Mulle meeldib, kuidas teleseriaali “Meeleheitel koduperenaised” tegelane Edie suhtub toitu kui äärmiselt ­erootilisse materjali. Edie usub siiralt vanasõna “armastus käib kõhu kaudu”. Tema toiduvalikud kõnelevad oma eesmärgi kohta üsna selget keelt. Vast ilmunud “Meeleheitel koduperenaiste kokaraamatust” pärineb ka järeleproovitud austriretsept.


Šampanja-koorekastmega austrid

kahele

Kui te austrinoaga hästi läbi ei saa, et ise austreid avada (või olete just maniküüris käinud), võib selle roa jaoks vaja minna veidi moosimist. Paluge kalapoes, et nad teeksid austrid teie jaoks lahti ja paneksid need koos mahlaga ühte ning suuremad kausikujulised karbipooled teise anumasse. Lamedad karbipooled võib ära visata.

Vaja läheb

  • 8 avatud austrit, karbipooled ja mahl
  • 1 sl võid
  • 500 ml värsket spinatit
  • ½ dl vahukoort
  • ½ dl head kuiva šampanjat (see, mis pudelist üle jääb, on austrite kõrvale limpsimiseks)
  • soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamiseks

pese ja kuivata spinat. Kuumuta võid kastrulis keskmisel kuumusel, kuni see vahutab. Lisa spinat ja kuumuta, kuni see muutub ereroheliseks. Ära kuumuta üle. Maitsesta kergelt soola ja pipraga ning tõsta kõrvale. Spinati võib kuni tund varem valmis teha.

Vala vahukoor ja šampanja väiksemale kastmepannile. Nirista juurde austrimahl ja pane kastrul austritega kõrvale. Aja podisema ning keeda väiksel kuumusel, kuni vedelik on piisavalt paks, et katab ühtlaselt sellest tõstetud lusika. Kastet on üksnes kolm-neli supilusikatäit. Selle võid valmistada vaid pool tundi enne serveerimist.

Kuumuta spinatit väiksel kuumusel, kuni see on ühtlaselt soe. Pane kastrul keskmisele kuumusele, lisa austrid ja keeda, kuni servad hakkavad krussi tõmbama. Umbes kaks minutit. Nad ei ole siis veel  täiesti küpsed. Tõsta spinat lusikaga austrikarpidesse ja jaga see võrdselt ära. Austrid säti spinatipadjale. Tõsta igale austrile lusikaga veidi kastet. Serveerimisel kasuta jämedat soola, et austrikarbid taldrikul ei libiseks. Juurde jooge allesjäänud šampanja.


Pühadesuflee
Sufleed ei ole keeruline teha, kuid sellele peab piisavalt püsivust ja õrnust lisama. See on nagu armastusegagi, mis võib küll kergelt tekkida, kuid tema püsimiseks peab vaeva nägema. 

 

Vaja läheb

  • 1 dl 35% vahukoort
  • sidrunimahla
  • vanillikaun
  • 3 munavalget

Valmistamiseks

Keeda siirup 120kraadises kuumuses. Pidevalt mune vahustades lisa peene joana siirup ja jätka vahustamist, kuni segu on leige. Sega juurde vahukoor ja sidrunimahl, kaunista riivitud vanillikauna ja vahvlitükikesega. Vala vormidesse ja tõsta jahtuma. Enne serveerimist hoia mõni tund külmas.