26.04.2007, 00:00
Euroopa veinipidu
Nädalavahetusel Tallink Spa ja Conference’i
hotellis toimunud Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni veinipidu andis märku
uute maaletoojate jätkuvast lisandumisest ja huvist eeskätt vana
maailma veinide vastu. Kuuldused, et eestlased joovad peaasjalikult
Tšiili veini, ei vasta siiski tõele. Läinud aasta arvestuses
haaras esikoha Hispaania vein, Tšiili jäi aga teiseks. Mitte et mul
midagi Tšiili veini vastu oleks – sealsed veinimeistrid teevad
suurepärast tööd ja leiaksin kindla peale kümme veini, mida
naudiksin –, aga usun lihtsalt, et kõige selle hea kõrval,
mis meil juba olemas, on vähe lootust midagi väga üllatavat
leida. Hoopis teine lugu on näiteks Itaaliaga. Jah, Chiantit ja Soavet on
meil tõesti palju, aga heade Itaalia suveveinide osas pole valik kuigi
suur. Vermentino, Gavi, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Vernaccia di San
Gimignano, Frascati on meil esindatud mõne üksiku
näitega, mida enamasti poest ei leia. Ometi pole paremat suvejooki
kergetele kalaroogadele või salatitele kaaslaseks kui värske,
kerge, ürdimaitseline ja piisavalt happeline Itaalia vein!
Uusi leide ja vanu lemmikuid
Nüüd mulle tundub, et mu kurtmist oleks justkui kuulda võetud – tänavusel veinipeol oli Itaalia soliidselt esindatud. Oli ju kogu sommeljeevõistluste sponsor Masi veinifirma, kes teeb suurepäraseid Veneto veine. Masi on hiilgav Amarone spetsialist ja suviseks söögikõrvaseks sobib jällegi hästi värske ja samal aja tihe-täidlane Masianco (viinamarjasordid Pinot Grigio ja Verduzzo).
Kõrvuti olid lauad lahti löönud värsked maaletoojad Friscom OÜ, kes pakkus Roero Arneisi Piemontest, ja Bestwine, kellel oli väga muljetavaldav Langhe Riesling (!). Leipurien Tukkul oli koguni kahte Piemonte tootjat, aga ka Lagrein (!) ja Sauvignon Alto Adigest. Livikol on jälle Sauvignoni nii Trentinost kui Friulist (Colliost). Lisaks veel muidugi Delicia pood laialt tänavalt, kus ainult head-paremat Itaaliast leiabki.
Ei puudunud isegi šveitsi vein – Batsland pakkus Fendant’i ja Petite Arvine’i! No mida veel! Kuidas tunneb ennast veinisõber, kellele ühes toanurgas pakutakse Graacher Himmelreichi Moselist ja teises Cloudy Bayd Uus-Meremaalt? Väsinult muidugi.
Tänavune veinipidu oli märk suurest kvaliteedihüppest ja veinigeograafia avardumisest. Eriti jõuliselt olid esil Itaalia ja Prantsusmaa.
Selle aasta parimad
Sommeljeede veinipeo juurde käib ka Eesti parima sommeljee valimine. Sommeljee on ühtaegu veinitundja ja veinivalaja, inimene, kes tunneb kogu maailma veine, aga suhtleb ka täitsa vabalt (võõras keeles) kliendiga, soovitab talle pika menüü juurde käigu pealt sobilikud veinid ja serveerib neid erilise osavusega. Mõistagi pole see lihtne ning seepärast on selle kunsti parimad valdajad Õhtumaades kõrgelt hinnatud ja makstud.
Et neljakordne Eesti meister Urvo Ugandi täiendas sedakorda žürii ridu, oli oodata põnevat heitlust trooni pärast. Žürii (kuhu kuulusid Läti, Leedu, Rootsi ja Eesti sommeljeeliitude presidendid) siiski punkti pooleks lõikama ei pidanud. Tänavune võitja, Kristjan Markii Balthasari restoranist – tegelikult juba vana tegija –, oli teistest kindlalt üle. Küllap saab ta varsti oma taset ka EMil ja MMil kontrollida. Seevastu oli Annamari Nikkeli (Gloria veinikelder) teine koht ja Tarvo Sarapuu (restoran Senso) kolmas koht heaks tunnistuseks uute tulijate võimalustest. Tunnustust väärib kindlasti ka neljandaks jäänud majaperemees, Tallinki hotelli teenindus juht Aivar Vipper, kes p ani kepi nurka ja ronis viga saanud jalale vaatamata poodiumile veini dekanteerima.
