Portvein loodi 17. sajandil ja on naturaalne ses mõttes, et suhkur veinis pärineb magusatest viinamrjadest, aga käärivale veinile on lisatud kanget viinamarjabrändit (vahekorras umbes 1:4) ja saadud hästisäiliv kangestatud vein. Vein valmib Douro jõe graniitterrassidel ja on oma nime saanu Porto linna järgi, kust seda eksporditakse kõikjale maailma.

Praegu õitseb portveinikaubandus kui ei kunagi varem. Kui 20 aasta eest, oli portveini viinamarjade all 24 000 hektarit, siis praegu juba 41 000 ja kasvatajaid on umbes 40.  Suured ja nimekad valmistajafirmad on aga kõik pärit sajandite tagant.

Kui ajalooliselt on suurimad portveinijoojad olnud inglased, siis tänapäeval joovad noori portveine kõige enam prantslased ning jõulised portveinitarbijad on ka Beneluxi maad ja ameeriklased. Eks katsume meiegi siin oma panuse anda.

Portveini valmistamisel on lubatud kasutada 80 punase ja 40 valge viinamarja sorti. Tuntumad marjad on Touriga Nacional, Touriga Frances(a), Tinta Cao, Tinta Barroca ja Tinta Roriz.

Ent astugem riiuli juurde. Kõige odavamalt kvaliteetsetest portveindest saab Ruby´t ja Tawny´t. (Kopke pudelid maksava 120 krooni ümber). Ruby on noor ja mahlane, täidlane, 2-3 aastat vana ja enamasti tammevaadis laagerdamata. Tawny (umbes 3 aastat vana) on heledam ja pehme, mis idee järgi peaks järgi olema saavutatud korraliku vaadilaagerdusega, pähkli ja karamelli nüansiga. Aga kuna ta maksab täpselt sma vähe kui Ruby, on enamikul juhtudel lisatud lihtsalt valget portveini. Valge portvein on heledatest marjadest magus aperitiivjook.

 Otsustasin seekord jätta uhkemad portveinid Imrele soovitada, tema ju neid Gloria keldris müüb ("Taylor´s ja Ferreira lähevad väga hästi!") ja võtsin ise ette punased ja rahvalikumad pordid. Cockburn´si Special Reserve maksab Liviko poes 222 krooni liiter ja kuulub tavalisest Rubyst pisut kõrgemasse klassi, see on laagerdunud (vähemalt teatud aja vaadis) 3-5 aastat. Cockburn´s on 1815 asutatud veinimaja, mis kuulus just Special hiiglaslike koguste tootjana. Aroomis on tunda lagritsat, piparkooki ja punaseid marju. Aimub koguni värskeid viinamarju. Maitse on magus, pehme, hästi libisev, lagritsane ja karamelline, lõpus kerge marjapark. Ühesõnaga lihtsalt joodav populaarne portvein.

Offley´s LBV 1997 maksab poodides (0,75 liitrit) 200 krooni ümber ja on aastakäiguvein, mis vaadis pehmeks lihvitud. Aroom on sügavam kui eelmisel ja selles domineerib pipar. Maitse täidlane ja liköörne, milles valdav shokolaad, aga leidub ka suhkrustatud puuvilju. Järelmaitseon piprane.

1739 loodud Offley´s kuulub alates 19. sajandist Forresteri perekonnale, aga kannab oma looja William Offley nime. Üks osa portugali veinihiigalase Sogrape grupist, tuntud nii Portugalis kui ka Itaalias.

Kolmandaks punaseks pordiks valisin Royal Oporto 1987. aasta Vintage´i. Kummalisel kombel ei maksagi see tuhandet ega kahte vaid kõigest pisut üle 300 krooni. Kuna aastakäiguportveini ümber käib palju legende ja levib kultus, on see kahtlemata soodus võimalus see imevein ära maitsta. Aastakäiguportvein on tippvein, mida pole vaaadis valmis küpsetatud, vaid jäetud arenema pudelisse. Enne joomist soovitatakse vein sademelt dekanteerida. Võrreldes vaadis laagerdatud ja enne pudeldamist puhtaks filtreeritud veinidega on aastakaäiguport pallju elusam asi ja seetõttu ei talu ta avatud pudelis seismist sugugi nii hästi kui LBV või mitmekümne aastane Colheita. Nii et käituge sellega nagu tavalise veiniga.

Aroom on võimas ja arenev: selles leidub nii küpsemislõhnu kui konjaki erksust. Maitse pehme, nõtke, väga tuline, millest tunda konjakit ja kuivatatud puuvilju. Lõpus on tajutav kerge park.

