Suutervis on osa inimese üldtervisest, mis lisab olulise osana heaolu ja elamisvõimekust. Terve suuõõne tunnused on terved hambad, terved hammaste kinnituskoed ja limaskestad ning küllaldane süljeeritus.

Tänapäeva kiire elutempo, stress ja „ülitervislik toitumine” on kaasa toonud hambaemaili liigse kulumise ehk erosiooni. Erosioon on hambakudede pindmine kahjustus, mis on tekkinud keemiliste protsesside tagajärjel. Erosiooni esineb inimestel üha nooremas eas ja see on peaaegu sama sage probleem kui hambakaaries.

Hamba väliskihi õhenemist ja mõranemist põhjustavad:
liiga tugev hammaste harjamine
kulunud hambahari
tugevate harjastega hambahari
hammaste harjamine vahetult pärast sööki
happeliste jookide liigtarbimine (vitaminiseeritud- ja spordijoogid)
pidev näksimine (tsitrusviljad)
mokatubakas
ravimid

Kutsealane erosioon kujuneb inimestel, kes puutuvad oma töös kokku hapete ja saastatud õhuga. Maosisu tagasiheitest ehk regurgitatsioonist põhjustatud erosioon võib olla seotud anorexia nervosa või buliimiaga.

Idiopaatilist erosiooni kutsub esile inimese enda sülg.

Ka hammaste krigistamine / kokku surumine ja hambumushäired soodustavad hamba kõvakudede liigset kulumist.

Kulunud hammaste tundlikkus suureneb. Vähem kulunud hambaid saab taastada täidisega, raskematel juhtudel on vaja proteetilist ravi.
Kuid hammaste liigset kulumist on võimalik ka ennetada hammaste mineraliseeriva raviga, mis aitab ennetada hambaaukude teket ja hamba kõvakudede liigset kulumist. See on parim lahendus tundlikele hammastele ning see sobib nii lastele kui ka täiskasvanutele. Spetsiaalse hambakreemi kandmine teatud perioodi jooksul annab hambale piisavalt mineraale, et selle välispinda toita. On olemas ka koduseid vahendeid, kuid kiirema tulemuse annab hambaravikabinetis tehtud mineraliseerimine. Protseduur on valutu ja kestab umbes 15 minutit.
Mineraalravi ajal kinnituvad flouri, kaltsiumi ja fosfaadi, magneesiumi ühendid hambapindadele ning ümbritsevasse suukeskkonda. Kreem sisaldab spetsiaalset piimavalku (CPP-ACP), mis aitab asendada hambas kaotatud mineraale, muutes need tugevamaks. See kaitseb ka lagunemise ja erosiooni eest.

Mineraliseeriv ravi sobib ka täiesti tervetele hammastele, et hambakahjustusi ennetada, samuti lastele algavate hambakahjustuste remineraliseerimiseks (võimalus pääseda nn hamba puurimisest ja plombeerimisest). Tundlike hammaste esmane ravi. Ideaalne lahendus tundlikele hammastele pärast hambakivi eemaldust ja pärlipesu, samuti valgenduskuuri ajal. Mineraalravi sagedus ja kestus on individuaalsed ning ravi vajaduse otsustab hambaarst.

Külasta oma hambaarsti üks kord aastas!

Patsiendi rahulolu ja särav naeratus innustavad meid üha rohkem ennast arendama.
Jaga
Kommentaarid