28.03.2008, 00:00
Jõhvikate imevägi
Juba vanadest aegadest on jõhvikas koduses majapidamises kasutusel olnud, kas siis igapäevase toidulaua rikastamisel või ravieesmärkidel.
Meie esivanemad said jõhvika viljadest abi kuseteede vaevuste,
põletike, palaviku, kõrge vererõhu ja reuma korral ning
paisete ja haavandite paranemisel.
Kuna jõhvikas on tuntud
oma suure vitamiinisisalduse poolest, siis on marjad abiks ka kogu keha
turgutamisel ja söögiisu parandamisel. Jõhvika häid
toimeid organismile on võrreldud viinamarja omadega ja nii on teda
nimetatud ka põhjamaiseks viinamarjaks.
Tänaseks on neid
imelisi marju veidi põhjalikumalt uuritud ja leitud, et tänu
jõhvikate suurele happelisusele on neil ka sapikive lahustav,
südame pärgartereid laiendav ja palavikku alandav toime. Sisaldades
tugevat bakteritevastast bensoehapet, võitleb jõhvikas organismi
tungivate bakteritega ja hoiab ära ka oma viljade riknemise. Siit ka
võimalus säilitada jõhvikamarju üle talve tavalises
vees, ilma et peaks neid konserveerima.
Antioksüdant ja
diureetikum
Kaasajal on jõhvikapreparaadid enamasti
kasutusel just põie- ja kuseteede haiguste korral, mis on varmad tekkima
jalgade külmetamise, tõmbetuule, külmas vees ujumise ja ka
alakeha ebapiisava hügieeni tagajärjel.
Põiepõletiku tekkimisel on ka teisi põhjusi.
Näiteks võivad mikroobid kusepõide sattuda ka lümfide
ja veresoonte või otseselt kusiti kaudu. Sagedasti (85%) on
haigusetekitajaks alaliselt sooles leiduv mikroob E.coli-bakter ehk
soolekepike. Nende mikroobide rohke paljunemine nakatab kusepõies
limaskesta ja põhjustab põletikku.
Jõhvikas kui
tugev antioksüdant võitleb vabade radikaalide kahjulike
mõjude vastu. Tänu tema diureetilisele toimele väljutatakse
organismist kahjulikke jääkaineid ja haigusetekitajaid.
Kaasaegsed uuringud
Teadlased on uurinud
lisaks erinevate ravim-preparaatide toimet urogenitaaltraktile ka
alternatiivseid ravimeetodeid, nende seas ka jõhvikamahla mõju
inimorganismile. Uuringu tulemused on positiivsed. Tänu jõhvikates
sisalduvatele erinevatele hapetele alaneb uriini pH-tase, mistõttu
väheneb bakterite paljunemine kusepõies tunduvalt ning
põletik sunnitakse taanduma.
Samuti täheldati uuritaval
grupil, kuhu kuulus 150 naist, et kuseteede infektsioonide risk vähenes
20%.
Teine tähelepanuväärne avastus kinnitab
jõhvikate kivitõvevastast toimet sapi- ja kusepõies.