28.11.2008, 00:00
Hinnalised ulukid tippkoka meelevallas
Jahihooaeg mõjutab restoranis Bonaparte pakutavat. Seda, kuidas ürgsed jahimehe instinktid tippkokal aeg-ajalt välja löövad, käis uurimas Margit Kirsipuu.
“See metskits jooksis eile hommikul veel metsas ringi,” mainib
restorani Bonaparte peakokk Artur Ovchinnikov jahiteemalise
õhtusöögi menüüd tutvustades. Selgub, et lisaks
kokakunstile on jahil käimine Ovchinnikovi salakirg ja hobi ning selle
tulemus oli maitsemeeltele täiesti uus kogemus tema dirigeeritud
gurmeeõhtusöögil. Metsas küttimine ja jahisaagi nautimine
näib olevat intrigeeriv teema, sest sel õhtusöögil oli
restoran Bonaparte pilgeni ulukiroogadest lugupidavaid gurmaane täis.
Majanduskriisi melanhoolse meeleolu turgutamiseks sobib ulukiliha hästi
oma toniseeriva ja organismis testosteroonitaset tõstva toime
tõttu.
Spordimaailmast on suisa teada dopinguskandaal
keelatud aine nandrolooni leiuga, kus sportlane väitis, et sõi
lihtsalt liiga palju metskitseliha. Kas ja kui palju ulukiliha seda lihasmassi
kasvatamiseks pruugitavat keelatud anaboolset steroidi tegelikult sisaldab,
teavad ilmselt dopingumeistrid täpsemalt. Maitseelamuse saab pruukija aga
kindla peale.
Kokast jahimehe road
Algatuseks toodi lauale kandik värskelt küpsetatud
kuklivalikuga ja kohe ka rariteetne kopraliha hõrgus kastmes koos
hooajaliste lisanditega. Oma nõudlikku maitsemeelt sai stimuleerida veel
isuäratava põdralihakonsomeega, mida serveeriti koos
põdramaksaga.
Seltskonnalt kostis kiitvaid hinnanguid
metsahaneterriini kohta nagu ka metskitsekarreele, mis oli röstitud koos
puravike ja kadakamarjadega. Maitsemeele värskendamiseks serveeritud
paradiisiõuna granitée hellitas pehmelt suulage ja sobis
hästi enne desserdiks pakutud üsna spetsiifilise maitsega
metspihlakakeeksi, mida saatis kuusevõrsetega maitsestatud
šokolaadifondüü. Selles, et vein ja gastronoomia on tihedalt
omavahel seotud, said gurmeeõhtusöögil osalejad taas
kinnitust. Toidukäikude vahepause täitis tuntud veinispetsi Rein
Kasela veinitutvustus ja selgitus, mis vein millise roaga kõige paremini
kooskõla moodustab.
Peakokk tõstis palumise peale
saladuse loori kuuekäigulise õhtusöögi ühe roa
retseptilt. Metshaneterriin nägi välja nagu kunstiteos ja
maitses jumalikult. Restoranis pakutavat gurmeed kodustes tingimustes
järele teha pole kerge, kuid tasub kindlasti vaeva. Jahihooaeg ju kestab
ja kes teab millal avaneb võimalus oma oskustega tuttavat jahiseltskonda
üllatada.