Kõigi toodang on maailmakuulus ning legendaarne eelkõige oma suitsuse aroomi ja maitse poolest. Legendid on nii Laphroaig, Lagavulin kui Ardbeg. Kuid siiski mitte kõik viskid ei ole seal suitsused.

Bunnahabhaini (hääld bu-na-ha-venn) toodang on eriline selle poolest et, nii 12-, 18- kui 25aastased viskid on mahedad. Nende valmistamisel on linnaseid vaid veidi turbasuitsuseks tehtud. Tammevaatides pikki aastaid kohapeal ookeanituulte käes laagerdunult on Bunnahabhain hinnatud küpsuse ja maheduse poolest, nad on kõige õrnemad Islay ühelinnaseviskid. Õhuke turbakiht ja kevadine toitevesi kõrgel mägedes annab ainulaadse ja erilise maitse. Bunnahabhain valmib Hispaaniast pärit tammevaatides, milles on hoitud šerrit. 


Bunnahabhaini nimi on gaeli keeles “jõe suu”, mis viitab Margadale’i jõele. Selle suudme lähedale ehitasid vennad Greenlessid 1881. aastal oma viskivabriku, mille hoovikujuline põhiplaan on säilinud tänapäevani. Margadale’i jõgi on iidsest ajast olnud märgiks tagasipöörduvatele Šoti meremeestele ja seetõttu on Bunnaha bhaini logol ja etiketil tüürimees laeva rooli taga. Nendest meremeestest on räägitud traditsioonilises Šoti ballaadis “Westering Home”.

Vesi viski valmistamiseks saadakse lähedal asuvates mägedes voolavatest allikatest. Vabriku juurest on ka suurepärane vaade Jura saarele ja sealsetele mägedele, mida kutsutakse “The Paps”, kuna nad meenutavad naiste rindu.

Viskit on hea pruukida õhtusöögi lõpetuseks, hea juustu (Toiteach) või jäätise, pähklite ja šokolaadiga.


Väike viskispikker

Bunnahabhain Islay 12aastane, 46,3%

Värske lõhnaga, mis meenutab soolast mereõhku. Esialgu kerge maitse muutub täidlasemaks ja magusamaks, samas on tuntav kerge suitsusus ja pähklinüanss. Järelmaitse on mõnusalt värskendav ja täidlane. Tahaks veel üht klaasi!

Bunnahabhain 18aastane 46,3%

Magusas ja pähklises aroomis on tunda naha, tamme ja soolase mere lõhna. Mahedas maitses on aimata šerri, pähklite ja tammepuu nüanssi. Järelmaitse on vahelduvalt kuiv, vürtsikas ja veidi soolane.

Bunnahabhain 25aastane 46,3%

Lõhnab magusalt, lilleliselt ja puuviljaselt. Rikkalikus aroomis on tunda veel poleeritud nahka, tamme, karamelli ja šerrit. Maitses domineerivad magusad marjad, aga tunda on ka kreemisust, röstitud pähkleid ja linnaseid. Pikk ja vahelduv järelmaitse on ühtaegu mahe ja kuiv ning magus ja vürtsine.

Bunnahabhain Toiteach 46%

Kõige uuem ja erilisem Bunnahabhaini viski, mille puhul viskimeistrid on püüdnud taastada algse XIX sajandi keskpaiga suitsuse viski. Toiteach tähendabki šoti-keldi keeles suitsust. Erinevalt teistest viskidest on selle Bunnahabhaini kõik komponendid (ka oder) pärit samalt Islay saarelt. Paljud viskieksperdid peavad Bunnahabhain Toiteachi üheks kõige erilisemaks ja hinnatumaks Šotimaa suitsustest viskidest. Lõhnalt suitsune, veidi ka lilleline ja turbane, maitseb täidlaselt, magusalt ja suitsuselt. Pikk ja vahelduv järelmaitse lõpeb pipraselt.

Black Bottle

Bunnahabhaini viskivabrikuga tihedalt seotud Black Bottle’i seguviski ajalugu ulatub aastasse 1879, mil Aberdeeni krahvkonna teekaupmees Gordon Graham segas esimest korda selle jäljendamatu joogi. Algul vaid enda tarbeks, kuid peagi osutus viski segamine niivõrd edukaks, et ta otsustas loobuda teekaubandusest ja keskenduda vaid viskile. Black Bottle’it on pikka aega hinnatud kui üht pehmeimat ja tasakaalustatuimat Šoti viskit. See rikkalik kuldne segu sisaldab linnaseviskisid kõigist seitsmest Islay saare auväärsest viskivabrikust. Linnaseviskide meisterlikul segamisel parimate teraviljaviskidega on saadud nauditav viski täis Islay saare hingust. Algaastail müüdi Black Bottle’it musta värvi keraamilistes pudelites ja 5gallonilistes nõudes, mis hiljem asendati tumedast klaasist pudelitega. Tume klaas, mis järgib algse joogikannutaolise keraamilise pudeli vormi, on kasutusel tänini. Läbi enam kui aastasaja on toimunud täiendusi nii segus kui ka mitmeid omanikevahetusi, kuid üks asi on jäänud samaks – Black Bottle on alati olnud täiuslik, suitsuse iseloomuga ning hinnatud ja ihaldusväärne viskisõprade hulgas. Selle viski reklaamlauseks oli aastaid “Un spoiled by progress” (progressist rikkumata). Viskieksperdid ja -sõbrad on öelnud, et Black Bottle on viski, mida peab proovima, et seda uskuda! Karges lõhnas on värskus, lillelisus ja puuviljasus, segatud omapärase turbase vihjega. Maitse on täidlane, milles nauditav suitsusus on kerge mesise alatooniga. Pikk ja soojendav järelmaitse on huvitavalt suitsune, tunda Islay iseloomu.