Kuna jõhvikas on tuntud oma suure vitamiinisisalduse poolest, siis on marjad abiks ka kogu keha turgutamisel ja söögiisu parandamisel. Jõhvika häid toimeid organismile on võrreldud viinamarja omadega ja nii on teda nimetatud ka põhjamaiseks viinamarjaks.


Tänaseks on neid imelisi marju veidi põhjalikumalt uuritud ja leitud, et tänu jõhvikate suurele happelisusele on neil ka sapikive lahustav, südame pärgartereid laiendav ja palavikku alandav toime. Sisaldades tugevat bakteritevastast bensoehapet, võitleb jõhvikas organismi tungivate bakteritega ja hoiab ära ka oma viljade riknemise. Siit ka võimalus säilitada jõhvikamarju üle talve tavalises vees, ilma et peaks neid konserveerima.


Antioksüdant ja diureetikum


Kaasajal on jõhvikapreparaadid enamasti kasutusel just põie- ja kuseteede haiguste korral, mis on varmad tekkima jalgade külmetamise, tõmbetuule, külmas vees ujumise ja ka alakeha ebapiisava hügieeni tagajärjel.


Põiepõletiku tekkimisel on ka teisi põhjusi. Näiteks võivad mikroobid kusepõide sattuda ka lümfide ja veresoonte või otseselt kusiti kaudu. Sagedasti (85%) on haigusetekitajaks alaliselt sooles leiduv mikroob E.coli-bakter ehk soolekepike. Nende mikroobide rohke paljunemine nakatab kusepõies limaskesta ja põhjustab põletikku.


Jõhvikas kui tugev antioksüdant võitleb vabade radikaalide kahjulike mõjude vastu. Tänu tema diureetilisele toimele väljutatakse organismist kahjulikke jääkaineid ja haigusetekitajaid.


Kaasaegsed uuringud


Teadlased on uurinud lisaks erinevate ravim-preparaatide toimet urogenitaaltraktile ka alternatiivseid ravimeetodeid, nende seas ka jõhvikamahla mõju inimorganismile. Uuringu tulemused on positiivsed. Tänu jõhvikates sisalduvatele erinevatele hapetele alaneb uriini pH-tase, mistõttu väheneb bakterite paljunemine kusepõies tunduvalt ning põletik sunnitakse taanduma.


Samuti täheldati uuritaval grupil, kuhu kuulus 150 naist, et kuseteede infektsioonide risk vähenes 20%.


Teine tähelepanuväärne avastus kinnitab jõhvikate kivitõvevastast toimet sapi- ja kusepõies.


Kokkuvõttes võib ära märkida, et regulaarne jõhvikapreparaatide tarbimine aitab vältida korduma kippuvaid põie- ja kuseteede infektsioone ning jõhvikate bakteritsiidne toime antibiootikumidega koostarbimisel suureneb ja toime organismile muutub veelgi efektiivsemaks.