Kasvata oma idud ise
Idude kasvatamine pakub rõõmu ja naudingut – ja see on imelihtne. Muuda oma köök kasvuhooneks! Sul ei ole selleks vaja rohkelt aega, palju ruumi ega ka mullas käsi määrida. Tuleb seada sammud vaid poe poole ning soetada endale idandamisnõu ning idandamiseks mõeldud seemned. Eestis pakuvad kasvulavasid ja seemneid küll vähesed poed, kuid esimesed pääsukesed on ka meile juba saabunud. Kindlasti tasub külastada loodustoodetepoode ja otsida näiteks Tallinna Kaubamaja Toidumaailmast ning suurematest Selveritest.
Proovi, kui palju põnevust leiad värskete krõmpsuvate idude kasvatamisest BioSnacky kasvulavade ja BioSnacky seemnetega, mis on ökoloogiliselt puhtad ja loodud vaid idandamise hõlbustamiseks.
Idandamisalusele ei tohi panna liiga palju seemneid – seemnepakenditel on tavaliselt kirjas täpne kogus ja idandite valmimisaeg. Kasutada võib vaid seemneid, mis on mõeldud idandamiseks nagu näiteks BioSnacky sari. Tavalised istutamiseks mõeldud aiapoe seemned on pritsitud erinevate putuka- ja taimemürkidega. Vanad, tundmatu pärito luga või keemiliselt töödeldud seemned ei ole mõeldud idandamiseks.

Maitsete kaleidoskoop
Idandamise oluline faktor on ka kasvulava asukoht. Pimedas kööginurgakeses on liiga vähe valgust ja päikeselisel aknalaual võib päike idud ära küpsetada. Ideaalseim on õhurikas valgusküllane otsese päikesekiirguse eest varjatud koht. Hoiduda tuleb järskudest temperatuuri kõikumistest, mis mõjutavad oluliselt idanemisprotsessi. Valminud idandid võib paigutada säilituskarbiga külmikusse, kust need tuleks ära tarbida kolme päeva jooksul.
Oluline on ka idandamisaluste puhastamine idandamise vahe peal. Pesemine on tavaliselt piisav hooldus, aga aeg-ajalt võib neid leotada äädikas ja siis põhjalikult loputada. See ei lase kutsumata külalistel idandamislavasid asustada.
Paljud idud kasvatavad endile väikesed valged mikrokiudjuured teisel või kolmandal päeval ja need näivad valge vatina, mis on täiesti normaalne arenguetapp. Tegemist ei ole hallitusega!
Neid näpunäiteid järgides peaks toitvate idandite kasvamine pakkuma tublisti silmarõõmu. Ja kui lõpuks nende ilust ja imetlusest ilumeeled rahuldatud, võib anda voli maitsemeeltele. Tänapäevane seemnevalik on lai ning rahuldatud saab nii maheda kui mõrkja kui ka vürtsika maitse eelistaja! Poelettidelt võib leida brokoli, rõika, sinepi, tatra, nisu, mungoa, läätse, punase kapsa, kressi, lutserni seemneid kuid ka põnevaid seemnesegusid.
Idusid võib kasutada kõikvõimalike toitude – suppide, salatite, pajaroogade, võileibade, dippide – valmistamisel, maitsestamisel ja kaunistamisel. Soojadele roogadele tuleb idud lisada viimasena, et kasulikud ensüümid ei peaks lahkuma.

 

Idandamise põhireeglid
• Enne idandamist loputage seemned sõelal puhta veega
• Asetage seemned idandamisnõusse: umbes 2 tl täit väikseid seemneid või üks kuhjaga supilusikatäis suuremaid seemneid aluse kohta.
• Kasvatades neid BioSnacky idandamispurgis, kata seemned veega ja leota üleöö, siis vala vesi ära ja kaks korda päevas loputades idanda, kuni idud on valminud. Kui kasutate aga kasvulava, ei ole vaja seemneid eelnevalt leotada. Lihtsalt aseta seemned alustele, vala ülemisele korrusele vesi peale ja lase sel joosta läbi avade esimesele korrusele. Seda protseduuri võib teha kaks korda päevas.