Kui minult on küsitud kõige üldisemat soovitust Hispaania veinide ostmiseks olen alati välja pakkunud Navarra veinid. Minu meelest on need peaaegu sama head kui Rioja omad. Põhiline erinevus on ehk selles, et kui Riojas on peamine viinamarjasort Tempranillo, siis Navarras Garnacha. Samas on Navarra veinid märksa odavamad. Kui otse veinilaost või soodusmüügist osta, saab Navarra Crianza kätte 70-80 krooni eest. Suureks suvilapeoks sobib ka Navarra noor vein (60 krooni), aga kui mõni pidulikum sündmus siis ostke 100-110 krooni eest Navarra Reserva. Minu suveveiniks (see, mida külaliste tarvis kastiga suvilasse osta) oli tänavu Julian Chivite Gran Feudo Crianza.

Chivite perekond olevat jõudnud Navarrasse Prantsusmaalt 16. sajandil. Maaomanike ja veinikaupmeestena on Chivite märgitud aastast 1647, praegune firma tegutseb aastast 1860. Chivite võidukäik sai algus don Julio Chivite vanema valitsuse all, 1980-ndail aastail moodustas 70 protsenti Navarra veinide ekspordist Chivite toodang. Pärast don Juliani surma 1996 juhivad firmat tema pojad Julian juunior, Carlos, Fernando ja tütar Mercedes. Veinaedu on 250 hektarit, sealhulgas Senorio di Arenzino mõis, kust tulevad kõige paremad marjad. Nagu kinnitavad Hispaania veinikirjanikud, on maja stiiliks olla tammevaadi kasutamisega väga ettevaatlik, säilitada veini marjasus ja lasta sel pudelis delikaatseks laagerduda

Gran Feudo (nimi tähendavat suurt feodaalvaldust) Rosado on tehtud puhtalt Garnachast, hästi värske ja puuviljaline, erksa happega maksab poes alla 70 krooni ja on kõige parem roosa vein, mis selle raha eest saab.

Crianzat (70% Garnacha, 25% Tempranillo, 5% Cabernet Sauvignon, hulgihind 73 krooni), juba kiitsin, see on pehme, aga kuiv ja selgrooga vein, milles vaatamata aastale tammevaadis on marja rohkem tunda kui tamme.

Reserva (80% Tempranillo, 20% Cabernet ja Merlot, hulgihind 93 krooni), on stiililt pehme ja tamme on rohkem tunda (18 kuud vaadis) kui Crianzas. Karakter põldmarjane ja aimub ka tubakat ja vaadivaniljet. Kindlasti üks kõige mõnusamaid tooteid, mis Hispaaniast selles hinnaklassis leiab.

Reserva La Planilla ja Reserva Vinas Viejas (vanad viinapuud) on õige veidi kallimad, n-ö valitud Reservad. La Planilla on väga hea. 1998. aastakäigu vana viinapuu Reserva on veel noorevõitu – see tähendab, et praegu jooksin ma tavalist Reservat ehk isegi parema meelega, aga keldrisse hoiule sobiks just vanade väätide vein.

Tõelise üllatuse pakkus aga Chivite Collection 125 Reserva 1997 (esindussari, mis loodi 1985, kui möödus 125 aastat firma taasasutamisest). Veini (80% Tempranillo Arenzino mõisast, ülejäänud Merlot ja Cabernet, laagerdatud aasta uues prantsuse tammes, 260 krooni) aroomis on vägev vürts, suits ja tubakas, aga ka lagritsat ja seedrit. Maitse tugev ja aromaatne, selles seedrivaik, ürdid ja mustad marjad. Tõesti vägev vein, mispuhul Hispaania veinide austaja suu ei tohiks kindlasti seinapraoks jääda.

Samas seerias on ka Gran Reserva (esimene Gran Reserva Navarras), aga seda veel maale ei tooda.

Et kiitus liiga ühetooniliseks ei läheks, siis – Chivite Collection 125 Chardonnayga ei mõista ma miskit peale hakata. Veini on fermenteeritud neli kuud uues Allier´ tammes ja tulemuseks on tammemahlasõprade unistus. Aga see on maitseasi.

Cigales

Värskelt on meie veinilettidele jõudnud ka veinid päris uuest piirkonnast: Cigalesist. Cigales on otse Hispaania kalleima ja uhkeim piirkonna Ribera del Duero kõrval, veidi lääne pool, Valladolidi linna lähedal.

Tuntud Rioja veinikelder El Coto on asunud seal hiljuti veini valmistama, et lisaks Rioja nõtkusele ka Cigalese piirkonna tüsedamaid ja kangemaid veine oma valikusse saada. Piirkond on väga vaese pinnase, karmi kontinentaalse kliimaga (temperatuur kõigub pluss 39 ja miinus 6 vahel) kõrge platoo. Veine valmistatakse 50-60 aastat vanadest viinapuudest ja ning need kannavad ka vastavat nime: Museum (100% Tempranillo, mida kohapeal kutsutakse tinto fino).

Museum Crianza avaneb raskelt ja lõhnab mustade üleküpsenud marjade, vana tammevaadi, maapinna ja nuuskpiirituse järele. Maitse on nooruslik, üsna karm ja tanniinine, aga hoopis täidlasem kui Rioja veinil.

Museum Real Reserva on real thing. 13,9% akoholi, laagerdunud 24 kuud uues prantsuse tammes, filtreerimata. Aroom on algusest peal vägev: suits, must ploom tammevanilje. Maitse on Crianza omast pehmem, järelmaitse pikk, tuline ja pargine. Hind veidi alla kolmesaja krooni.

Nii et kui otsite miskit uut ja põnevat jõulupeolauale (aga need algavad ju kohe), siis proovige Chivite kollektsioonreservat ja Muuseumireservat. Põnevad asjad.