Varasügisesel õhtupoolikul pakub Sultani helekollane interjöör üsna intiimset õhkkonda, aga seda ainult siis, kui külastajaid on paari laudkonna jagu. Täismaja sunniks tahes-tahtmata kõrvallaua jutte pealt kuulama – lauad liiga tihedalt üksteise ligi. Sisekujundus peegeldaks otsekui Türgi euroliitu pürgimist: ülikorrektselt steriilseks remonditud ruum ei sobi hästi ei Tallinna vanalinna ega türgi koloriidiga. Idamaiseid motiive on siia poetatud õige aralt – esmapilgul hakkavad veidi eksootilisemana silma vaid küünlajalad laudadel ja vesipiibud. Diivani ja padjad leiab piibunurgast küll, kuid needki näevad väga hillitsetud välja. Kui eesmärgiks oli minimalismi ja idamaa motiivide moekas ühendamine, siis on sihist küll palju puudu jäänud. Hoopis mõnusam oleks leida siit viimse vindini keeratud idamaist kitši (umbes nagu uues homobaaris Chill Out). Praegu pikendab Sultani sisekujundus vaid vanalinna standardkujundusega turistilõksude rida.

Toidukirjeldused on see-eest vägagi põnevad. Sigara boregi (fetajuust lehttaignas mündi ja peterselliga, 50 krooni) meenutab välimuselt ja olemuselt pisut hiina kevadrulle. Juust pole tavalise eurofeta maitsega, vaid kollakam ja tihedam. Et maitse liialt umbseks ei muutuks, tasub selle roa kõrvale midagi ergastavat rüübata.

Mantar ehk praetud seened valge veini kastmes (45) on mahlakam taldrikutäis. Merevaigukarva kastmes šampinjonid on parasjagu vürtsikad, kuid mitte sedavõrd, et hellemat keelt ehmatada.

Suppidest on kirjas vaid päevasupp (40), kuid seda pakutakse lahkelt ka kella kaheksa paiku õhtul. Seekord pakub köök läätsesuppi. Kas homme pakute midagi muud, küsin. Ei, vastab ettekandja häbelikult. Võib-olla ongi nii parem, sest supp on maitsev, tihe ja parasjagu paprikane.

Põhiroogade nimistu on väga mitmekesine. Imam bayildi (balkažaan juurviljadega, 70) serveeritakse üsna rammusas kastmes, kuid iseloomu sel taimetoidul miskipärast napib. Tõsi küll, lisatud metsriisiga sobib ta kenasti kokku. Izmir köfte (lambakotletid juurviljakastmega, 95) erksavärviline kaste jätab samuti pisut kahvatu mulje, kuid see-eest on kotletid suurepärased – maitsvad, mahlakad ja õhulise olemisega.

Mõistagi võib söömaaja lõpetada tõrvmusta ja tulimagusa türgi kohvi ning läägeltmagusa idamaise maiustusega (menüü pakub küpsetist nimega baklava), kuid interjööriga sobib euroopalik cafe latte paremini.

Sultan

Väike-Karja 8

P-N 17-24, R-L 12-24

Hinne: 6,5