulusid kulinaaria ala tipptegijad nagu näiteks Angelica Udeküll, Inga Paenurm, Rudolf Visnapuu, Andrus Laaniste, Emmanuel Wille, Vladislav Djatchuk, Rene Uusmees, Heidi Pinnak, Martin Meikas, Erki Siplane, teised Eesti Peakokkade Ühenduse liikmed, toiduajakirjanikud ja Tallinna Teeninduskooli esindaja.
Bocuse d’Or Eesti võimaldab professionaalsetel kokkadel esindada Eesti gastronoomiat rahvusvahelisel kokandusvõistlusel Bocuse d’Or, mille finaal toimub iga kahe aasta tagant Prantsusmaal Lyonis. Finaali pääsemiseks tuleb edukalt läbida Euroopa voor, mis seekord toimub 2014. aasta mais Stockholmis.
Eesti on avaldanud soovi olla 2018. aasta Euroopa vooru korraldajamaa ja suhteliselt rohelisena gastronoomia vanas maailmas tuleb särada ja tõestada oma võimekust. Võistluste korraldaja Eesti Kulinaaria Instituudi juhi Dimitri Demjanovi sõnul on meie kokad hoidnud Eesti lippu sellel rahvusvaheliselt hinnatuimal võistlusel kõrgel juba aastaid. “Oleme tõestanud, et ka väikeses riigis on head toiduvalmistamise võimalused ja andekad kokad ning et oskame väärtustada kohaliku köögi piiramatuid võimalusi,” selgitab Demjanov. Eelmisel aastal saavutas Heidi Pinnak samal võistlusel naiskokkadest parima tulemuse, olles maailma gastronoomiariikide (64) pingereas 14. kohal, jättes seljataha näiteks Itaalia, Hispaania, Luksemburgi ja Hollandi kokad.