Lammas rosmariini ja portveinigaKahele

Vaja läheb

2 kondita lambakintsu lõiku
2 tl Worcesteri kastet
1 sl oliiviõli

Kastmeks

15 g võid
1 rosmariinioks
1 suur küüslauguküüs
2 sl punast portveini

Valmistamiseks

sega Worcesteri kaste ja õli omavahel kausis kokku ning määri lihatükid, kas köögipintsliga või otse kaussi kastes, kastmega kokku.

Aja paksu põhjaga pann kuumaks ja küpseta lihatükke umbes 3 minutit mõlemalt poolt, sõltuvalt lihatüki paksusest ja sellest, kui küps sulle meeldib. Kui ­eelistad kintsutüki asemel lamba sisefileed, siis vähenda küpsetusaega.

Kastme tegemise ajaks keera liha fooliumisse ja tõsta soojendatud taldrikul sooja kohta ootama. Keera pannil kuumus väiksemaks, lisa või ja lase sel sulada. Siis noki lehekesed rosmariinioksa küljest ja puista pannile.

Koori ja purusta küüslauk hästi peeneks ja lisa pannile, siis kalla sinna portvein, lase säriseda ja vajadusel lahjenda veidi. Võta lihatükid fooliumist ja lisa fooliumile immitsenud mahl kastmesse. Aseta lihatükid taldrikule ja kalla kastmega üle. Juurde säti rohelised aedoad.Nigella Lawson lambakintsu valmistamisest:Mulle meeldivad õhtusöögid, mis valmivad ilma suurema pingutuseta, rahulolu ohvriks toomata. Söögitegemine peab olema lihtne. Soovi korral võid selle muidugi keerulisemaks muuta, aga selleks pole tegelikult vajadust. Lisaks on see rahustavalt retro: ma arvan, et asi on külluslikus koguses – kastmes, mis pruunistamise käigus tekib. Paar väikest kartulit roa kõrvale aitab selle üles vuntsida, aga mina olen rahul ka valgete või roheliste konservaedubadega, mis on veidikese küüslauguõli, vee ja soolaga pliidil soojaks lastud. Kena känts kastme sisse kastmiseks mõeldud leiba ja veidi kiiresti valmivaid aedube on lisandid, mis sobivad lambaga kui rusikas silmaauku.Nigella Lawson banaani-juustukoogi valmistamisest:Ma võiksin banaaniretseptidest terve raamatu kirjutada, sest seda juhtub tihti, et kööginurgast põrnitsevad mulle vastu mustaks tõmbunud puuviljaküünised. Ära visata? Mitte iial. Ma ei suuda raiskamisega leppida. Isegi mitte siis, kui ma sageli kaldun seda vääristama kalliste koostisainetega, et leida veelgi enam priiskavaid mooduseid nende kasulikuks tegemisel.

Ma armastan väljakutseid: toidu lõpuni kasutamine pole tüütu ning ma ei tee seda vaid kokkuhoiu eesmärgil. Mulle meeldib, kuidas peotäiest leinaliselt üleküpsenud ja selgelt halba muljet jätvatest banaanidest sünnib vulgaarselt triumfeeriv juustukoogi tša-tša-tšaa. See on küll juustukook, aga mitte ühtlase tekstuuriga, vaid hoopis õhuline ja vahune ja kerge.

Toffee-kastme võid valmistada ajal, kui juustukook küpseb või jahtub. Mõlemal juhul peab kaste olema täiesti külm, kuid seda ei tohi panna külmikusse: poleks paha, kui see saaks kaetult seista jahedas kohas üleöö või isegi paar päeva. Juustukoogiga on teine asi: selle peab ööseks kindlasti külmkappi panema ja ka pikemaks ajaks sinna jätmine ei tee sellele midagi halba.

Kui hakkad kooki tegema, kontrolli, et toorjuust oleks enne vispeldamist toatemperatuuril. Kui võtad toorjuustu ette külmalt, ei küpse see iialgi – vispelda või küpseta ükskõik kui meeletult – vajaliku mahlakuseni.Banoffe-juustukook

Inglismaal väga populaarne kook, mis on saanud oma nime peamiste koostisosade – banaanid ja toffee – järgi.

Põhjaks

250 g digestiivküpsiseid
75 g pehmet maitsestamata võid

Juustukatteks

4 üleküpsenud keskmise suurusega banaani
60 ml sidrunimahla
700 g toasooja toorjuustu
6 muna
150 g pruuni suhkrut

Toffee-kastmeks

100 g pehmet maitsestamata võid
125 ml kuldset siirupit
75 g pruuni suhkrut

Valmistamiseks

võta 23cm lahtikäiv koogivorm ja veevanniks sügav ahjuvorm. Eelsoojenda ahi 170 kraadini ja pane keema potitäis vett. Mässi lahtikäiva koogivormi väliskülg (põhi ja küljed) kahekordselt kilesse ja kata kahekordse fooliumikihiga. Seda on vaja selleks, et vorm oleks täielikult veekindel, kui juustukook hiljem veevannis küpseb.

Purusta küpsised köögikombainis võiga, nii et saad sõmera massi, mis hakkab klompi jääma, ning suru see siis ühtlase kihina vormi põhja. Pane vorm külmkappi ja pese köögikombain.

Purusta banaanid kahvliga pudruks, lisa sidrunimahl ja pane hetkeks kõrvale.

Töötle toorjuustu kuni see on pehme, siis lisa muna ja suhkur. Viimasena sega hulka purustatud banaan ja sidrunimahl ning töötle kui on segu sile ja ühtlane.

Võta küpsisepuruga vorm külmkapist välja, aseta see ahjuvormi keskele ja kalla juustukoogisegu küpsisest põhjale. Nüüd pane vormid ahju ja kalla enne keev vesi välimisse vormi, nii et see ulatub lahtikäiva vormi umbes keskpaigani. Küpseta tund ja 10 minutit, kontrolli tunni aja pärast. Koogi keskpaik peaks vormi liigutades veel õrnalt võbisema, aga pealt peaks kook olema tahenenud. Tõsta vormid ahjust välja ning aseta sisemine vorm koos koogiga jahtumisrestile. Eemalda õrnalt ja ettevaatlikult kile ja fooliumikihid ning lase koogil restil jahtuda. Tõsta kokk külmikusse aga ära kata kinni enne, kui see on täielikult jahtunud. Siis jäta see ööseks sinna aga ära unusta välja tõsta pool tunde enne söömist.

Kastmeks

sulata või kuldse siirupi ja suhkruga kastmekastrulis nõrgal tulel, kuni vedelik hakkab mulisema, ja lase sel kogu aeg silma peal hoides 1–2 minutit muliseda. See muutub vahuseks merevaigukarva seguks nagu vedel meekärg. Lase sel kergelt jahtuda, kalla väikesesse kannu ja jäta edasi jahtuma; siis muutub kaste paksemaks.

Et kook vormi küljest paremini eralduks, tõmba spaatliga ümber selle serva ring, enne kui vormi lahti teed, siis aseta kook serveerimisalusele. Sega kaste kannus läbi ja nirista veidi sellest koogile, ülejäänu serveeri koos koogiga, et igaüks saaks lisada nii ahnelt, kui talle meeldib.