14.11.2008, 00:00
Kalvados: Pehmed pirnimaitselised
Oktoobri keskpaiku toimus vihmases ja sombuses Eestis Krahv Louis de Lauristoni
päikeseliste kalvadoste esmaesitlus. Esitletavad kalvadosed on pärit
Normandiast Domfrontais’ erilisest piirkonnast. Normandias pinnase
tõttu viinamarjad hästi ei kasva, küll aga siidrite ja
kalvadose valmistamiseks sobilikud õunad ja pirnid. Piirkonnas
võideldi pikalt Prantsuse maksupoliitika vastu, kuni lõpuks 1962.
aastal koondusid kohalikud kalvadost destilleerivad väikefarmid üheks
põllumeeste liiduks ja seejärel jõuti ka kvaliteedinormide
ja piirkonna traditsioonidele omaste ühtsete tingimuste ja
kontrollsüsteemi loomiseni. Ajalooliselt on selles piirkonnas juba alates
14. sajandist (siis hakkasid destillatsiooniseadmed levima) valmistatud peaaegu
igas majas õuna-pirnisiidrist oma piiritust ehk eau-de-vie’d.
Piirkonnas kasutatakse üle saja eri õunasordi ja enamik
õunapuid on kõrged ning viljakad. Domfrontais’ piirkonna
erisuseks on pirnisiidrite suur osakaal kalvadoses – minimaalselt 30%,
aga sageli rohkem.
Lisaks on Domfrontais’ kalvadoste pehme
puuviljane, veidi mõrkjas maitse erinev teiste Normandia piirkondade
omast. Eriti huvitav tundus kalvados, milles 90% pirni.
Sissejuhatuseks maitsesime naturaalset siidrit Brut de Normandie Comte Louis
de Lauriston, milles 4,5 kraadi, tihe ja pikalt jooksev mull, värvuselt on
see kirgas kollane, aroomis tunda värsket kerget küpsenud õuna
ja märga puitu; värske ergutava maitsega.
Maitstud kalvadosed:
90% de Poire Calvados
Domfrontais AC, 40%
. Tegemist on 90% pirnikalvadosega. Värvuselt
väga hele, meenutab pigem veini. Aroomis tuntav pirn, veidi atsetoonine.
Maitselt hästi puuviljane, värske, mõrkjas, pika
järelmaitsega.
VSOP Calvados Domfrontais AC,
42%
. Kirgas hele merevaigukarva jook, kus aroomis värsked
õunad ja teised küpsenud puuviljad, vanilje. Maitse nõtke,
kuiv, mõrkjas; meeldiv järelmaitse.
Pomme
Prisonnière Domfrontais AC, 40%
. Välimuselt väga
efektne ja elegantne karahvin õunaga. Aroomis võrreldes
eelmistega rohkem küpset puuviljasust, täidlust ning tamme. Maitse
õunaselt värske, pehme, meeldiva järelmaitsega. Selles joogis
on kõige rohkem tunda õuna, kuna kalvados saab karahvinis olevast
õunalt rohkelt mahlasust, värske õuna enda aroomi ja
maitset. Õun ise ei maitsvat siiski hästi. Pigem tasub valada anuma
tühjenedes peale uus kalvados.
1980 Calvados
Domfrontais AC, 42%
. Värvuselt sügav merevaik, aroomis
küpsed puuviljad, mandel, vanilje, pehme vürts, veidi puitu. Maitse
sametine. Tegemist on aastakäigukalvadosega.