Brie juustu kook jõhvika-relish’iga

• 200 g  liiva-, leht- või pärmitaignat
• 300 g Brie juustu
• 1 klaas jõhvika-relish’i (vt retsepti)
• pool klaasi keedetud ja kergelt purustatud kreeka pähkleid
• oliiviõli

Jõhvikatest relish
• 2 klaasi jõhvikaid
• 3 sl riivitud apelsinikoort
• 1/3 klaasi värskelt pressitud
apelsinimahla
• 1 tl jahvatatud ingverit
• pool klaasi suhkrut

1. Mõõda ja vala kõik relish’i toiduained blenderisse, mikserda ja jäta tunniks ajaks külmkappi seisma.
2. Koogi jaoks aseta õhukeseks rullitud taigen oliiviõliga määritud koogivormi või pitsapannile. Et taigen eelküpsetamise ajal põhjast liiga kõrgele ei kerkiks, aseta taignapõhjale raskuseks kuivatatud herneid või riisi, mis eelnevalt fooliumisse pakitud.
3. Küpseta koogipõhja ahjus 220 ?C juures 5–8 minutit.
4. Eemalda koogipõhjalt raskus ning täida see 1,5 cm suuruste juustukuubikutega, tõsta koogile jõhvika-relish’i ning raputa kook üle pähklitükkidega. Pähkleid aga keeda enne mõni minut vees – see muudab need pehmemaks ja eemaldab kergelt kibeka maitse. Soovi korral võid pähkleid ka suhkruga pannil karamellistada.
5. Küpseta kooki veel 6–10 minutit, kuni see on kergelt pruunikas ja juust kergelt sulanud. 

 

Jõhvikatega täidetud suvikõrvits 

• 2 suvikõrvitsat
• 250 g metsikut riisi
• valik salatilehti

Jõhvikatäidis:
• 3 väikesteks kuubikuteks tükeldatud šalotti
• 4 tükeldatud küüslaugu küünt
• 2 sl toiduõli
• 2 viilu tükeldatud rohelist jalopeno konservi
• 1 spl köömneid

• 1 spl koriandriseemneid
• 1 spl jahvatatud kaneeli
• 100–150 g veisehakkliha
• veerand klaasi jõhvikaid
• 1 spl tükeldatud lehtpeterselli
• soola
• värskelt jahvatatud must pipar

1. Lõika suvikõrvitsad pikuti pooleks nii, et moodustub nn kaas ja kauss. Eemalda kausjalt poolelt lusika abil pehme sisu koos seemnetega.
2. Küpseta kergel kuumusel õlis šalott ja küüslauk kuni pruunistumiseni. Siis lisa jalopeno, koriandriseemned, kaneel ja ingver. Kuumuta segu pidevalt segades läbi (umbes ühe minuti jagu). Nüüd lisa pannile hakkliha ja kuumuta, kuni see hakkab kergelt pruunistuma. Siis sega täidisele juurde jõhvikad ja petersell.
3. Täida suvikõrvitsad täidisega, aseta peale nn kaas ja küpseta 180 ?C juures ahjus 12–18 minutit. Serveeri keedetud riisi ja värskelt rebitud salatilehtedega. 

Retseptid Ander Listra 

Happed pehmendavad rasva
• Serveeri hapukat ja mahlast marjasalatit friteeritud Brie juustu ja värske salatiga.
• Toorsoolatud lõhe jaoks määri kergelt soolatud värske lõhefilee pealt jõhvikaseguga ja lase kalal vähemalt kaks tundi laagerduda. Siis pühi liigne marjasegu majapidamispaberiga kalalt maha ning fileeri kala õhukesteks viiludeks.
• Kasuta marjasegu metsloomaliha marinaadina. Sellise liha marinaadid on tavaliselt tugevalt vürtsikad ning metsamarjad on tänu oma intensiivsusele roa eri maitsete tasakaalustamiseks kui loodud.