Sommeljee on ühtaegu kunstnik ja pedagoog ning jumala pärast mitte üks oskamatu teenindaja, kes oma rahulolematust iseendaga kliendile tunda annab. Just selle arusaama kinnistumisele aitavad sommeljeede võistlused kaasa. Tahaks loota, et tuleval aastal on kaasalööjaid veelgi enam.
Veinisoovitus
Armsad veinisõbrad! Toetagem neid vapraid maaletoojaid, kes ei usu Uue Maailma Chardonnay’de ja Cabernet’de paratamatut ülemvõimu. Selleks pole vaja muud, kui et ostate endale järgmiseks nädalavahetuseks mõne tundmatu nimega Euroopa veini tundmatust viinamarjasordist. Pealegi, ilm ju soojeneb ja 14kraadiseid veine ei peagi enam jooma.
Uusi leide ja vanu lemmikuid
Nüüd mulle tundub, et mu kurtmist oleks justkui kuulda võetud – tänavusel veinipeol oli Itaalia soliidselt esindatud. Oli ju kogu sommeljeevõistluste sponsor Masi veinifirma, kes teeb suurepäraseid Veneto veine. Masi on hiilgav Amarone spetsialist ja suviseks söögikõrvaseks sobib jällegi hästi värske ja samal aja tihe-täidlane Masianco (viinamarjasordid Pinot Grigio ja Verduzzo).
Kõrvuti olid lauad lahti löönud värsked maaletoojad Friscom OÜ, kes pakkus Roero Arneisi Piemontest, ja Bestwine, kellel oli väga muljetavaldav Langhe Riesling (!). Leipurien Tukkul oli koguni kahte Piemonte tootjat, aga ka Lagrein (!) ja Sauvignon Alto Adigest. Livikol on jälle Sauvignoni nii Trentinost kui Friulist (Colliost). Lisaks veel muidugi Delicia pood laialt tänavalt, kus ainult head-paremat Itaaliast leiabki.
Ei puudunud isegi šveitsi vein – Batsland pakkus Fendant’i ja Petite Arvine’i! No mida veel! Kuidas tunneb ennast veinisõber, kellele ühes toanurgas pakutakse Graacher Himmelreichi Moselist ja teises Cloudy Bayd Uus-Meremaalt? Väsinult muidugi.
Tänavune veinipidu oli märk suurest kvaliteedihüppest ja veinigeograafia avardumisest. Eriti jõuliselt olid esil Itaalia ja Prantsusmaa.
Selle aasta parimad
Sommeljeede veinipeo juurde käib ka Eesti parima sommeljee valimine. Sommeljee on ühtaegu veinitundja ja veinivalaja, inimene, kes tunneb kogu maailma veine, aga suhtleb ka täitsa vabalt (võõras keeles) kliendiga, soovitab talle pika menüü juurde käigu pealt sobilikud veinid ja serveerib neid erilise osavusega. Mõistagi pole see lihtne ning seepärast on selle kunsti parimad valdajad Õhtumaades kõrgelt hinnatud ja makstud.
Et neljakordne Eesti meister Urvo Ugandi täiendas sedakorda žürii ridu, oli oodata põnevat heitlust trooni pärast. Žürii (kuhu kuulusid Läti, Leedu, Rootsi ja Eesti sommeljeeliitude presidendid) siiski punkti pooleks lõikama ei pidanud. Tänavune võitja, Kristjan Markii Balthasari restoranist – tegelikult juba vana tegija –, oli teistest kindlalt üle. Küllap saab ta varsti oma taset ka EMil ja MMil kontrollida. Seevastu oli Annamari Nikkeli (Gloria veinikelder) teine koht ja Tarvo Sarapuu (restoran Senso) kolmas koht heaks tunnistuseks uute tulijate võimalustest. Tunnustust väärib kindlasti ka neljandaks jäänud majaperemees, Tallinki hotelli teenindus juht Aivar Vipper, kes p ani kepi nurka ja ronis viga saanud jalale vaatamata poodiumile veini dekanteerima.
Sommeljee on ühtaegu kunstnik ja pedagoog ning jumala pärast mitte üks oskamatu teenindaja, kes oma rahulolematust iseendaga kliendile tunda annab. Just selle arusaama kinnistumisele aitavad sommeljeede võistlused kaasa. Tahaks loota, et tuleval aastal on kaasalööjaid veelgi enam.
Veinisoovitus
Armsad veinisõbrad! Toetagem neid vapraid maaletoojaid, kes ei usu Uue Maailma Chardonnay’de ja Cabernet’de paratamatut ülemvõimu. Selleks pole vaja muud, kui et ostate endale järgmiseks nädalavahetuseks mõne tundmatu nimega Euroopa veini tundmatust viinamarjasordist. Pealegi, ilm ju soojeneb ja 14kraadiseid veine ei peagi enam jooma.