Veinikaubanduse asjatundjate ja maitsekohtunike kokku pandud nimekiri? Võrreldes kahe aasta taguse ajaga on über-kriitik (nii kirjutavadki) Robert Parker loovutanud oma esikoha alkoholikorporatsiooni Constel lation Brands juhile Richard Sandsile. Viimase portfellis on meile tuttavatest veinibrändidest Hardy's, Kumala, Robert Mondavi, Inniskillin ja Kim Crawford.

Parkeri tähendust on veidi kõigutanud veinitrendi muutumine, enam ei hinnata tingimata üle kõige suure alkoholisisaldusega massiivseid veine, mille eestkõneleja on Parker alati olnud. Bordeaux' veinitootjad läksid koguni nii julgeks, et lasid oma 2008 aastakäigu aprillis turule enne, kui Parker oli veinidele oma punktid andnud. Tõsi, pärast punktide avalikustamist hinnad tõusid, mõned lausa kahekordistusid, sest aastakäik meeldis über-kriitikule.

Mis näitab, et ameeriklased ei saa veini ikka ilma Parkeri hinnanguta ostetud.

Kolmandat kohta hoiab Euroopa Liidu norralannast põllumajandusminister Mariann Fischer Boel. Daam on üleeuroopalise veiniuuenduse eestvedaja, see ähvardab standardiseerida Euroopa veini kvaliteedinormid ning viiks DOC- ja AC-apellatsioonidest loobumiseni. Boeli arvates võiks segada eri Euroopa riikidest pärinevaid sama viinamarjasordi veine. Plaanis on ka 200 000 hektari veinimarja välja juurimine, et võidelda ületootmisega. Juttu on olnud šaptalisatsiooni (suhkru lisamine veinivirdele) keelamisest ning roosa veini valmistamisest punase ja valge segamise teel. Kõik need uuendused lisavat veinitootjate konkurentsivõimet.

Kohad 4-7 on jällegi veinikaubanduse juhtide käes, kaheksas on aga veinikriitik Jancis Robinson, suure Oxfordi veinientsüklopeedia autor, akadeemilise suunitlusega töö- (ja veini)narkomaan. Ta on kirjutanud kaua Financial Timesi veinikolumni, osalenud juhtivalt veiniga seotud heategevuses ning organisatsiooni "Naised veinis" (Women in Wine) loomises. Kohe tema järel tuleb Prantsusmaa karsklasest president Nicolas Sarkozy, kes on karmistanud alkoholipoliitikat, näiteks keelanud avalikud tasuta veinidegustatsioonid, mis meie supermarketites igapäevased. Tal on kavas järk-järgult kaotada margiveini tootjate huvides lauaveini ja maakonnaveini nimetused. Samas arvab ta, et veinisse võiks lisada tammelaaste ja kontsentreeritud viinamarjamahla - ikka Prantsusmaa tootjate konkurentsivõimele mõeldes. 

Üheteistkümnes on esimene veinitootja ja maailma suurima eraomanduses oleva veintööstuse juht Joseph Gallo Californiast, kes toodab aastas 70 miljonit kasti 60 eri sildi all ning müüb neid enam kui 90 riigis. Nii Eestis kui mujalgi maailmas on tema populaarseim bränd "kannuvein" (oli meilgi mõne aasta eest klaaskannudes saada) Carlo Rossi.

Kaheteistkümnes on Tšiili suurima veinitootja Concha y Toro boss Eduardo Guilisasti. Firma tütarettevõtted on Cono Sur, Vina Maipo ning Trivento Argentinast. Kõik esindavad suurepärast hinna ja kvaliteedi suhet. Concha y Toro veinisari Casillero del Diablo on läbinisti hea, Trio juba väga hea. Bernard Arnault, luksuskontserni Louis Vuitton Moët Hennessy juht, kes omab isiklikult ka poolt Cheval Blanci mõisat ja on üldse Prantsusmaa rikkaim mees, on järgmine.

Viieteistkümnes on tollesama Decanteri auväärt toimetaja ja veinikirjanik Steven Spurrier, seitsmeteistkümnes maailma kuulsaim veinikonsultant Michel Rolland, kes nõustab sadakonda veinitootjat Indiast Brasiiliani. Miguel Torres (18) on oma veinidega Eestis laialt tuntud, ta kasvatab valdusi järjepanu, avades oma veinirestorane nii Santiagos kui Shanghais, samas on ta käivitanud loodussäästlikke projekte süsinikdioksiidi vähendamiseks, pruugib elektrimootoreid ja päikeseenergiat. Ülejärgmine mees (20) on Eric de Rothschild, Château Lafite Rothschildi omanik, kes rajanud veiniaedu ka Hiinasse. Järgneb Hugh Johnson kes on juba 32 aastat andnud välja oma iga-aastast "Veini taskuraamatut". Markii Piero Antinori (22), kes on viimasel ajal arendanud veinitööstust Puglia maakonnas, aga omandanud osalust ka Napa orus, on paljudele tõeline "Sinjoor Itaalia". Pierre Castel (23), omanimelise grupi looja ja president juba pool sajandit, omab Bordeaux's 14 mõisa (soovitan Ch. D'Arcins'i), aga temalt pärinevad ka meil müüdud Maroko veinid Atlas Vineyard.

Kes meie tuttavatest on veel nimekirja pääsenud? Jean-Charles Boisset (32) omab hulga häid tootjaid Prantsusmaal, hiljuti ostis ka hea Rhône'i veinivalmistaja Gabriel Meffre'i. Uut tüüpi veiniilma mõjur on 33aastane ameerika veiniblogija Gary Vaynerchuk, kelle arvamusi laeb alla 80 000 inimest päevas ja veerand miljonit jälgib teda Twitteris.