Dunkri 5, Tallinn
Avatud E–N 18–24, R
12–15, 18–2,
L 12–2, P 12–24
Hinne: 9/1*
* teine hinne on pühendatud Beer House’i eeskojale
Tallinna restoranimaastiku värskeima kurioosumi, restorani Korsaar
netilehekülg hoiatas esimestel nädalatel, et reserveeringud tuleb
teha päev varem. Nüüdseks on hoiatus kadunud – küllap
on ka jõukamad gurmaanid enam raha lugema hakanud. Novembri
alguspäevil oli märkus aga veel igati omal kohal, sest tänavalt
piraadikoopasse astunu naljalt vaba lauda poleks leidnud.
Korsaar
asub otse vanalinna südames, Beer House’i keldrikorrusel, ning
mõistagi on nädalalõpumelu pruulikojas hoogne ja
rahvarohke. Korsaari kostümeeritud uksehoidja tervitab külastajaid
lahkelt õllesaali eeskojas ning palub üleriided garderoobi anda.
Enne piraadilaeva laskumist ligineb meile aga ka keegi turjakas Beer
House’i asjamees ning käsib karusel toonil vene keeles Armandil
ka jaki garderoobi anda. Ettepanek on pehmelt öeldes ootamatu. Jah, ma
tean, et Korsaaris pole poole tuhande kroonine pearoog mingi haruldus, aga
interjöörilt on tegu ju pigem karnevali kui balliga, kuhu sobiks
minna vaid pidulikus riietuses – või kuidas?
Võtan robustses vormis esitatud soovitust siiski kuulda ja
hämmastun restoranilaua taga istudes iga kord, kui uksest siseneb (ilmselt
sama kadalipu läbinud) uusi külastajaid, seljas
kõikvõimalikud valmisrõivad impregneeritud blusoonist
kunstnahast tagini. Olen saanud hindamatu moealase õppetunni.
Pole parata, kõik Korsaari köögi võrratud road teevad
pärast seda vahejuhtumit suus mitu ringi, ehkki restoran selles kuidagi
süüdi ei ole. Vastupidi, meeleolu hoitakse siin kõrgel juba
hetkest, mil trepist Korsaari illuminaatoriga kaunistatud raudukseni laskume.
Korsaari siseilmes on tõepoolest kõigile detailidele ülimat
tähelepanu pööratud. Piraaditeemaga poolele teele
jäämine võiks mõjuda ehk odavalt või
naeruväärselt, kuid praegune põhjalikkus on muljetavaldav
– see ulatub personali kostüümidest tõeliseks
mereröövlikoopaks muudetud ruumi ja sepistatud pisielementideni.
Isegi kahvel ja nuga on säärekontidena ristatud. Toa keskel siniselt
kumavas basseinis ujuvad ringi kassisuurused punnsilmsed haid, kellelt
külastajate lapsed pilku pöörata ei suuda. Muide, Korsaari
netilehekülg teatab, et alla 12aastased külastajad pole oodatud
– võimalik, et turvakaalutlustel.
Väga meeldiva
žestina tervitab saabujaid peakokk Vjatšeslav isiklikult ning jagab
nõuandeid menüü kohta. Sama meeldiv on ka soliidsele
restoranile kohaselt serveeritav amuse-bouche – india leiba meenutav
piraadileib koos mustal kivil kõrguva vürtsika
lendkalamarjavõi killukesega.
Toiduvalik koosneb peamiselt
eksootilistest mere- ja vee-elukatest, kellest ebatavalisim on ehk krokodill.
Eelroogadest suurejoonelisim on ilmselt luksuslik grillitud mereannivalik
kahele (990), mis näeb välja nagu tõeline kunstiteos. Show ja
tähelepanu kliendi suhtes käib Korsaaris mõistagi igal sammul
asja juurde. Ka menüüd sisse juhatav tekst algab
pöördumisega “Väljavalitu!”.
Maitstud
nelja eel- ja põhiroa maitseskaala ulatub ookeanist ookeanini ning
ületab kõrgele seatud lati korraliku varuga. Kuningkrabi
täidisega spinatikrepp kreemja
šalottsibula-šampinjonikastmega (190) pakatab maitsevarjunditest
ning õrn krabipala sobib hästi maheda krepi embusse. Rikkalik
seenesupp foie gras’ ja mustade trühvliteg
a (210) jätab sama sügava mulje ka välimuse poolest – laia
kumerat taldrikupinda kattev paberõhuke pannkoogileht varjab
jõulise maitsega kuldpruuni leent, milles esimest viiulit mängivad
õrnroosad foie gras’-kuubikud.
Valiku ainus liharoog,
sütel grillitud vasikakarree seente, mustade trühvlite, tatranuudlite
ja koriandri-portveinikastmega (360) näitab, et kallist barbecue-ahju
osatakse siin tõepoolest hästi kasutada. Mahlakas lihapala on
võrratult nõtke maitsega ning sibul ja seened passivad
garneeringusse nagu papagoi John Silveri õlale.
Veini-spinatikastmes mooritud mureen basmatiriisiga (300) näitab veel
korra, mida suudab meisterlikult valmistatud kaste: hambuline
röövkala ise on maitselt üsna väheütlev, kuid rohke
tumeroheline kergelt hapukas kaste teeb temast väga nauditava roa.
Magustoiduks valitud soe kariibi pirukas rummijäätisega (150)
mõjub kõige eelnenu taustal pisut kahvatu ja
väheüllatavana, seevastu magusat ja kanget türgi kohvi (100)
serveeritakse efektselt kiviplaadil põleva rummi kohal kuumutades.
Uksel pakutud lahkumispits – kohapeal valmistatud
rummipõhine naps – on viimane paljudest meeldivatest pisiasjadest.
Isegi garderoobist õnnestub terve nahaga pääseda.