Idudes peitub elujõud
Toidutrendide hitiks sellel aastal peetakse idandeid. Üha
enam ja enam pööratakse tähelepanu toitude tervislikkusele ning
muidugi ka serveeringutele, kus oma koha on nüüdseks võitnud
ka idud ja võrsed. Idusööjad ei ole enam ainult vegetaarlased:
nii, nagu me kasutame sibulat ja tilli, saame lisada oma toidule näiteks
ka brokolivõrseid.
Idud ja võrsed on toit nagu iga teine,
ainult et väga tervislik, kasulik ning suurepärase maitsega, mis
muudab ka kõige maitsetuma võileiva elavaks meistriteoseks.
Meie eluviis meid idudega kahjuks just väga tihti kokku veel ei vii, kui
tegemist ei ole just restoranilõunaga. Paljudes kodudes on
idandamiskunst veel võõras. Valmistoidumenüüs idud
reeglina ellu ei jää.
Siiski väärivad need elualged
rohkemat kui sõnadesse suudame panna ja annavad meile enam kui me
ühelt söömaajalt oodatagi oskame.
Idude
imeline jõud
Idud on tervislikud – seda teab meist
igaüks! Kui väike seeme puutub kokku veega, ärkab temas elu,
tulvil energiat ja elujõudu. Lähtudes faktist, et tegemist on
sisuliselt beebitaimedega, sisaldavad idandid suures kontsentratsioonis
väärtuslike ensüüme, proteiine, mineraalaineid,
mikroelemente ja looduslikke vitamiine. Idandamise käigus suureneb seemne
vitamiinide sisaldus ja vallanduvad mitmed biokeemilised protsessid, mis
tõstavad idandite toiteväärtust kordades. Samuti
lõhustuvad ja muutuvad selle protsessi käigus mitmed
süsivesikud, rasvad ja proteiinid, mistõttu on meie organismil neid
ka märksa kergem omandada.
Idandatud seemned sisaldavad rohkem
toitaineid kui ükski teine looduslik toit, mida inimene tunneb või
teab! Idandid on tõsiseks rivaaliks ka parimatele toidulisanditele, mis
saadaval. Talvisest raskepärasest menüüst kurnatud organismile
on idandid eriline kingitus ning päästerõngas omaette.
Idud sisaldavad suurepäraseid kiudaineid, mis aitavad parandada
seedimist ja toidul soolestikus edasi liikuda, puhastada organismi
jääk-ainetest ja liigsest kolesteroolist.
Ükski toitaine ei
lähe kaduma, kui meil on võimalik süüa idusid
värskena. Kuigi idanditel on sõltuvalt seemnest erinev valmimisaeg,
peetakse parimaks kolme päeva vanuseid idandeid. Peale seda algab
taimebeebil kasvuiga ja et idust sirguks taim, hakkab ta tarbima toitaineid,
mis talle looduse poolt kaasa on antud. Seega on idand kõige
toitainerikkam umbes kolme päeva vanuselt.
Kasvata oma idud ise
Idude kasvatamine pakub
rõõmu ja naudingut – ja see on imelihtne. Muuda oma
köök kasvuhooneks! Sul ei ole selleks vaja rohkelt aega, palju ruumi
ega ka mullas käsi määrida. Tuleb seada sammud vaid poe poole
ning soetada endale idandamisnõu ning idandamiseks mõeldud
seemned. Eestis pakuvad kasvulavasid ja seemneid küll vähesed poed,
kuid esimesed pääsukesed on ka meile juba saabunud. Kindlasti tasub
külastada loodustoodetepoode ja otsida näiteks Tallinna Kaubamaja
Toidumaailmast ning suurematest Selveritest.
Proovi, kui palju
põnevust leiad värskete krõmpsuvate idude kasvatamisest
BioSnacky kasvulavade ja BioSnacky seemnetega, mis on ökoloogiliselt
puhtad ja loodud vaid idandamise hõlbustamiseks.
Idandamisalusele
ei tohi panna liiga palju seemneid – seemnepakenditel on tavaliselt
kirjas täpne kogus ja idandite valmimisaeg. Kasutada võib vaid
seemneid, mis on mõeldud idandamiseks nagu näiteks BioSnacky sari.
Tavalised istutamiseks mõeldud aiapoe seemned on pritsitud erinevate
putuka- ja taimemürkidega. Vanad, tundmatu pärito
luga või keemiliselt töödeldud seemned ei ole mõeldud
idandamiseks.
Maitsete kaleidoskoop
Idandamise
oluline faktor on ka kasvulava asukoht. Pimedas kööginurgakeses on
liiga vähe valgust ja päikeselisel aknalaual võib päike
idud ära küpsetada. Ideaalseim on õhurikas valgusküllane
otsese päikesekiirguse eest varjatud koht. Hoiduda tuleb järskudest
temperatuuri kõikumistest, mis mõjutavad oluliselt
idanemisprotsessi. Valminud idandid võib paigutada säilituskarbiga
külmikusse, kust need tuleks ära tarbida kolme päeva jooksul.
Oluline on ka idandamisaluste puhastamine idandamise vahe peal. Pesemine on
tavaliselt piisav hooldus, aga aeg-ajalt võib neid leotada
äädikas ja siis põhjalikult loputada. See ei lase kutsumata
külalistel idandamislavasid asustada.
Paljud idud kasvatavad endile
väikesed valged mikrokiudjuured teisel või kolmandal päeval ja
need näivad valge vatina, mis on täiesti normaalne arenguetapp.
Tegemist ei ole hallitusega!
Neid näpunäiteid järgides
peaks toitvate idandite kasvamine pakkuma tublisti silmarõõmu. Ja
kui lõpuks nende ilust ja imetlusest ilumeeled rahuldatud, võib
anda voli maitsemeeltele. Tänapäevane seemnevalik on lai ning
rahuldatud saab nii maheda kui mõrkja kui ka vürtsika maitse
eelistaja! Poelettidelt võib leida brokoli, rõika, sinepi, tatra,
nisu, mungoa, läätse, punase kapsa, kressi, lutserni seemneid kuid ka
põnevaid seemnesegusid.
Idusid võib kasutada
kõikvõimalike toitude – suppide, salatite, pajaroogade,
võileibade, dippide – valmistamisel, maitsestamisel ja
kaunistamisel. Soojadele roogadele tuleb idud lisada viimasena, et kasulikud
ensüümid ei peaks lahkuma.
• Asetage seemned idandamisnõusse: umbes 2 tl täit väikseid seemneid või üks kuhjaga supilusikatäis suuremaid seemneid aluse kohta.
• Kasvatades neid BioSnacky idandamispurgis, kata seemned veega ja leota üleöö, siis vala vesi ära ja kaks korda päevas loputades idanda, kuni idud on valminud. Kui kasutate aga kasvulava, ei ole vaja seemneid eelnevalt leotada. Lihtsalt aseta seemned alustele, vala ülemisele korrusele vesi peale ja lase sel joosta läbi avade esimesele korrusele. Seda protseduuri võib teha kaks korda päevas.