Füsioterapeudi poole pöördumise vajadust seostatakse sageli sporditraumaga, kuid tegelikkuses pärineb enamik füsioterapeutide patsientuurist kontorilaua tagant. Lihaspinged kaela- ja õlavöötmes, alaseljavalu, valulikud randmed ja küünarliigesed on sageli laua taga istumise tulemus. Neid sundasenditest tingitud vaevusi saab aga edukalt vältida, järgides lihtsaid ergonoomikareegleid ning aeg-ajalt harjutusi tehes.

Ehkki tehnilised abivahendid teevad meie elu aina lihtsamaks ja aega peaks olema tänu sellele rohkem, jätab meie kiirenev elutempo üha vähem aega enese liigutamiseks. Maailma Terviseorganisatsioon soovitab korralikku liikumist keskmiselt 300 minutit nädalas, minimaalne liikumisele kulutatud aeg tervise säilitamiseks on 150 minutit. Teadlikult trenni vältiv inimene kogub suurema osa sammudest toidupoes, aga juba praegu pakuvad kõik suuremad toidupoed toidu koju tellimise võimalust ja nii on ka need sammud kadumas, sest kõhutäis on mõne pöidlaliigutuse kaugusel. Selleks et vähemalt kaheksatunnine, sageli passiivne töökeskkonnas veedetud aeg tervisele vähem liiga teeks, oleks hea sooritada sihipäraselt vastavalt tööviisile kohandatud harjutusi, mida oskab kõige paremini õpetada just füsioterapeut.

Kulutulena on viimastel aastatel levinud ütlus „Istumine on uus suitsetamine!”. Tegelikult võib kurjajuureks pidada passiivsust ehk mitteliikumist. Aina enam leiab tõestust, et ka lühikesed korduvad mõistlikult doseeritud kiire aeroobse koormuse sööstud võivad omada südamehaiguste vastast toimet ja pikendada eluiga. Õigesti sooritatud venitusharjutused rinnalihastele, rindkere liikuvuse suurendamine, harjutused kaela- ja õlavöötme verevarustuse parandamiseks – kõike seda on kontorikeskkonnas võimalik ja isegi hädavajalik teha.

Mõned lihtsamad ideed aktiivsuse tõstmiseks kontorikeskkonnas

• Iga samm loeb! Oluline on päeva jooksul korduvalt toolilt püsti tõusta ja liikuda, minimaalselt viis minutit iga istutud tunni kohta.
• Tee võimaluse korral kõik telefonikõned seistes või liikudes.
• Eelista seismist istumisele ja liikumist lihtsalt seismisele.
• Ideaalset asendit istumiseks ei ole olemas, parim asend on pidevalt muutuv asend. Proovi istumisasendit pidevalt muuta: vii keharaskus ette, vahepeal taha, võimalusel tõsta aeg-ajalt jalad ette paberikorvile jne.
• Paljusid harjutusi saab teha istudes ja tööd katkestamata: tõsta vaheldumisi kandu ja varbaid, vii sirge jalg ette ja tõmba varbaid enda poole, tee õlaringe ja teisi harjutusi.
• Oluline on pidev sügav hingamine, ideaalne on kasutada kõhuhingamist.
• Igasse töötundi võiks mahtuda vähemalt üks tõhus harjutus ja tunned end pärast liigutamist kindlasti ärksamana.
• Ära soorita harjutusi läbi valu!
• Täpsemad juhised ja individuaalse kava aitab koostada füsioterapeut.

Inimkeha on loodud liikuma, mitte istuma päevas ligi 13 tundi, nagu uuemad uuringud keskmise kontoriinimese päeva kohta murelikult välja toovad. Peale füüsiliste vaevuste põhjustab pikk monotoonne istumine ka tööviljakuse langust, mille vastu tööandjad sageli lahendusi otsivad. Üks hea viis kontoriellu liikumist ja värskendust tuua on füsioterapeudi kaasamine. Heade liikumisideede saamiseks ja töökohtade ergonoomilisemaks kujundamiseks võib piisata juba mõnest spetsialistiga veedetud tunnist.

Füsioteraapia Kliinik pakub järgmisi teenuseid:

ergonoomika- ja liikumisalased loengud kontorikeskkonnas;
koolitused tervisesportlastele;
erialased koolitused füsioterapeutidele, treeneritele, perearstidele, massööridele ja teistele tervishoiuspetsialistidele;
ortopeediline füsioteraapia (sh füsioterapeutiline hindamine, terapeutiliste ja preventiivsete harjutuskavade koostamine);
kinesioteipimine, dünaamiline teipimine, sporditeipimine;
manuaalne füsioteraapia;
lümfiteraapia;
Functional Movement Screen.
OÜ Füsioteraapia Kliinik
www.fysioteraapia.ee
E-post: info@fysioteraapia.ee
Aadress: Tondi 88 III korrus,
Tallinn 11316
Info ja registreerimine: +372 699 6515
Jaga
Kommentaarid