Kokkamine käsu ja keeluta
Retseptisari "100 rooga" (Ajakirjade Kirjastus) on meie kokkajate seas teada-tuntud ja usaldusväärne sari. "Sealt raamatutest võetud road õnnestuvad kõik," on see, mida olen paljude toiduhuviliste suust kuulnud. Sarjale on uut loovat hõngu toonud Itaalia kööki armunud Anni Arro raamatuga "Salatid, pirukad ja suupisted". Tema soe ja südamlik retseptikõrvane pöördumine kujundab selle raamatu kasutajais eelkõige elutervet ja rõõmsat hoiakut toidutegemisse. No palun, kas või üks mõte: "Aga, kallid toiduvalmistajad, ärge palun kasutage rasvatut kodujuustu, mis maitseb kui saepuru." Ühinen temaga juba ainult seepärast, et enesele natukene head ja paremat (s.t vahel ka rasvast ja magusat) lubada mõjub argipäevas kui kingitus ning selle keelamine kui karistus. Küsimus on ju pigem kogustes ja toitainete omavahelises tasakaalus, mitte toiduaine sildistamises tervislikuks või ebatervislikuks.
Anni trotsib oma raamatus ka seda asjaolu, et nii mõndagi toorainet (eriti mis puudutab ürte ja rohelisi salateid) pole eriti Tallinnast väljaspool pidevalt saada, ja see ei olegi tõepoolest piisav põhjus hea retsepti edasi andmata jätmiseks. Sest kui ikka rucola või mangoldiga midagi teha ei osata, ei ole sel poeriiulil ka minekut. See probleem peaks nüüd küll hakkama minevikuhõlma kaduma. Ja veel. Kõik retseptid selles raamatus rõhuvad lisaks heale ja kvaliteetsele toorainele roa tegemise lihtsusele. Need sobivad nii seltskondlikuks ühiseks söögitegemiseks kui kiireks üllatuskäigu valmistamiseks kellele tahes armsale inimesele, ilma et ajahätta peaks jääma.
Vahetult enne lihavõtteid tasub inspiratsiooni otsida ka sama kirjastuse ja sama sarja Angeelika Kangi, Lia Virkuse ja Maire Suitsu "Kohupiimaraamatust". Kui piim on endiselt paljudele pigem ebameeldiv kui meeldiv toiduaine, siis kohupiimal on piimatoodete seas hoopis parem staatus. Isetehtud ricotta ja mascarpone retseptid panevad igal juhul näpud sügelema ja mõtteis kannatamatult aega tagant tõukama – et pühad juba ometi kiiremini tuleksid, et omatehtud toorjuustust vormi, kooki või pirukaid valmistada.