Dunkri 5, Tallinn

Avatud E–N 18–24, R 12–15, 18–2,

L 12–2, P 12–24

Hinne: 9/1*

* teine hinne on pühendatud Beer House’i eeskojale


Tallinna restoranimaastiku värskeima kurioosumi, restorani Korsaar netilehekülg hoiatas esimestel nädalatel, et reserveeringud tuleb teha päev varem. Nüüdseks on hoiatus kadunud – küllap on ka jõukamad gurmaanid enam raha lugema hakanud. Novembri alguspäevil oli märkus aga veel igati omal kohal, sest tänavalt piraadikoopasse astunu naljalt vaba lauda poleks leidnud.


Korsaar asub otse vanalinna südames, Beer House’i keldrikorrusel, ning mõistagi on  nädalalõpumelu pruulikojas hoogne ja rahvarohke. Korsaari kostümeeritud uksehoidja tervitab külastajaid lahkelt õllesaali eeskojas ning palub üleriided garderoobi anda. Enne piraadilaeva laskumist ligineb meile aga ka keegi turjakas Beer House’i asjamees ning käsib karusel toonil vene keeles Armandil ka jaki garderoobi anda. Ettepanek on pehmelt öeldes ootamatu. Jah, ma tean, et Korsaaris pole poole tuhande kroonine pearoog mingi haruldus, aga interjöörilt on tegu ju pigem karnevali kui balliga, kuhu sobiks minna vaid pidulikus riietuses – või kuidas?


Võtan robustses vormis esitatud soovitust siiski kuulda ja hämmastun restoranilaua taga istudes iga kord, kui uksest siseneb (ilmselt sama kadalipu läbinud) uusi külastajaid, seljas kõikvõimalikud valmisrõivad impregneeritud blusoonist kunstnahast tagini. Olen saanud hindamatu moealase õppetunni.


Pole parata, kõik Korsaari köögi võrratud road teevad pärast seda vahejuhtumit suus mitu ringi, ehkki restoran selles kuidagi süüdi ei ole. Vastupidi, meeleolu hoitakse siin kõrgel juba hetkest, mil trepist Korsaari illuminaatoriga kaunistatud raudukseni laskume. Korsaari siseilmes on tõepoolest kõigile detailidele ülimat tähelepanu pööratud. Piraaditeemaga poolele teele jäämine võiks mõjuda ehk odavalt või naeruväärselt, kuid praegune põhjalikkus on muljetavaldav – see ulatub personali kostüümidest tõeliseks mereröövlikoopaks muudetud ruumi ja sepistatud pisielementideni. Isegi kahvel ja nuga on säärekontidena ristatud. Toa keskel siniselt kumavas basseinis ujuvad ringi kassisuurused punnsilmsed haid, kellelt külastajate lapsed pilku pöörata ei suuda. Muide, Korsaari netilehekülg teatab, et alla 12aastased külastajad pole oodatud – võimalik, et turvakaalutlustel.


Väga meeldiva žestina tervitab saabujaid peakokk Vjatšeslav isiklikult ning jagab nõuandeid menüü kohta. Sama meeldiv on ka soliidsele restoranile kohaselt serveeritav amuse-bouche – india leiba meenutav piraadileib koos mustal kivil kõrguva vürtsika lendkalamarjavõi killukesega.


Toiduvalik koosneb peamiselt eksootilistest mere- ja vee-elukatest, kellest ebatavalisim on ehk krokodill. Eelroogadest suurejoonelisim on ilmselt luksuslik grillitud mereannivalik kahele (990), mis näeb välja nagu tõeline kunstiteos. Show ja tähelepanu kliendi suhtes käib Korsaaris mõistagi igal sammul asja juurde. Ka menüüd sisse juhatav tekst algab pöördumisega “Väljavalitu!”.


Maitstud nelja eel- ja põhiroa maitseskaala ulatub ookeanist ookeanini ning ületab kõrgele seatud lati korraliku varuga. Kuningkrabi täidisega spinatikrepp kreemja šalottsibula-šampinjonikastmega (190) pakatab maitsevarjunditest ning õrn krabipala sobib hästi maheda krepi embusse. Rikkalik seenesupp foie gras’ ja mustade trühvliteg a (210) jätab sama sügava mulje ka välimuse poolest – laia kumerat taldrikupinda kattev paber­õhuke pannkoogileht varjab jõulise maitsega kuldpruuni leent, milles esimest viiulit mängivad õrnroosad foie gras’-kuubikud.


Valiku ainus liharoog, sütel grillitud vasikakarree seente, mustade trühvlite, tatranuudlite ja koriandri-portveinikastmega (360) näitab, et kallist barbecue-ahju osatakse siin tõepoolest hästi kasutada. Mahlakas lihapala on võrratult nõtke maitsega ning sibul ja seened passivad garneeringusse nagu papagoi John Silveri õlale.


Veini-spinatikastmes mooritud mureen basmatiriisiga (300) näitab veel korra, mida suudab meisterlikult valmistatud kaste: hambuline röövkala ise on maitselt üsna väheütlev, kuid rohke tumeroheline kergelt hapukas kaste teeb temast väga nauditava roa.


Magustoiduks valitud soe kariibi pirukas rummijäätisega (150) mõjub kõige eelnenu taustal pisut kahvatu ja väheüllatavana, seevastu magusat ja kanget türgi kohvi (100) serveeritakse efektselt kiviplaadil põleva rummi kohal kuumutades.


Uksel pakutud lahkumispits – kohapeal valmistatud rummipõhine naps – on viimane paljudest meeldivatest pisiasjadest.


Isegi garderoobist õnnestub terve nahaga pääseda.