Inglismaa juustumeistritel rasked ajad
Inglismaa on olnud ajast aega suur piimatootjamaa. Siit on
leitud juustutegemise riistu, mis pärit rauaajast, 16. sajandil tegutses
igas maakonnas oma juustumeister ning mida aeg edasi, seda rohkem hakati
valmistama lambapiimast juustu kõrval elegantseid
lehmapiimajuustusid.
Kuigi tänaseni loetakse inglise juustusid
kokku 700 ümber (neist 300 valmivad väikefarmides
käsitöönduslikult), lõpetasid umbes kolmekümne aasta
eest suurtööstuste loomine, ranged hügieenireeglid ja
kontrollitav ühetaolisus brittide juustumajanduses pikkade
traditsioonidega tillukeste juustufarmide tegutsemise ajajärgu. Üle
ilma kuulsaks said seevastu pea kohe kaks staari – Cheddar ja
Stilton.
Hilisminevikus oli samasugune juustutalude kapituleerumine
toimunud teise ilmasõja ajal, mil koos juustu käsitsi valmistanud
meeste ja naistega kadusid ka juustutegemise nipid. Paljusid iseäralikke
juustusorte polegi õnnestunud enam hilisemal ajal taastada.
Üheülbalisuse tekke taga on oma osa ka näljal, mis sundis tagant
kiiresti valmivate juustude masstootmist, võimaldades nende
juustufarmide majandusliku toimetuleku, üldse ellujäämise.
Inglaste piima- ja lihatööstust on viimasel
kümnendil pahasti laastanud veel lisaks uue aja kummitused, nagu
hullulehmatõbi ja aeg-ajalt vallapääsenud suu- ja
sõrataudipuhangud, põhjustades piimatoodete müügikeelde
Euroopa Liidu maadesse. Viimane vaesestab juustulettide valikut hetkel ka meil
ametkondlike kirjade järgi kuni 9. oktoobrini. Inglaste eneste
legendaarset soosikut Stiltonit (sinihallitusjuust) pole meie juustufriigid
juba mõnda aega maitsta saanud.
Kunagine maakonnajuust
Cheddar kuulub tänaseks päevaks masstoodangu hulka. Selle algne
valmistusviis on eriline: juustumass nõrutatakse ning lõigatakse
tükkideks, seda pressitakse ja lõigatakse nii mitu korda, kuni
juustu struktuur ja tihedus on juustumeistrile meeltmööda.
Jäljendajate variandid mujal maailmas ei pruugi tooraine erisuse
tõttu sugugi originaaliga sarnaselt maitsta, kuigi tehnoloogia on
analoogne. Näiteks on sellised Cheddarid kasutusel kiirtoidukettides
hamburgerite vahel. Sõltuvalt küpsusastmest on originaal-Cheddar
poolkõva kuni kõva, tugevalt soolane juust, mis küpseb
kolmest kuust kolme aastani (viimane kannab märget Vintage Cheddar).
Eripäraks on, et inglased ei kasuta oma juustude
valmistamisel soolvees pesemist, vaid segavad soola juustumassi hulka. Teiseks
kasutavad nad juustu kalgendamisel taimset, mitte üldlevinud loomset
juuretist.
• Valge Cheddar maitseb kooreselt, mahedalt, hapukalt, üldse mitte soolaselt. Vintage on muredam ja tihedam, lõhnab huumuse ja pähklite järele, esmane maitse meenutab koort, piimašokolaadi, juust on täidlane ja soolakas. Õlle ja sinepiseemnetega maitsestatud Cheddar on kreemiseim, Arrani saare viskiga maitsestatud variant meenutab lõhnalt turbasuitsu, maitseb aga sulnilt kui koor. Tammesuitsu saanud variandi omapäraks on maasinki meenutav tugev lõhn ja maitse. Ka on Cheddar kuulutatud põhjanaabrite juustuklubis korraldatud pimedegustatsioonil parimaks õllejuustuks.
• Valget Cheshire’i peetakse inglaste juustutraditsioonis vanimaks juustuks. Lehmapiimast juust küpseb kaks kuni kuus kuud, on maitselt kui kohupiim, hästi puhas ja värske ning kuiva järelmaitsega.
• Sage Derby on lehmapiimajuust kuulsast Yorkshire’ist. Et salveile on omistatud hulk tervendavaid omadusi, tekkis seal 17. sajandil komme segada hakitud lehti juustumassi hulka. Vahel segatakse salveile lisaks veel teist tervisetoojat, spinatit. Juust on ürdine, kohati herbaalne, kergelt soolakas, klaari ja pika maitsega.
• Samast piirkonnast pärit Wensleydale’i juust jõhvikatega on mure ja mahe, marjad lisavad maitsebuketile tugevat hapukust. Müügil on ka aprikooside ja mustikatega variant. Mõlemad sobivad sarnaselt fetaga salatitesse tükeldamiseks.
• Viietriibuline Famous Five hakkab teile kohe silma ning kingib põhilise inglise juustude maitseteplejaadi. Kihid koosnevad Cheddarist (värvitud loodusliku annatto’ga), Derbyst, Red Leicesterist (punakas värv saadakse juustule porgandimahla lisades, maitselt veidi magus), White Stiltonist ja küpsest, Cheddari sarnasest Double Gloucesterist. Viimane on Inglismaal enimmüüdud juust.
• Enne Teist maailmasõda loetleti juustufarme kokku 15 000.
• Pärast sõda jätkas oma tegevust vaid 126.
• Enamik Inglise juustusid valmivad taimse juuretise abil. Seepärast nimetatakse neid vegetaarseteks juustudeks.