Mis on mis India köögis

• Basmati riis – maitseküllane pikateraline riis, mille keetmisel paisuvad terad pikisuunas, seepärast on riis õhulisem ega kleepu.
• chutney – tugevasti maitsestatud marmelaadi meenutav “moos”, mis põhineb puuviljadel või köögiviljadel. Indias on chutney loomulik lisand iga toidukorra juurde ja seda on palju variante.
 
• curry (karri) – nii maitseainesegu kui ka terve rea roogade nimetus. Indias nimetatakse curry’deks mitmesuguseid pajaroogi, kus rõhk on kastmetel.
• Masala – maitseainesegu. Maitseainete segamine õiges vahekorras on India kokakunsti suur saladus. Masala’t on nii kuivseguna kui pasta kujul, kus maitseained on segatud vee, veiniäädika või õliga.
• Garam masala – tugevamaitseline maitseainesegu.
• Murgh tikka masala – India kanaroog, sageli sibula, tomatite ja rõõsa koorega. Maitsestatakse koriandri jt maitseainetega, lisatakse ka pisut sidrunit.
• Naan – õhuke, tilgakujuline leib, mis sobib kõikide India roogade kõrvale. Leib rebitakse tükkideks ja seda kasutatakse söömisel noa ja kahvli asemel.
• Papadam – hästi õhukesed, krõbedad, kartulikrõpse meenutavad frititud leivad.
• Raita – jogurtist valmistatud ja toidulisandina pakutavad kastmed, mis mahendavad vürtsika toidu maitset.
• Tandoori – spetsiaalne saviahi, mis on peaaegu igas India kodus
• Vindaloo –  Goast pärit tugevamaitseline roog, mis on maitsestatud ingveri, küüslaugu ja tšilliga.


Allikas: Santa Maria

Tangri kana

Vaja  läheb

• 3 kana poolkoiba
• 5 g ingveripastat
• 5 g küüslaugupastat
• 2 ml sidrunimahla
• 10g täistera- ehk Graham-jahu
• 3 g musta soola
• 2 g kardemonipulbrit
• 2 g Garam masala’t (vägev vürts)
• 5 ml oliiviõli
• 20 g jogurtit
• maitsestamiseks soola

Valmistamiseks

eemalda kanakoibadelt nahk, tee neisse sälgud ja lisa küüslaugupasta. Piserda üle sidrunimahlaga ja lase natuke seista. Tõsta koibadele kõik ülejäänud maitseained ja hoia veel pisut aega jahedas. Seejärel vala üle jogurti ja oliiviõliga. Kui sul on kodus tandoor-ahi, siis küpseta neid seal 8–10 minutit või grilli tavalises ahjus 8–10 minutit.
Moti Pullao (riis indiapäraselt)

Vaja  läheb

• 100 g basmati riisi
• 200 ml vett
• 30 g herneid
• 5 g köömneid
• 20 ml toiduõli
• maitsestamiseks soola

Valmistamiseks

pese riis ja kuumuta paksu põhjaga potis õli. Kui õli on kuum, vala juurde vesi ja lisa köömned. Lisa riis ja herned ning maitsesta soolaga. Hauta kaane all 8–10 minutit.