Restoran Safrani (Ruta del Azafran) aknast avaneb vaade Alhambrale, mis on tähtsamaid mauri arhitektuuri saavutusi. Müüt räägib, et Alhambra ehitanud kaliifid varjasid oma võimu ­hääbumist kavatsusega luua maapealne paradiis, mis peab vastu aastatuhandeid. Just sellel mäejalamil, kust algab tõus nii Andaluusia kui kogu Hispaania populaarseimale turisti­atraktsioonile Alhambrale, asub Liina noobel söögikoht.

Vahemere köögiga restoranist Safran leiab ka araabia toite, mis on valmistatud innovaatilisel moel. Liinal on põhjust rõõmustada, sest tema välja töötatud kontseptsioon on armastatud nii kohalike kui turistide seas.

Ajakiri Elle on tunnustanud Safranit kui glamuurset söögikohta ja andnud soovituse pulmapidu siin korraldada. Aastavahetuseks on kohad olnud mitu kuud ette kinni pandud.

Hinnatase Safranis on Granada teistest restoranidest kõrgem, aga Eestiga võrreldes pisut soodsam. Vein on siin suisa morsi hinnaga. “Välja drinkima minna on siin ikka väga odav,” kirjeldab Liina Hispaania eeliseid ja lisab, et üks väga tore komme on siin kolmekuningapäeval.

Lapsed saavad siis kingitusi ja kodudes ning kohvikutes, aga ka linna peaväljakul pakutakse kõigile Kuningate rõnga nimelist kringlit.

Kringlisse küpsetatakse sisse üks väike kujuke ja uba. See, kes kujukese oma tükist leiab, saab endale kuningakrooni, mis kringliga alati kaasas käib, ja kelle tükikesse satub uba, peab kringli kinni maksma. Seda kena kommet peetakse au sees ka Safranis.



Kuningate rõngas ehk Roscón de reyes(Cecilio Puertas Herrera)

Vaja läheb
■ 650 g jahu
■ 250 ml piima
■ 25–30 g pärmi
■ 120 g suhkrut
■ 120 g margariini
■ 2 tervet muna ja lisaks 1 munakollane
■ 10 g soola
■ 2 tl rummi
■ 1 sidruni ja 1 apelsini riivitud koor
■ Kaunistuseks kuivatatud või suhkrus veeretatud puuvilju
■ Kringli sisse ahju kuumust kannatav kujuke

Valmistamiseks
sega natuke piimast, 3 sl jahu ja pärm ning jäta vähemalt tunniks kaetult seisma. Sõelu jahu suurde kaussi ja sega tainakomponendid juba segatud pärmiseguga. Kõige viimasena lisa margariin ja sega, kuni tekib ühtlane mass. Jäta saadud tainas veel kaheks tunniks sooja kerkima. 

Vormi tainas rõngakujuliseks, säti puuviljad peale ja lase räti all veel tunnikese seista. Lõpuks määri kringel pealt munaga, raputa peale pärlsuhkrut ja küpseta 180kraadises ahjus kuldpruuniks (umbes 20–25 minutit, sõltuvalt ahjust). Jahtunud kringlile pannakse vahele ka vahukoort.


Safrani bestseller

Tursafilee tomati-safrani kastme ja musta oliivi kaaviariga

kümnele
Tursafilee tomati-safrani kastme ja musta oliivi kaaviariga(Cecilio Puertas Herrera)

Vaja läheb
■ 10 tursafileed
■ 1,2 kg tomateid
■ 400 cl vett
■ 300 g suhkrut
■ ¼ g safranit
■ 500 g musti kivideta oliive
■ želatiini
■ 2 l oliiviõli
■ 200 g bataati

Valmistamiseks
kasta tomatid kuuma vette ja koori. Eemalda tomatitel seemnetega osa seemned ja tükelda. 

Valmista suhkrust ja veest siirup. Lase keema tõusta ning lisa tomatitükid ning safran. Jäta väikesele kuumusele, kuni saad soovitud tekstuuri. Võta tulelt, jahuta ja pane külma.

Mustade oliivide kaaviariks purusta oliivide mass koos vähese vedelikuga ja lase saadud segul nõrguda. Seejärel kuumuta potis koos želatiiniga, samal ajal pane kaussi liitri jagu oliiviõli. Valmis “oliivimahl” tilguta süstlaga õli sisse, liiguta neid õlis ükshaaval, kuni tekivad õlipärlid.
Võta need sõelaga välja ja jahuta.

Krõpsudeks
lõika bataat peenikesteks lõikudeks, friti oliiviõlis, nii et lõigud jäävad hästi krõbedad, ja tõsta majapidamispaberile liigsest õlist nõrguma.

Tursafileed prae oliiviõliga pannil või küpseta grillil ja serveeri koos tomatipasta, oliivikaaviari ja bataadikrõpsudega.