Haute cuisine suvepealinnas
Lühikese jalutuskäigu kaugusele Pärnu rannast
jääb iidsesse tammeparki varjunud eeskujulikult restaureeritud villa,
mis ehitati saja aasta eest Pärnu kaupmehe Herman Ammende korraldusel.
Väljapeetult luksuslik hoone õhkab romantikat ja sealne
majesteetlik restoran panebki end lausa kuningana tundma. Restoranis on
söögisaale kokku kolm ja lisaks veel suveterrass. Soojal
suvepäeval on aga mõnusam hilist lõunat nautida Ammende
parki ümber purskkaevu sätitud laudade tagant. Teenindus terrassi ja
aia poolel on sama laitmatu kui restoranisaalis sees. Nii et vahet pole.
Teenindajate sõbralikkus ja püüdlikkus tekitas kohe sobiva
meeleolu. Kokku käis lauda teenindamas kolm kelnerit, kes iga käigu
järel huvitusid, kas pakutavaga ikka ollakse rahul. Ammende köök
on tuntavalt Vahemere maade mõjutusega.
Vähemalt
suvemenüü kindlasti. Menüüst leiab elegantseid Prantsuse ja
kergemaid Vahemere stiilis toite ning hea valiku Vana Maailma veine. Tahtmine
oli aga menüüst Eesti köögi roogi leida ja ka neid
proovida.
Sulni meeleolu tekitas välkkiirelt saabuv
majatervitus, milleks osutus Eesti köögist pärinev marineeritud
räim elegantsel portselanil.
Seejärel toodi lauda kaunilt
serveeritud röstitud kammkarbid hautatud aedviljade ja
sinimerekarbi-mürklikastmega (195 krooni). Õrna kammkarbi valge
liha lausa sulas suus. Teise käiguna proovisime toorsingi sisse
mähitud Eesti talle välisfileed (355 krooni), mis oli mahlane ja
paraja küpsusastmega ning pakkus koos
kartuli-parmesanigratäänide ning musta pipraga maitsestatud
kirssidega meeldejääva maitseelamuse. Sametine punase veini ja
rosmariinikaste võimendas talleliha hõrku maitset ja harmoneerus
suurepäraselt tõelise burgundia veiniga. Pikk eine tipnes sooja
šokolaadikoogiga koos kirsside ja vanillijäätise pallidega (85
krooni).
Nagu ikka neljapäeviti, valmistuti õhtuseks
Ammende aia suvemuusika kontserdiks. Kelner pöördus meie poole
vabandades, et me ei laseks end häirida pommiüksuse
eridemineerijatest, kes Ammende villa ümbrust ja lauaaluseid üle
kontrollivad. Personal valmistus nimelt presidendipaari vastuvõtuks,
keda oodati õhtustama ja suvemuusika kontserti kuulama.
Muidugi ei tundnud me end häirituna ja jälgisime desserti
süües huviga, kuidas pommirühm delikaatselt oma tööd
teeb. Suveidülli pikendamiseks tellisime veel poti suitsumaitselise
lapsangi teega (50 krooni).
Kokkade ja kelnerite ühine
pingutus andis maksimaalse tulemuse, kus millegi üle nuriseda oleks patt.
On ju teada, et hea teenindus muudab ka keskpärase restoraniõhtu
meeldejäävaks, mis siis veel rääkida, kui kogetu oli
kokakunsti tipptase.