Briti kuulus kokk Heston Blumenthal soovitab katsetada ka mullivanni – veekindlas kotis, soojenduse ja mullirežiimiga vannis olevat hommikuks pehme linnupraad valmis. Neile, kes nii ekstreemseid katsetusi pelgavad, soovitan sõbranna Anu kalkuniretsepti. Selle järgi valminud teine lind siiski ületab maitseomadustelt nõudepesumasina oma.


Täidetud kalkun apelsinikastmes

Vaja läheb

 1 väike kalkun (3 kg)
 2 tl soola
 1 tl valget pipart
 1 porrulauk
 1 sidrun
 3 sl võid pealt määrimiseks

Kastmeks

 kalkuni küpsetamisel tekkiv vedelik koos kanapuljongiga (kui päris puljongit ei ole, sobib ka kuubik)
 3 sl nisujahu
 1 dl vahukoort
 poole apelsini riivitud koor
 poole apelsini mahl
 soola, pipart

Valmistamiseks
soojenda ahi 175 kraadini. Sulata külmunud kalkun ja maitsesta soola ning pipraga seest ja pealt. Pese ja lõigu porrulauk. Pese ja viiluta sidrun. Täida kalkun sidruni ja porruga. Pane rind ahjuvormi nii, et esikülg jääks ülespoole. Pintselda pealt võiga ja küpseta ahju alumises osas kuni 2 tundi. Proovi kalkuni kintsu pealt, kas liha on läbi küpsenud. Lihast välja tulev vedelik ei tohi olla roosa, vaid täiesti selge. Pane kalkun lõikelauale ja kata alumiiniumpaberiga. Sõelu kalkuni küpsetusvedelik ja lisa puljong nii, et kastet saaks 5 dl. Pane see potti. Sega nisujahu vahukoores. Sega see ülejäänud vedelikuga. Pidevalt segades keeda 3–5 min. Maitsesta apelsini ja maitseainetega.


Veinisoovitus

Cava Agustí Torelló Mata Brut Reserva 2007 (D.O. Cava)

Vahemere maades on traditsiooniks jõulukalkuni kõrvale just head küpset cava’t juua. Agusti Torello Mata Brut Reserva sobib selleks eriti hästi, kuna temas on nii tsitruseliste aroome, mis sobivad kenasti apelsinikastmega, ning röstitud saiakeste ja kreemiseid noote, mis sobivad hästi kalkuni krõbeda naha ja mahlase ja pehme lihaga.

Küpsenud 24–36 kuud (kauem kui enamik Champagne’e), õrnad pika küpsemise ja värsked kreemised saiakeste noodid küpsete puuviljade ja röstitud aroomide taustal. Ülipeened hästi integreeritud mullid. Sobib aperitiiviks ja kaaslaseks kala, mereandide, linnuliha ning suitsutatud liha kõrvale. Sobib ka pasteetide, foie gras’ ning keskmiselt tugevate juustude kõrvale. Serveerida 6–8 kraadini jahutatult.

Nagu kõigi Agustí Torelló Mata cava’de puhul on Brut Reserva korgistamise kuupäev prinditud igale pudelile. (Hind 215 krooni.)

Juan J. Borras
www.vivavein.ee