Kärme küülik

1–1,5-kilone jahutatud küülik

Marinaadiks
1 klaas kodust kuiva õunaveini
3–4 keskmise suurusega hapukamat õuna
2 varsselleri vart
1 sl mett
1 loorberileht
soola
pipart

Hoia küülikut enne ahju panekut paar tundi marinaadis. Seejärel säti küülik koos õunte ja selleriga malmist või savist haudepotti. Küpsetusaeg sõltub ahju tüübist (meie elava tulega kuumas ahjus valmib küülik 25 minutiga), aga kodustes tingimustes nõuab küpsemiseks kolmveerand tundi. Pool küpsetusajast lase küülikul ilma kaaneta pruunistuda, siis kata kaanega ja küpseta pehmeks.

Lisandiks sobivad koos küülikuga ahjus valminud kartulid ja rohelised türgi oad. Viimased keeda soolases vees al dente ja siis prae võiga pannil, lisades juurde purustatud küüslauku, soola ja pipart.



Teod gorgonzola kastmes

neljale

Vaja läheb
240 g gorgonzola juustu
125 g viinamäetigusid omas mahlas (saadaval Stockmannis)
pool keskmist sibulat
2 küüslauguküünt
pool klaasi kuiva valget veini
300 ml rõõska koort
soola
pipart
oliiviõli

Valmistamiseks
pruunista hakitud sibul ja küüslauk oliiviõlis. Lisa pannile tükeldatud gorgonzola juust ja valge vein. Kuumuta ja sega, kuni juust on sulanud. Seejärel lisa teod ja rõõsk koor. Maitseta soola ja pipraga. Hauta, kuni saad parajalt paksu kastme. Lisandiks sobib krõbe focaccia või röstitud sai pestokastmetega.

Basiilikupestoks
40 värske basiiliku lehte
1 sl piinia pähkleid
1 küüslauguküüs
2 sl riivitud parmesani
8 sl külmpressitud oliiviõli
soola

Tomatipestoks
lisa eelnevale veel 100 g päikesekuivatatud tomateid. Valmistamiseks purusta kõik komponendid saumikseriga ja serveeri värskelt focaccia või saiaga.