Ürdikartulid

Vaja läheb
kilo värskeid väiksemaid kartuleid
peotäis värskeid ürte (basiilikulehti, punet, peterselli)
sibulapealseid
võid
küüslauguküüs
värskelt jahvatatud meresoola

Valmistamiseks
pesen kartulid harjaga hästi puhtaks ja keedan kergelt soolases vees pehmeks. Hakin küüslaugu ja ürdid ­hästi peeneks ning puistan potti keedetud kartulitele peale. Tõstan juurde noatäie võid ja jahvatan veskist soola. Sulgen poti kaanega, raputan kõik segi ning jätan mõneks minutiks tõmbama. Ürdikartuleid pakun suitsulesta kõrvale.


Marja-juustukook

Marja-juustukook

Vaja läheb
200 g küpsiseid
75 g sulatatud võid

klaas mustikaid jt marju
1,5 dl suhkrut
15 g želatiini
3 sl vett
500 g toorjuustu
4 dl vahukoort

Katteks
3 dl sõstramahla
2 dl mustikaid, jõhvikaid ja maasikaid
4 tl želatiini

Valmistamiseks
purustan küpsised ja segan sulatatud võiga. Surun segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja ja panen selle täidise valmistamise ajaks külma.

Panen želatiini sooja vette paisuma ja lahustan seejärel kuumaveevannis. Vahustan toorjuustu, surun marjad suhkruga sodiks ja lisan toorjuustuvahule. Seejärel vahustan eraldi vahukoore. Toorjuustuvahu hulka niristan pidevalt segades veidi jahtunud želatiini. Segan kiirelt hulka ka vahustatud koore ja valan täidise küpsisepõhjale. Tõstan külmikusse vähemalt neljaks tunniks. Lahustan koogikatteks jäetud želatiini väheses mahlas ning siis segan kokku ülejäänud mahlaga. Marjad sätin koogile ja valan ettevaatlikult üle jahtunud mahlaseguga. Valmis koogi panen veel vähemalt tunniks külmikusse.