Idandite söömine on lihtsalt populaarne ja paljude meelest kuulub tänapäeval moodsa elustiili juurde.


Paljudele meeldib idandite maitse või eriline krõmpsuv tekstuur. Samas peab siiski rõhutama, et vaatamata nende biokeemilise koostise külluslikule eripärale ei tohi idandeid samastada “imetoiduga”, mis leevendab kõiki terviseprobleeme.


Tasub teada sedagi, et suurtes kogustes idandite toiduks pruukimine võib oodatud kasu asemel hoopis organismi ainevahetusele probleeme põhjustada.


Valik on suur, idandada saab paljude taimede seemneid. Oluline on nii looduslikult toksiliste ühendite kui ka keemiliste taimekaitsevahendite puudumine lähteseemnetes. Samuti ei sobi inimtoiduks mõeldud idandite saamiseks vigastatud, hallitanud ja muidu kahjustunud seemned.


Kuidas söögiks?



Üsna palju idandeid süüakse lihtsalt toortoiduna. Teisalt on paljudele selline toortoit nii maitselt, olekult kui mõjult esialgu õige harjumatu. Pealegi muutub tooreste idandite söömine üsna pea üksluiseks, sõltumata sellest, kuivõrd tervislik sööjale endale see tegevus ka ei tunduks. Nii ongi mujal maailmas levinud idandite kombineerimine teiste toitudega, kas naturaalselt või termiliselt töödelduna.


Tõsi, kauakestev ja kõrgel temperatuuril toimuv töötlus lagundab enamiku bioaktiivsetest ühenditest ja alles jääb tavaline taimse päritoluga toidumaterjal.


Idandeid lisataksegi mitmesugustele salatitele, hapendatud piimatoodetele (keefir, jogurt, hapukoor), küpsetistele (leib, karask), soojadele ja tavalistele võileibadele, kastmetele, nuudliroogadele, munatoitudele, kodu- ja toorjuustule, suppidele, putrudele, kotlettidele, püreedele, vormiroogadele, vokitoitudele jne.


Eriti altid ollakse idandeid kasutama ­Aasia köögis.


• Lihtsaks idandamiseks: rukis, nisu, oder, kaer, spelta, tritikale.

• Eripärase mekiga idandid: rõigas, redis, sinep, rukola, brokoli, ürt-allikkress.

• Populaarseimad: läätsed, herned, mung-, soja-, põld- ja aedoad, põld-lambalääts, ristik, lutsern.

• Söödavaid idandeid saadakse ka päevalille, kurgi, kõrvitsa, tatra, seesami, peedi, sibula ja teiste taimede seemnetest.
Apelsini-idusalat kanafileega
neljale

• 200 g kanafileed
• 2 apelsini
• 100 g värsket salatit
• 100 g mungoa idusid
• värsket tüümiani

Kaste
• 0,5 dl apelsinimahla
• 2 sl oliiviõli
• 1 tl valge veini või palsamiäädikat
• soola ja musta pipart

Pruunista pannil väheses õlis kanafileed ja maitsesta soola ning pipraga. Lõika väiksemateks tükkideks. Koori apelsinid ja lõika viljaliha sektoriteks.

Lao serveerimisalusele salatilehed, kanafileed, apelsinisektorid ja idud. Sega kõik kastmeained ja vala salatile.

Kaunista tüümianiga.