BBQ on üks kuulsamaid küpsetusviise, mis tähendab liha aeglast küpsetamist spetsiaalses veevanniga varustatud ahjus. Küpsetamise ajal ei tõuse temperatuur ahjus üle veekeemistemperatuuri. BBQ-liha omandab sel moel kergelt suitsuse maitse ning jääb tänu aeglasele valmimisele mahlasem kui grill-liha. Head BBQ-ahju iseloomustab kaks korstnat, mis tagavad ühtlase kuumuse juhtimise ahjus.

Hind algab paarist tuhandest kroonist. See aga ei tähenda, et õige BBQ-liha, -kala, -seente, -juur- ja -puuviljade valmistamiseks tuleks ilmtingimata kulukas ahi soetada. Suitsumaitselise liha saab valmistada ka kasu­tades BBQ-grillkastet või -­glasuuri, millega BBQ-ahjus või tavalisel grillil valmistatud liha ja muud grilltoidud omandavad autentse suitsuse BBQ-meki.

Kuigi grillida võib praktiliselt kõike, on valmistusmeetodite juures oluline jälgida grillitava toidu küpsetusaega ja grilli kuumust. Selleks, et toit valmiks ilma kõrbemata, tasub grillimise ajal pintseldada liha või kala grillõli või küpsetamise järel glasuurkastmega, mis annab lihale maitset ega lase sel kuivada.

Suurte tükkide puhul (sea sisefilee, ribi, terve kana, terve seakael) tasub sättida sütele fooliumist veevann, mis annaks piisavalt niiskust selleks, et liha jääks mahlasem.

Šašlõkki ja grill-liha valmistatakse enamasti sea- ja broilerilihast, kuid väga maitsvad on ka kalkuni-, pardi-, veise-, vasika-, lamba- ja ulukilihast grillroad. Ühine soovitus liha erisortide puhul on aga kindlasti see, et lihal oleks mõningane rasvasisaldus, mis aitab saavutada mahlasemat tulemust. Liha ja kala grillimiseks ettevalmistamisel tasub neid hoida eelnevalt kuni tund toasoojas, et grillimist alustades ei toimuks kiiret temperatuuri muutust ja roog pruunistuks küpsetamisel hästi.

Pärast grillimist tasub lasta lihal viis minutit tõmmata, et lihamahlade liikumine peatuks ja serveerides domineeriks liha hõrk maitse. Küll aga ei tohi lihal liialt jahtuda lasta, BBQ-liha on parim süüa kuumalt.

Nädala retsept
Ilmar Räni,
Santa Maria profikokk

Teriyaki marinaadis ribid
neljale

Vaja läheb

? 1 kg searibisid

? 2 pakki Santa Maria Teriyaki marinaadi

? ½ tl piprasegu

? Santa Maria ananassiglasuurkastet (BBQ pineapple glaze)

Valmistamiseks

vala marinaad ribidele, lisa pipar ja jäta vähemalt tunniks külma maitsestuma. Küpseta 100 kraadi juures umbes 2 tundi. Pintselda ribisid ananassiglasuurkastmega ja tõsta grillile küpsema, kuniks liha muutub mõlemalt poolt hõrgult pruuniks. Ribisid on võimalik lõpuni grillida ka ahjus: pärast kahte tundi 100 kraadi juures küpsetamist tõsta temperatuur maksimumini, mida ahi võimaldab. Pintselda üle BBQ glasuurkastmega ning küpseta liha pruuniks.

Lõhe ingverimarinaadis
neljale

Vaja läheb

? 600 g lõhefileed

? 1 pakk Santa Maria ingverimarinaadi

? Santa Maria tšillisädemeid, veskis (chili explosion)

? Santa Maria ingveri- ja seesamimaitselist BBQ-kastet

? rohelist sibulat või värsket salatit

Valmistamiseks

puhasta kalafilee luudest, vala üle marinaadiga ja hoia mõni minut marinaadis. Grilli kalaresti vahel umbes 7–10 minutit ja kui kala on küpsenud, jahvata peale natuke chili explosion’i maitseainesegu. Serveeri BBQ-kastme, laimiviilude ja värske salatiga.

Kana kintsuliha idamaises marinaadis
neljale

Vaja läheb

? 500 g kana kintsuliha

? 1 pakk Santa Maria idamaist marinaadi

Serveerimiseks

? tomateid

? punaseid sibulaid

? väiksemaid spinatilehti

? universaalset BBQ-kastet (BBQ sauce original)

Valmistamiseks

vala kana kintsulihale marinaad ja jäta tunniks jahedasse maitsestuma. Lükka lihatükid varrastele ja küpseta igast küljest, kuni liha värvub kuldpruuniks. Serveeri tomati, spinati ja punase sibula salati ning BBQ-kastmega.