Royal Oporto on loodud 1755 ja koosneb paljudest kompaniidest. Suurim portveini aedade omanik, aga sagedase omanike vahetuse tõttu on muutunud imagolt veidi ebamääraseks, tootes eeskätt kergeid ja lihtsaid Ruby´sid ja Tawnie´sid. Aastakäiguportidest soovitavad asjatundjad juua nooremaid ja mahlakamaid. Mina 1987. aasta Vintage´i üle küll ei kurda. Tasub proovida.

Aga kui just midagi erilist peate jooma, valige 1937. aasta Kopke Colheita, Gloria keldris veidi üle 5000.

Eestis esindatud portveini tipptootjad

Ferreira (asut. 1850). Hea portveini sünonüüm Portugalis, kuulub Sogrape Gruppi. Eriti kuulus vanade Tawny´de poolest. Toodab Portugali legendaarseimat ja kallimat punaveini Barca Velha.

Niepoort (asut 1842). Hollandi perekonna omanduses olev veinimaja. Tuntud kõige täidlasema veini poolest. Mõned suurepärased Vintage-pordid ja vahest parim Colheita rida.

Warre´s (asut 1670, vanim inglise portveinimaja), kuulub Symingtoni veiniimpeeriumi. Suur stiilimeister, head aastakäiguveinid ja väga kuulus LBV.

Taylor´s, Fladgate ja Yeatman (asut 1692). Kõige uuenduslikum ja vahest rahvusvaheliselt kuulsaim portveinitootja. Head on valge portvein ja LBV. Quinta de Vargellase Vintage on ühe aia aastakäiguveinide tipp.

Mida Gloria Veinikeldri peremees Imre Uussaar portveinimaiale külastajale soovitab?

Liigitan selguse mõttes portveinid kahte suurde gruppi.

1. Kauem tammevaadis laagerdunud (päevitanud) ja pruunjad portveinid

* 10 kuni 40 aastased Tawny klassi portveinid. (Segatud erinevatest

aastakäikudest. Pudelile märgitud number näitab keskmist vanust.)

* Colheita (ühe aastakäigu port pikka tammeslaagerdusega)

2. Punased-marjased portveinid

* Late Bottled Vintage (LBV; aastakäiguportvein, mis küpsenud 5-6 aastat vaadis)

* Vintage Port ( ainult väga headel aastatel valmistatud portvein, mis küpsenud poolteist kuni kakas ja pool aastat vaadis ja seejärel pudelis.

Kliendi käest tuleb pärida, kas ta soovib pruunjat elegantset

ja pehmekoelist porti või on soov ikkagi marjase, magusa ja vahel ka pargise

pordi järele.

Esimene variant sobib eelkõige lihtsalt õhtu lõpetuseks või magustoitude

juurde. Teine tüüp on minu meelest ideaalne (eriti vintage, aastakäigu-portvein) kohvi ja sigariga. Niisiis on nood tõsised meestepordid.

Tawny´dest võiks ära märkida Royal Oporto 10- ja 20-aastase, mis väga head,

lihtsalt joodavad ning omas kategoorias taskukohased. Uuematest on väga

sooja vastuvõtu leidnud (ka mujal maailmas) Warre´s 10-aastane Optima Port.

10-aastastest on suurepärased Taylor´s ja Ferreira, kel raha

rohkem, võiks valida näiteks eriti nauditava 20- või 30-aastase Niepoorti.

LBV-portidest on  odavamas klassis Kopke oma headuse poolest tuntud ja samuti

Messias LBV 1995 on hea hinna-kvaliteedi suhtega. Natuke Kallimatest LBV-dest

võiks soovitada Taylor´sit ja Ferreirat .

LBV.d on siis nn. vaese mehe vintage-pordid, iseenesest kõik väga head.

Kui aga soovite kulutada rohkem, siis miks mitte veeta ilusat talveõhtut kuningliku aastakäigu-portveiniga.

Küpsematest tooks esile võibolla Ferreira 1982 Vintage (1000.-) ja

Taylors 1988 Vintage (700.-)

Kes otsib aga eriti tugevat maitset, võib proovida mõnd nooremat aastakäiguporti ja

maitseelamus on garanteeritud: näiteks 1997/2000 Ferreira Vintage (hea hinnaga 1000.-)

1997 ja 2000 Niepoort ning 2000 Taylor´s- mis aga hinnalt tunduvalt kallimad: 2000

ja rohkem