Kala ja kartul – tõeline saare värk
Värskelt püütud kalade puhastamine käib kohalikel kärmelt. Kümneks minutiks soolvette ja juba lähevadki kalad restiga ahju, kus lepapuru annab lestale mõnusalt suitsuse maitse. Kaunilt kuldpruunid kalad valmivad enamasti kahe tunniga. Selle ajaga saavad kartulid keedetud ja kohalikud lood kuulatud.
Vaja läheb
■kilo värskeid väiksemaid kartuleid
■peotäis värskeid ürte (basiilikulehti, punet, peterselli)
■sibulapealseid
■võid
■küüslauguküüs
■värskelt jahvatatud meresoola
Valmistamiseks
pesen kartulid harjaga hästi puhtaks ja keedan kergelt soolases vees pehmeks. Hakin küüslaugu ja ürdid hästi peeneks ning puistan potti keedetud kartulitele peale. Tõstan juurde noatäie võid ja jahvatan veskist soola. Sulgen poti kaanega, raputan kõik segi ning jätan mõneks minutiks tõmbama. Ürdikartuleid pakun suitsulesta kõrvale.
Vaja läheb
■200 g küpsiseid
■75 g sulatatud võid
■klaas mustikaid jt marju
■1,5 dl suhkrut
■15 g želatiini
■3 sl vett
■500 g toorjuustu
■4 dl vahukoort
Katteks
■3 dl sõstramahla
■2 dl mustikaid, jõhvikaid ja maasikaid
■4 tl želatiini
Valmistamiseks
purustan küpsised ja segan sulatatud võiga. Surun segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja ja panen selle täidise valmistamise ajaks külma.
Panen želatiini sooja vette paisuma ja lahustan seejärel kuumaveevannis. Vahustan toorjuustu, surun marjad suhkruga sodiks ja lisan toorjuustuvahule. Seejärel vahustan eraldi vahukoore. Toorjuustuvahu hulka niristan pidevalt segades veidi jahtunud želatiini. Segan kiirelt hulka ka vahustatud koore ja valan täidise küpsisepõhjale. Tõstan külmikusse vähemalt neljaks tunniks. Lahustan koogikatteks jäetud želatiini väheses mahlas ning siis segan kokku ülejäänud mahlaga. Marjad sätin koogile ja valan ettevaatlikult üle jahtunud mahlaseguga. Valmis koogi panen veel vähemalt tunniks külmikusse.