Eestis saadaolevate inglise juustude maitsetest

• Valge Cheddar maitseb kooreselt, mahedalt, hapukalt, üldse mitte soolaselt. Vintage on muredam ja tihedam, lõhnab huumuse ja pähklite järele, esmane maitse meenutab koort, piimašokolaadi, juust on täidlane ja soolakas. Õlle ja sinepiseemnetega maitsestatud Cheddar on kreemiseim, Arrani saare viskiga maitsestatud variant meenutab lõhnalt turbasuitsu, maitseb aga sulnilt kui koor. Tammesuitsu saanud variandi omapäraks on maasinki meenutav tugev lõhn ja maitse. Ka on Cheddar kuulutatud põhjanaabrite juustuklubis korraldatud pimedegustatsioonil parimaks õllejuustuks.
• Valget Cheshire’i peetakse inglaste juustutraditsioonis vanimaks juustuks. Lehmapiimast juust küpseb kaks kuni kuus kuud, on maitselt kui kohupiim, hästi puhas ja värske ning kuiva järelmaitsega.
• Sage Derby on lehmapiimajuust kuulsast Yorkshire’ist. Et salveile on omistatud hulk tervendavaid omadusi, tekkis seal 17. sajandil komme segada hakitud lehti juustumassi hulka. Vahel segatakse salveile lisaks veel teist tervisetoojat, spinatit. Juust on ürdine, kohati herbaalne, kergelt soolakas, klaari ja pika maitsega.
• Samast piirkonnast pärit Wensleydale’i juust jõhvikatega on mure ja mahe, marjad lisavad maitsebuketile tugevat hapukust. Müügil on ka aprikooside ja mustikatega variant. Mõlemad sobivad sarnaselt fetaga salatitesse tükeldamiseks.
• Viietriibuline Famous Five hakkab teile kohe silma ning kingib põhilise inglise juustude maitseteplejaadi. Kihid koosnevad Cheddarist (värvitud loodusliku annatto’ga), Derbyst, Red Leicesterist (punakas värv saadakse juustule porgandimahla lisades, maitselt veidi magus), White Stiltonist ja küpsest, Cheddari sarnasest Double Gloucesterist. Viimane on Inglismaal enimmüüdud juust.
Hea teada
• Enne Teist maailmasõda loetleti juustufarme kokku 15 000.
• Pärast sõda jätkas oma tegevust vaid 126.
• Enamik Inglise juustusid valmivad taimse juuretise abil. Seepärast nimetatakse neid vegetaarseteks juustudeks.